Пиърсинг преди 7 хил. години. Девойките в древността се разкрасявали със златни гвоздейчета между зъбите, обеци около устните и носа

24.08.2018;

И досега загадка защо са си поставяли медни пластини само около резците на долната челюст

Всичко ново е едно добре забравено старо. Не е за вярване, но пиърсингът, завладял младите хора днес, е бил на мода и преди 7 хил. години.

"Във Варна и Дуранкулак са си забивали гвоздейчета около зъбите или до тях - за красота", обяснява пред сп. "Досие" археологът и праисторик Явор Бояджиев.

"Носели са златни и медни халки около зъбите, гвоздейчета за устни, пластини за зъби, обеци, гривни", разказва Бояджиев. Той установява, че откритите златни и медни предмети във Варна и Дуранкулак са три вида - медни пластини, увивани около шийката на някои от предните зъби, златни гвоздейчета, поставяни между зъбите или забивани в устната, медни обеци, закачени за устната или за носа.

В изследването си по този въпрос "Украшения за уста от късния халколит (V хил. преди Христа)" Явор Бояджиев констатира, че праисторическият пиърсинг е характерен предимно за младите жени на възраст между 16-18 и 25-30 години.

Археологът забелязва, че във Варна преобладават златните гвоздейчета, а в Дуранкулак медните зъбни пластини. Поставят си ги както заможни жени, така и погребани с беден инвентар.

"Може да се предположи, че при избора на украшения, включително и тези по устата, влияние оказва не толкова социалния статус на индивида, колкото някои чисто човешки качества Ц естетически вкус, стремеж към оригиналност и др.", отбелязва в изследването си Явор Бояджиев.

Украшенията за уста се появяват в края на ранния халколит и се разпространяват масово през късния халколит. Гвоздейчета са дълги 10-12 мм., а главата им е 5-6 мм. Поставяни са както между зъбите на горната челюст, така и на долната.

Естествено, че е имало и гвоздеи за уши. Бояджиев констатира, че златно пиронче е било поставено дори на 6-годишно дете във Варна.

И ако украшенията по устата и носа имат някаква естетическа стойност, то все още не е ясно защо древните са си поставяли медни пластини по зъбите.

Бояджиев посочва, че още откривателят на Варненското съкровище Иван Йорданов и Б. Димитрова са имали три предположения по този въпрос. Те допускат, че могат да са украшения, но може да им е придавана и някаква магическа или профилактично-лечебна цел.

Йорданов и Димитрова дори допускат възможността тези пластини да са изпълнявали и ролята на зъбни шини.

Според Бояджиев обаче те едва ли са използвани с лечебна, тъй като няма логика едно зъбно заболяване да засяга само жени и то предимно младите.

Хенриета Тодорова и И. Вайсов отхвърлят варианта медните пластини да имат декоративна функция, тъй като винаги са слагани на резците на долната челюст. Ясно е, че те почти не се виждат, дори и когато човек е усмихнат. Затова не е изключено древните да са им придавали някакъв култово-магически смисъл.

Затова Бояджиев смята, че поставянето на украшения в устата най-вероятно е свързано с особеностите на възрастта, тъй като те се ползват предимно от девойки и млади жени на възраст от 25 до 30 г.

За разлика от тях мъжете доста по-късно възприемат модния пиърсинг.

"Изглежда всичко това е израз на цялостното развитие на обществото - отбелязва археологът. - През втората половина на халколита задоволяването на материалните потребности не е проблем и значителна част от усилията са насочени към удолетворяване на духовни и естетически нужди, включително и при украсяването на собственото лице."

Според него са налице всички признаци, че тази първа европейска цивилизация е стигнала горе-долу сегашното ни ниво по отношение на духовната култура и естетическия усет.

"В смисъл, че са си надхвърлили харча и от един етап нататък искат да впечатлят останалите - казва Бояджиев. - За това говорят, както страхотните им съдове, които са чисто естетически, защото са лишени от каквато и да е функция, така и украшенията им. Всъщност като наблюдавам младите хора днес, си представям как са изглеждали и преди 6-7 хил. години."

Древният пиърсинг по нашите земи разбира се не е изключвал носенето на златни огърлици и гривни.

Наскоро откритото златно мънисто от Юнаците, смятано наистина за най-ранното обработено злато в света, най-вероятно е било част от огърлица.

"То е на 6600 г. и имаме много ориентири, че е по-старо дори от смятаното за най-ранно - Дуранкулашкото", казва Бояджиев.

Праисторическото селище Юнаците стана известно като мистериозния Град на птиците.

"Открихме твърде много фигури, съчетаващи белезите на птица и човек - казва Бояджиев. - Очевидно тогавашните хора са смятали, че имат връзка с птиците. Има много свидетелства, че доста древни народи са вярвали, че произхода им е свързан с определено животно."

Възможно е култът към птиците да произлиза от факта, че там е имало много водоплаващи летящи. Самото селище е на река Тополница, а на километър е Марица.

Дали това е причината днес може само да се гадае.

Затова има много предположения, че населението около Варна, Дуранкулак, Юнаците, Караново и Стара Загора е част от една високоразвита цивилизация, за която не знаем почти нищо. А тя е първата и най-ранната в Европа. Освен майстори на най-ранно обработеното злато, те са създателите и на първите къщи на континента.

"Преди 2 години работех в Източните Родопите, натъкнахме са на обществена сграда от този период, която е внушителните 900 кв м. Обикновените къщи бяха около 500-600 кв м.", казва археологът Явор Бояджиев.

"Това общество притежава всички белези на една високоразвита култура и цивилизация", категоричен е археологът.

Според него най-вероятно между всички тези населени места е имало някакво племенно обединение.

"Всичко говори за форма на организация, която обхваща района от Родопите до Карпатите - смята специалистът. - Не мога да кажа, че е било точно държава, но в интерес на истината това е някаква преддържавна организация при това много сериозна. Иначе как да се обяснят толкова много сходни неща на такава голяма територия? Това е един много добре организиран живот и всички дейности говорят за различни форми на разпределение на труда, отбрана, добив, производство и др."

Има леки разлики единствено в обичаите. Във Варна примерно древните се погребват с богати накити от злато, а в останалите центрове по-често е украшенията се откриват в ежедневния бит.

"Това много обърква представите ни - казва Явор Бояджиев. - Трудно ни е да влезем в мисленето на тези хора, дали защото някои не са имали толкова много злато както във Варна или просто не искали да го поставят в гроба заедно с притежателя му."

Въпреки това той смята, че хората от всички тези райони вероятно са част от едно племе със собствена организация и собствено виждане, които се различават единствено в погребалните обреди.

Бързото развитие на това общество се дължи на солниците на Провадия. Археологът проф. Васил Николов и екипът му вече няколко години работят там и установиха, че селището е било първият монетен двор. Причината е, че са опаковали солта в различни разфасовки като кюлчета, за да търгуват с нея.

Николов е категоричен, че богатството на Варненския некропол се дължи именно на интензивната търговия със сол, която е била тогавашното злато.

Разбира се подемът и скокообразното развитие на тази цивилизация се дължи и на богатите залежи на мед, злато и на златоносните реки. Но също и на невероятно богатия духовен живот на това общество и дълбоката му връзка с природата.

Още от Мистерии

Намериха съкровище от 19 век в Плевенския затвор

Намереното днес съкровище на територията на земеделски земи в Плевенския затвор е значително по рода си за периода на 19 век. Това заяви за БТА д-р Володя Попов - директор на Регионалния исторически

Археолог разплита 60-годишната мистерия около Хотнишкото съкровище

Очевидци си спомнят, че милиционери ходели от къща на къща, за да търсят безценните артефакти на 7 хил. години Част от популярното златно съкровище от Хотница може да е изчезнала още през 1957 г.

Компютър предрече краят на цивилизацията. Най-кардиналните изменения ще настъпят през 2020 г.

Апокалиптична картина за бъдещето на човешката цивилизация успя да обрисува компютъра програма. Технологията предсказа, че до няколко десетилетия светът вече няма да е такъв,

Археолог на Хитлер краде скъпоценностите на Кубрат

Главният идеолог на нацизма Алфред Розенберг взема част от съкровището от Малая Перешчепина уж за да го опази След войната следите на безценните артефакти се губят Съкровището на Кубрат или както още

Феодал крие Горнославското съкровище от хищните рицари на Ричард Лъвското сърце

Легендарният крал бил дребно, злоядо и заядливо човече 10 май 1961 г. Фермери от село Горнослав, Асеновградско докато разкопават нива попадат на голям меден съд.

Използвал ли е Константин Велики вярата в християнството, за да обедини римските провинции

Константин Велики е роден през 280 г. пр.н.е. в семейството на Константин Хлор, който бил подимператор и Елена, която в по-късните години се превръща в изследовател.

Молитва, която надвива смъртта и болестите

5 необясними случая на спонтанно изцеление:   12-годишно дете с тежко отравяне от гъби, за което лекари палят свещи, е върнато към живота  Две операции са отменени в последния момент,

Най-известният медиум в света лекува с висш дух и с храна

Един от най-известните медиуми лечители в света е Антъни Уилям. Той твърди, че от ранно детство общува с висш дух и от него получава информация за заболяванията на всеки човек.

Отец Михаил Иванов: Отмени операция на човек с гноясал бял дроб

В началото Таня се притесняваше от тези дарби, но аз й казах, че те могат да се контролират. Ориентира се много бързо и постепенно започна да ги овладява,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.