“Без милост” - ответен удар на безумието от Фатих Акин

03.05.2018;

Ответен удар срещу безумието. Това представлява "Без милост" (In the Fade) - последният филм на германския режисьор от турски произход Фатих Акин, който неколкократно е впечатлявал с умението си да вълнува с ленти като "Срещу стената", "Раната" и "Сбогом, Берлин".

Драмата бе официалното предложение на Германия за номинация за чуждоезичен "Оскар", а нейната премиера се състоя в Кан като част от официалната селекция на фестивала, където определено докосна публиката. Моделът и актриса Даян Крюгер напълно заслужено бе удостоена с наградата за най-добра актриса за брилянтното си изпълнение в лентата, която е и първият немскоезичен филм в нейната кариера.

Любопитното е, че "Без милост" й донесе не само този приз, но и друга евентуална придобивка - татуировка на котва. Крюгер трябва да си направи татус като на своята героиня във филма, защото губи бас с режисьора Фатих Акин.

След края на снимките на продукцията двамата се обзалагат - тя смята, че драмата няма да стигне до Кан, а още по-малко да спечели награди, Акин пък е сигурен в обратното. Залогът вече е ясен за загубилата със своята победа. Актрисата няма други татуси, но надали ще отстъпи от думата си, макар още да не е ясно дали е пристъпила към действие в това отношение.

Защо обаче "Без милост" е определян от Акин за неговия ответен удар на безумието, на което сме свидетели?

В центъра на сюжета е героинята на Крюгер - Катя, чийто живот рухва неочаквано в един смъртоносен бомбен атентат. В брутална неонацистка атака загиват нейният съпруг Нури и малкият им син Роко, без които младата жена се изгубва в мъката на този свят.

Преди фаталния ден Катя се радва на своята приказка като един широко скроен човек, изградил своето щастие в ежедневие, лишено от предразсъдъци, стереотипи и омраза Тя е германка, лудо влюбена в съпруга си, който е от кюрдско-германски произход и бивш затворник. Двамата отглеждат с много обич сина си Роко, който има музикален талант и свири на цигулка. Семейството е потънало в своя малък рай - хаотичен, но и много красив. До момента, в който ужасът на действителността не прекрачва прага им.

Катя остава осакатена душевно и сякаш няма да успее да продължи. Намира утеха в наркотиците, спомените и размислите какво би направил Нури на нейно място, като често болката я отвежда до ръба на самоунищожението, а после яростта я връща обратно и я тласка по пътя към отмъщението.

Тя е разкъсвана от съмнения и терзания, упорито търси чудовищата, които са й отнели най-скъпото. И търси отговора на въпроса защо някой може да извърши подобно зверство. В крайна сметка намира отговора и той е брутален - турският произход и нищо повече. Катя се изправя в съда срещу двамата заподозрени - млади неонацисти, момче и момиче.

До нея е най-добрият приятел на нейния съпруг - адвокатът Даниел, който държи ръката й в най-болезнените моменти. Двамата обвиняеми са представени изцяло като демонични, без щрихите на разкаяние, объркване и и съжаление, които да смекчат образите им и да накарат зрителите да се смилят над тях. Те са брутални екзекутори и заслужават най-тежката присъда, но доказателствата в съда са недостатъчни. Процесът изнервя до краен предел Катя, която иска справедливост на всяка цена и е готова да пролее кръв, за да се разплати с палачите на нейното щастие.

Действието във филма е разделено на три части, които може да бъдат описани като хармония в хаоса, ужаса на загубата и накрая - възмездието и вътрешния мир.

За самия режисьор това е един много личен филм, тъй като той добре знае какво е да бъде на прицел, защото в очите на някого си "различен".

"Аз съм в групата на "другите" в Германия заради произхода си Имам черна коса, родителите ми са от Турция - по някакъв начин се оказвам сред перфектните мишени за подобни ксенофобски атаки. Преди няколко години се появи списък в един уебсайт на име Nurembеrg 2.0, там бяха изброили политици, артисти, хора на изкуството и моето име също фигурираше като мишена за неонацистите. Именно това ме провокира да напиша и да снимам този филм - това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели."

От неговите думи става ясно също, че творбата му е трилър, който се опитва да предаде философска история по интересен начин, да разкаже за семейството и справедливостта и колко различно могат да се интерпретират тези две понятия.

"Без милост" бе показан у нас в рамките на "София Филм Фест", а редовната му премиера в кината е на 11 май.

Още от Шоу

Венцислав Янков, малкият близнак от “Под прикритие”, впечатли в Кралството с маса и два стола

Само една маса и два стола са необходими на актьора Венцислав Янков, известен с ролята си на малкия близнак Ники от "Под прикритие", за да впечатли в Обединеното кралство със своя авторска постановка.

ОВЕН: Изненади

РАБОТА От първия ден на седмицата ви очакват изненади, но ви предстои ново делово запознанство. Ще се наложи да вземате важни решения, свързани с бъдещите ви планове. Овладейте емоцията си.

ТЕЛЕЦ: Конфликти

РАБОТА В началото на седмицата са възможни конфликти и недоразумения, които ще ви загубят времето. Необходимостта да получите на всяка цена признание ви създава проблеми.

БЛИЗНАЦИ: Интуиция

РАБОТА През първите дни на седмицата сте в центъра на общественото внимание и с лекота достигате привидно непостижимото. Разумът и интуицията ви подкрепят в сложна ситуация на работното място.

РАК: Съобразителност

РАБОТА В петък и почивните дни бъдете съобразителни, прозорливи и гъвкави, ако искате да творите спокойно и бързо да решавате проблемите си. Работете усилно.

ЛЪВ: Проблеми

РАБОТА Ако в началото на седмицата имате проблеми, те са предизвикани от неволно допуснати грешки от ваша страна и от нежеланието ви да приемете съвети от колегите си.

ДЕВА: Промени

РАБОТА В началото на седмицата сте прибързани и допускате грешки. Пригответе се за проблеми, свързани с промени в работата. Конфликтът с ръководството е неизбежен.

ВЕЗНИ: Внимание

РАБОТА В петък и почивните дни не се разсейвайте, а обърнете внимание на задачите си, ако сте на работното място. Бъдете внимателни. Не вземайте важни решения,

СКОРПИОН: Емоция

РАБОТА В началото на седмицата не позволявайте на емоцията да властва над вас, над мислите, над думите ви! Съхранете постигнатото до момента. Откажете се от начинанията.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.