Дъщерята на Мария Луиза омъжена за потомък на Магелан

14.07.2018;

Александра Надежда става принцеса Кохари през 2012 г., когато Симеон дава титла на децата от втория брак на сестра си

Съпрузите са родени през 2 дни в една и съща година, имат момче и две момичета

Единствената дъщеря от четирите деца на княгиня Мария Луиза е омъжена за далечен потомък на мореплавателя Фернандо Магелан, първият човек, направил околосветско пътешествие.

Съпругът на Александра Надежда Хробок - Жорж Шампалимо Рапозо де Магаляеш, произхожда от рода на Жоао де Магаляеш от Понте да Барка, който е втори братовчед на прочутия откривател.

Зетят на Мария Луиза е роден в Кашкаиш, Португалия. Интересното е, че двамата са се появили на бял свят в разстояние от два дни. Тя - на 14 септември 1970 г., а той - на 16 септември същата година.

Потомъкът на Магелан и внучката на цар Борис III

са се запознали

през 1991 г.,

когато младата жена гостувала на баба си Йоана Савойска в курортния град Ещорил в Португалия. Разбира се, според монархическите традиции двамата били представени един на друг от благородната дама Изабел Браганса, която е от фамилията на детронираните през 1910 г. португалски крале. Първоначално връзката на младежите била дистанционна, тъй като Александра живеела в Ню Джърси, но впоследствие станала сериозна.

Сватбата им се е състояла на 7 и 8 септември 2001 г., съответно граждански и църковен брак. Първо се подписали в родния град на младоженеца Кашкаиш, а на следващия ден венчавката е била в католическата църква в Ещорил. Не е имало религиозни различия и пречки, както е било преди 98 г. за цар Борис III и Йоана Савойска, тъй като племенницата на цар Симеон не е православна.

По изричното желание на булката църковният ритуал е бил в храма "Свети Антоний". Причината е, че това е била любимата църква на царица Йоана, която се е черкувала там всяка неделя.

“Тази черква е много специална

за децата ми.

Тя е "черквата на баба", разказа в интервю Мария Луиза.

Церемонията е водил близкият на царицата-майка свещеник отец Арминдо Гарсия. После официалният обяд е бил в петзвездния хотел "Паласио" в курортния португалски град. Той е един от най-луксозните и реномирани в Португалия. Построен е през 1930 г. и се намира на морския бряг.

Симеон Сакскобургготски не е могъл да отиде на сватбата, защото тъкмо се бе заклел като премиер на България и е бил зает. Но малко след сватбата Александра Надежда и роднината на Магелан са дошли у нас, за да видят чичо си.

Зетят е следвал архитектура и впоследствие започнал работа в няколко ателиета.

В София двойката отишла на опера още на следващия ден след пристигането си. Избрали "Аида" на Верди в изпълнение на примата Анна-Томова Синтова. Разгледали и експонатите в Националния исторически музей.

Това е единственото гостуване в България на семейство Магаляеш, което има три деца.

Най-големият е Луиш Винсенти Антонио Амедео Хробок Рапосо де Магаляеш,

който ще навърши 15 г. през декември. След него е Йоанна Шампалимо Рапосо де Магаляеш. Тя е кръстена на майката на Мария Луиза и е 12-годишна. Най-малка е 8-годишната Клементин. Освен три деца фамилията има и куче, за което се грижи основно Александра Надежда.

Според сайта на френския лицей в Лисабон, в който учат по-големите й деца и в борда на чието настоятелство е избрана дъщерята на Мария Луиза, тя се е преместила да живее от Ню Йорк в Лисабон през 2010 г., когато ражда третото си дете.

Завършила е литература, история и политически науки. За професионалната й реализация данните са оскъдни. Знае се, че е работила като графичен дизайнер и в неправителствения сектор.

Дъщерята на Мария Луиза е ангажирана и с най-стария религиозен орден на католическата църква. Тя е представила книга за Малтийския орден на 31 май на Азорските острови.

Чичо й е член на организацията, макар да изповядва православно християнство, но е приет като коронована особа.

Александра придобива благородническа титла през 2012 г. Тогава Симеон Сакскобургготски издава указ, че сестра му от този момент нататък е принцеса на Кохари, тъй като вторият й съпруг Бронислав Хробок не е аристократ. Синовете на княгинята от първия й брак с Карл Владимир Ернст Хайнрих цу Лайнинген - Карл Борис и Херман, притежават благородническа титли от баща си. Титлата се предава и на децата на Мария Луиза от втория й брак - Александра Надежда и брат й Павел (Пол) Алистер Хробок, както и на всички техни потомци.

Не е прецедент благородничеството да се предава по майчина линия.

Царят е придобил името Кохари също от прапрабаба си - унгарската принцеса Мария Антония Кохари, омъжена за бащата на цар Фердинанд Август. И към Сакс-Кобург-Гота е добавено и названието на най-богатата през ХVIII век аристократична фамилия в Австро-Унгарската империя.

Така и Павел (Пол) Алистер Хробок става благородник. Той е женен за Ариана Оливър Мас. Двамата имат дъщеря - принцеса Мая Хробок де Кохари (родена през 2015 г.), и син - принц Александър Фердинанд Хробок де Кохари, който е само на 1 г. Двете деца също наследяват от баба си и баща си титлата принц/принцеса на Кохари.

Четете още:

Ето го наследника на трона Борис IV. Виж историята на всичките 11 внуци на Симеон Втори

Още от Секретно

Как съдиха горяните от Асеновградската конспирация: Карат жена с двете й деца да гледат как разстрелват баща им

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като “Националхристиянски кръст” - убедени антикомунисти, до живот.

Как любимата ми Юлияна избяга в Амстердам. Последва тежък разпит в МВР след раздяла с гадже - дъщеря на невъзвращенец

*Втора част от личната история на Христо Марков, който разказва Как се влюбих в дъщеря на "невъзвращенец"  Заведоха ме на втория етаж в жълта сграда и ми казаха да чакам в коридора другаря Джевлеков,

Как се влюбих в дъщеря на “невъзвращенец”. Свалих Юлияна с плоча на “Сребърни крила”, купена на черно в София

 Това неземно изкушение ме тресна в сухото лято на 1979 г. В неповторимото село Торос, до река Вит. Ако има символ на 16-годишните момичета на онова време, тя печелеше с една обиколка.

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г.

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с

"Шуми Марица" - копие на германски марш от ХIХ век?

От обвинения в плагиатство не са застраховани дори и строгите военни маршове. Така мелодия, силно наподобяваща на стария български химн „Шуми Марица, е изключително популярна в цяла Южна Германия в

Любовниците на властта от Аспарух до Тодор Живков

Аспарух принася в жертва любимата си, Самуил има таен син от селянката Биляна, Иван-Александър разделя България на части за синовете от двата си брака, Батенберг флиртува с всички първи дами,

Сеизмичната зона на Вранча е по-опасна за нас от тази на Закинтос

Катастрофални земетресения с магнитуд над 7-а степен по Рихтер в Румъния се случват на 40 г. - колкото са минали от 4 март 1977 г. Дълбоките вълни, идващи от Румъния,

Морфин в кръвта на Людмила Живкова

Не е ясно дали дъщерята на Тато е употребявала наркотика или се е съдържал в лекарство

Фердинанд оплождал Мария-Луиза като циганка

Тя трябвало да ражда деца, втората му жена не допуснала тази грешка - пиела отвари срещу забременяване. Грешни дипломатически ходове водят страната към първата на ционалнакатастрофа.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.