5 млрд. лв. годишно крадат 20-30 българи

12.09.2018;

Анализ на ЕК: Измамите с ДДС са 2 млрд. лв. всяка година

Германското разузнаване: Групировките се разпаднаха и парите им се преразпределиха към отделни личности

На всеки 10 г. те засмукват половината бюджет и го претопяват в ролс-ройси, бентлита, ламборгинита, позлатени кичозни дворци и натруфени костюми

Над 5 млрд. лв. годишно си разпределят българските олигарси и дедесари, които източват професионално бюджета, за да си купуват бентлита, ролс-ройси, ламборгинита, частни самолети, кичозни дворци със златни орнаменти "Версаче", изумителни натруфени костюми и всевъзможни луксозни екстри.

Освен от измами с ДДС сивият сектор печели от органзирана престъпност общо 4-5 милиарда лева годишно, се твърди в доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Веднага след 1989 г. са изнесени между

$4 и 9 милиарда

според германския журналист Юрген Рот, които впоследствие са се върнали като инвестиции и заеми. Тогава започва разцветът на силовите групировки.

В доклад на германското разузнаване БНД се казва, че натрупаните от тях пари в началото на прехода се преразпределят, и то на доста по-малко хора.

"В резултат от вътрешните борби за власт и разместване престъпните групировки се разпаднаха и техните богатства вече се намират в ръцете на отделни личности.

Благосъстоятелните величия на организираната престъпност междувременно успешно "легализираха" своите фирми или пък излязоха от играта. Може да се предполага обаче, че те още поддържат връзки с определени кръгове в икономиката, политиката и службите за сигурност. Корупцията е широко разпространена и в нея участват хора по високите етажи."

Анализът на ЦРУ от февруари 2018 г. не е много по-различен. В него се обясняват олигархичните схеми, макар и думата "олигарх" да не се използва. Според документа България е "уязвима заради пране на пари, корупция и организирана престъпност,

някои суми, спечелени от наркотрафик,

се перат чрез финансови институции".

Никой не е броил колко са българските олигарси, но всички са категорични, че те не са повече от 20-30 души, които контролират различни сектори. Това значи, че на 230 000-350 000 души се пада по един. За сравнение в 144-милионната Русия те са 96-има според списъка на САЩ със санкциите, или по един на 1,5 милиона обикновени руснаци. Така страната ни се нарежда на едно от челните места по придобити незаконни пари.

Малкият брой бизнесмени обаче работят с множество фирми. Една част на тяхно име, а друга - на подставени лица, които може да са свои хора, но може и да са напълно непознати и дори не подозират, че са собственици на компании.

В това отношение комисията за борба с корупцията среща сериозни затруднения.

Тя трябва да установи цялата собственост на даден олигарх и дали има отклонения между законно придобитите пари и действителното състояние. Това се оказва почти невъзможна мисия. Първоначално търси информация от българските банки, които може и да откажат.

По-сложно е със сейфовете у нас

и в чужбина,

както и с чуждите банки, които трудно споделят тайните си. Тогава се налага да се намеси ДАНС, която да потърси данни от партньорските служби.

А това се налага най-малкото защото България губи около 2 млрд. лв. всяка година от измами с ДДС, сочат данните на ЕК в подробния й доклад по този въпрос за 2017 г. Study and Reports on the VAT Gap in the EU-28 Member States: 2017 Final Report.

Според комисията само за периода 2011-2015 г. бюджетът е ощетен с фрапиращите 9,9 млрд. лв. Ако допуснем, че тенденцията се запазва и през следващите години, то близо 16 млрд. лв. са потънали безвъзвратно в дълбоките джобове на олигарсите и обикновените източвачи на ДДС. При положение че приходите от данъци за 2018 г. са 21 млрд. лв., а общите приходи в бюджета са 38 млрд. лв., спокойно може да се обобщи, че на десетина години

олигархията и дедесарите “изяждат” половината от събраните от всички останали пари.

"Значителен аспект на сивата икономика в България е мащабното избягване на данъци, особено на ДДС - се посочва в анализ на Държавния департамент на САЩ. - Постъпленията от измами с ДДС са значителни и до голяма степен се прехвърлят извън страната към чуждестранни сметки, собственост на офшорни компании. След това те се връщат в България и се обявяват за кредити, като по този начин се легализират за бъдеща употреба."

Ако има нещо успокоително в случая, то е, че ние сме като детски ясли в сравнение с Европа. Там схемите за източване на бюджетите са толкова грандиозни, че е истинско чудо, че ЕС изобщо съществува. Всяка година в рамките на съюза измамите с ДДС са около 150 млрд. евро.

Схемите там не са много по-различни от тези, използвани у нас. Навсякъде се правят вериги от кухи фирми, регистрират се в държави с различни ставки на данъка, които си прехвърлят уж някакви стоки. Стойността им расте на хартия, а една от компаниите трупа огромни задължения към фиска. Разбира се, тя няма никакво намерение да внесе дължимия ДДС. Сред фирмите има и износител, който в последния момент тегли от бюджета огромен данъчен кредит и проблемът остава в задлъжнялата фирма. Обикновено тя е регистрирана на социално слаб гражданин или на човек с психични отклонения.

Само

трансграничните измами в ЕС с ДДС се изчисляват на 50 млрд. годишно

според проучване на ЕК от 2017 г.

Друга суперпопулярна схема е веригата от фирми да си фактурира социологически или маркетингови услуги. Данъчните не могат да установят по никакъв начин колко точно струва един банер или рекламна площ и колко реално е платено за нея.

Това се използва от професионалистите да надуват до безкрайност тези услуги на хартия, източвайки без проблем бюджета.

"Имаме принципно решение да не обсъждаме подобни схеми - обясни пред "168 часа" говорителят на НАП Росен Бъчваров. - Не можем да забраним на социално слабите да са икономически активни. Винаги ще има такива фирми както у нас, така и в цял свят. Въпросът е да има достатъчно добри превантивни системи и да се знае на ранен етап, че нещо не е както трябва." Според него има начини да се идентифицира подобно съмнително поведение, но данъчните пазят тайните си.

Четете още:

Министрите си отиват, олигарси за малко в ареста, но злото остава

Паника сред руските олигарси: Търсят къде да скрият $200 млрд. заради приближаващи нови санкции

Още от Афера

Двама мъже с мотор оставиха Наталия Гуркова вдовица (Обзор)

Съпругът ѝ Джордже Михалевич бе застрелян в колата си в ЮАР Съпругът на Наталия Гуркова Джордже Михалевич бе разстрелян в понеделник в ЮАР. Убийството е станало в град Бедфордвю,

Килърите надупчили с няколко куршума мъжа на Гуркова. Той опитал да избяга с колата, но след 100 метра излязъл от пътя

Професионалните убийци са изстреляли няколко куршума в тялото на съпруга на Наталия Гуркова, твърдят полицейски източници от южноафриканския град Бедфордвю, където беше извършена екзекуцията.

Двама мъже на мотор застреляха съпруга на "Мис България" Наталия Гуркова на светофар в ЮАР. Красавицата е в шок

Бизнесменът Джордже Михалевич, който е мъж на "Мис България" Наталия Гуркова, е бил убит вчера вечерта в град Бедфордвю, близо до Йоханесбург, става ясно от публикации в южноафриканските медии.

Мистериозна болест поваля US дипломати и роднините им

Русия е основната заподозряна в разследването на причините за мистериозното заболяване на служители от американските посолства и консулства в Куба и Китай, съобщи Ен Би Си Нюз.

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.