Министерски син, пиян и без книжка, преследва кола, изпреварила го по “Цариградско шосе”

10.07.2018;

Един от най-типичните примери от категория "височайши синчета" гамени е Георги Стефанов-Жорж, син на финансовия министър в правителството на Народния блок (1931-1934) Стефан Стефанов.

Старите софиянци още си спомнят уличните представления, в които той играе главната роля. Една от многото забавни случки с участието на Жорж се разиграва на 22 април 1934 г. Денят е неделя, а височайшата особа е на разходка в Горубляне. Към 8 часа вечерта Жорж потегля от малкото крайградско селце за София с автомобил с номер 1758. Колата се управлява от шофьора Асен Стаменов. Някъде към 4-ти километър Жорж, който нямал правоспособност за управление на МПС, решава да застане зад волана. Освен че няма шофьорска книжка,

министерското синче

е погълнало солидно количество алкохол

по време на неделния пикник. Вместо да спре, за да се сменят както си му е редът, автомобилът намалява скоростта и двамата шофьори разменят местата си в движение.

За лош късмет точно в този момент по иначе пустото "Цариградско шосе" преминава автомобил № 1385, управляван от шофьора Омайников. В колата се возят софийските граждани Петър Кънев и д-р Райнов със съпругите си. Странната смяна на водача на другата кола малко изненадва Омайников, но опитният шофьор запазва самообладание и успява да избегне катастрофата. После се изравнява с другия автомобил, управляван вече от Жорж, и прави на последния забележка да кара по-внимателно, че за малко са щели да се сблъскат. След тази кратка реплика Омайников отпрашва напред.

На Жорж обаче му е подпален фитилът

Вбесен от справедливата забележка и от факта, че някакъв си простосмъртен си позволява да го изпреварва, Стефанов-младши натиска газта, изпреварва Омайников близо до казармите на първи конен полк, след което започва да се движи бавно зигзагообразно пред него, така че последният да не може да го изпревари. Тази сценка продължава до сградата на финансовото министерство, където Жорж най-накрая спрял. Автомобилът на Омайников също спрял. Единият от спътниците му слиза бесен да се разправя с нарушителя.

След като дръпва на Жорж кратко конско, той се връща в колата. Омайников решава да потегли, но за голяма негова изненада министерското чедо застава пред колата му с разперени ръце. Жорж започва да ръси цветисти ругатни по адрес на пътуващите в автомобила и да блъска с юмруци по предния капак.

Това изнервя Омайников, който скача и започва да блъска наглия младеж. Стефанов не му остава длъжен. Изважда револвер и го насочва срещу шофьора, но последният без ни най-малко притеснение му го измъква от ръцете.

За няколко минути горещата сцена успява да привлече доста сеирджии. Настава суматоха. Пристигат и намиращите се наблизо полицаи Георги Пенчев и Борис Петров, които се опитват да възстановят уличния ред, но Жорж продължавал да провокира съперниците си.

"По заповед на министъра на финансите арестувайте тия", изцепва се към ченгетата синът на автора на мнимата заповед, посочвайки Омайников и спътниците му.

Тълпата видимо

започва да се настройва срещу пияния младеж

и да го напада словесно и батално. Опасността от линч става реална. Това принуждава полицаите да хванат здраво за ръце пияницата и да го натикат в собствената му кола, с която потеглят към 4-ти участък. Там, вместо да се успокои, Жорж става още по- агресивен.

Започва да върти разни телефони, но тъй като никой не му отговарял, накрая хваща апарата и го строшава в земята. Целият личен състав на участъка примирено наблюдава вандализма на младежа. Привлечени от невъобразимия шум, много граждани се струпват около полицейското, любопитни да видят какъв е този цирк.

По едно време Жорж нахълтва в стаята на началника, където имало друг все още здрав телефон, и набира номера на някакъв началник от Дирекцията на полицията. Този път очевидно се свързва успешно. След като обсипва въпросния началник с цветисти изрази заради неправомерното му задържане, Жорж го заплашва с уволнение, ако не дойде веднага да го освободи. После тряска слушалката и се развиква на присъстващите, че

всички ще бъдат уволнени

Накрая удря силно с юмрук по бюрото, в резултат на което изкъртва една от дъските му.

Полицейският началник съвсем скоро пристига, заедно със сина на Александър Малинов, тогава председател на Народното събрание. След като се извинил на татковото синче за произвола на своите служители, той го качва на едно такси и нарежда на шофьора да го закара при баща му. Междувременно министър Стефанов току-що се е върнал от посещение в Лондон и Париж, където преговарял с кредиторите за намаляване на лихвите по българските задължения.

Официалната преса представя тази обиколка като успешна, но опозицията е на противоположното мнение. От страниците на нейните вестници обвиненията срещу правителството са подсладени от пиянските изпълнения на министерския син. Някои вестници напомнят за предишни циркове на Жорж, като един негов "подвиг" от интимно естество, струвал на баща му 500 000 лева обезщетение.

Този път полицаите съставят акт на младежа и го изпращат в прокуратурата. Въпреки че от това не последвало нищо сериозно, скоро арогантният младеж трябвало да поомекне, тъй като след по-малко от месец, на 19 май, е извършен преврат и баща му престава да бъде министър.

Стефан Стефанов (1876-1946) е роден в Сливен в семейство на богат индустриалец, собственик на фабрика за вълнени платове. Младостта му преминава сред индустриалния елит на страната, а след войните се впуска в политическия живот. Дълги години е депутат, а от 12.Х.1931 до 19.V.1934 г. е финансов министър в правителството на Никола Мушанов.

Последният го определя като способен икономист и финансист, но и като доста невеж в политиката. "Стефанов си е подавал оставката три пъти - пише Мушанов в спомените си, - и то по каприз. Единия път, защото Гиргинов (министър на вътрешните работи) взел автомобила на министъра на финансите."

Четете още:

Почина британката, отровена с "Новичок"

Как убиха министъра на войната Александър Димитров

Още от Афера

6 години търсят кой закла Банскалията

Шест години и половина още не е разкрито зверското убийство на известния благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията. Затова пък един от арестуваните и уличени в престъплението успя да осъди

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.