Как да убиеш законно насилника

07.03.2018;

Депутатите са заложили много капани пред жертвите, за да е гарантиран комфортът на насилниците.

Да защитиш себе си, собствеността и семейството си, в България е много по-трудно и опасно начинание, отколкото да ограбиш или окрадеш някого.

И това ние, българите, си го знаем отлично и без драматичната стрелба в Пловдив, която вкара за 72 часа в ареста д-р Иван Димитров. Знаем го, защото в нашата страна по време на този безкраен криминален преход почти няма неограбено семейство.

Точно тази безнаказаност беше причина за протестите от уикенда в Пловдив, София и Стара Загора. Там хиляди хора излязоха по улиците не само в защита на д-р Димитров, а защото се чувстват незащитени - от полицията, от прокуратурата, от закона, от държавата.

Нощната акция на пловдивския рентгенолог се оказа много по-различна от първоначално рекламираната версия на семейството и адвоката и в тази драматична история той от жертва се превърна в насилник.

Така че историята на липсата на правосъдие в неговия конкретен случай е история за това как един човек, чието призвание е да спасява хора, при седмия обир срещу собствеността му се превръща от рентгенолог в убиец.

Убиец, превишил правото на неизбежна отбрана.

Тези дни гледах по телевизията твърде много юристи - съдии, адвокати, които не спираха да повтарят колко великолепен и работещ бил текстът в Наказателния кодекс за правото да се защитиш от насилие.

В същото време всеки, който пожелае, може да намери множество съдийски тълкувания по подобни казуси, които са твърде противоречиви. Може да се посочат и много примери, когато хора, защитавали живота си, са платили за това със затвор.

А тези противоречия и възможности за противоположни тълкувания говорят само за едно - законът не е достатъчно ясен и позволява интерпретации, които засягат човешки съдби и поставят под съмнение правото да се защитиш.

Защото и в този случай депутатите по традиция са заложили твърде много капани пред жертвите, за да гарантират комфорта на насилниците.

С този текст аз нямам за цел да агитирам никого към саморазправа с престъпници. Но анализирайки десетина казуса на неизбежната отбрана и нейното превишаване, подготвих нещо като инструкция как да се защитиш в дома си, без да лежиш в затвора след това. И нека след прочитането всеки сам да си направи извод колко добър е законът в тази му част и колко добре се прилага.

Първото, изключително важно изискване да си подходящ за условията за неизбежна отбрана е да започнеш постоянни нощни дежурства зад вратата в дома си. Това е единственият начин да изпълниш изискването на народните представители крадецът, изнасилвачът или убиецът да влезе в дома ти “насила или с взлом”. Така е записано в закона, защото може би единствено българският депутат не знае, че крадецът не влиза с взлом и шум в чужд апартамент нощем, а се промъква нежно и тихо. Неговата цел е да те обере, докато спиш, без да те буди.

Но ако той влезе, както си му е редът, с шперц, подправен ключ или друга тиха техника, няма неизбежна отбрана. Затова са нощните дежурства пред вратата. Когато крадците тръгнат да отварят вратата, ти напъваш обратно - те навътре, ти - навън, те натискат, ти отвръщаш, за да постигнеш така необходимото по закон упражняване на насилие върху входната врата.

Тук вече може да отстъпиш крачка назад, демонстративно да заредиш законно притежавания си пистолет и да предупредиш любезно и на висок глас “гостите” какво предстои да се случи, ако не излязат веднага. В този момент обаче ситуацията на домакина може рязко да се усложни, ако се окаже, че крадецът извади нож срещу него. Българското правосъдие изисква пропорционален отговор на насилието. И ако крадецът има нож, ти с пистолета го превъзхождаш многократно. В такъв случай свали обратно предпазителя, прибери пистолета в кобура и изтичай до кухнята за нож.

Ако обаче в бързината се окажеш с двойно по-дълго острие от противника, това по-късно в съдебния процес може да се окаже огромен проблем.

Затова не рискувай излишно, изтичай обратно в кухнята, хвърли ножа и най-добре грабни една белачка за картофи, за да ти е по-спокойно на предстоящото дело. Ще е трудно, но както е казал генерал Суворов: “Повече пот в учението, по-малко кръв в боя”.

Защото никога не бива да забравяш, че в България истинският бой, който ти предстои, често не е с насилника, а с правосъдието след това.

И все пак в този момент, изправен срещу своя нападател, ти имаш огромни шансове да защитиш себе си, семейството и имуществото си в условията на неизбежната отбрана.

Не бива обаче в никакъв случай да се главозамайваш от предстоящия успех и да губиш концентрация, защото със старта на размяната на удари те чакат още няколко предизвикателства. Не допускай стресът и гневът да надделеят. Както е изтъквал многократно Суворов: "Дисциплината е майка на победата".

В следващите секунди, минути на същинския физически сблъсък трябва много стриктно да следиш интензитета на нападението. По-просто казано, не поемай излишния риск, ако крадецът те удари два пъти, ти да отвърнеш с три или не дай си боже с четири удара. Никога не забравяй, че пропорционалността на защита е майката на победата, когато говорим за неизбежната отбрана.

Следващият тактически елемент от особена важност е да следиш дали случайно нападението не е приключило изненадващо бързо. Защото, ако това се случи, ти моментално трябва да прекратиш защитата, за да не се превърнеш от жертва в нападател. Един от най-сигурните знаци за финал на атаката е, когато нападателят ти обърне гръб, или в по-тежките случаи - падне пред теб по гръб.

В този момент не е препоръчително да го докосваш и насилваш по никакъв начин, а да се обадиш на тел. 112 и най-накрая да се освободиш от концентрацията и дисциплината и да се отдадеш на напрежението и страха.

Последното е от изключителна важност, защото първата ти работа при последващото даване на показания е да убедиш разследващите органи колко уплашен и притеснен си бил по време на отблъскването на нападението. Това е изрично изискване на закона.

Разбира се, цялата тази инструкция може да е напълно излишна, ако полицията и прокуратурата се постараят крадците да влизат в затвора, вместо да стъкмяват фалшиви стъкмистики за спада на престъпността.

Но това едва ли ще се случи скоро. Все пак МВР разкрива едва 25 процента от кражбите. И това според официалната статистика. Като добавим измамите със заявителски материали в полицейските управления и всички ограбени, които не желаят да се оплачат в полицията, разкриваемостта сигурно ще падне на около 5 процента.

Така че юристите може и да ви убеждават колко страхотен текст в закона защитава правото на неизбежната отбрана, но вие си имайте едно наум и ако все пак ви се наложи, следвайте инструкцията, за да си спестите излишни сблъсъци с родното правосъдие. Защото то по правило е сурово с жертвите и услужливо към насилниците.

Още от Коментари

Борисов: При партията държава контрабандата на цигари беше 34%, сега е под 5%

Истински се надявам съдебната система да доведе започнатите процеси докрай – и срещу оригарси, и срещу изпълнителната власт и срещу кметовете. Съдебната система е независима.

Ако някой се напие с водка и извърши престъпление, цената на водката ли трябва да вдигнем?

Предложението за вдигане на застраховката на автомобила, до 400% при това, е доста странно. Автомобилите не правят нарушения, шофьорите ги правят. И ако вие си купите такъв автомобил,

Моника Люински за аферата с Клинтън: Земята се преобърна в този момент. Изпитвах толкова много вина

Моника Люински проговори за първи път за аферата си с американския президент Бил Клинтън през 1998 г. Тя разказва за ужаса и страха, които я обзели, когато разбрала,

Думи на несъгласие: Рано е за летище "Д-р Ж. Желев"

Прочетох с недоумение новината, че съм направил предложение и съм подписал петиция Летище "София" да носи името на д-р Желю Желев – президент на Р България в периода 1990-1997 г.

Плевнелиев: Румен Радев е пасивен, не му прилича да играе популистки

Бившият президент Росен Плевнелиев пред БНР: Не е време за избори Много е важно протестите да бъдат чути доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин.

Вилнеене на мутри няма как да мине за граждански протест

Вилнеене на мутри, превозвани от квадратни джипове "Мерцедес" с руски номера няма как да мине за граждански протест. Моите уважения към всички, които имат кауза, за която протестират - майки с деца,

Маринов: На протестите има хора, които са там, за да провокират полицаи и участници

Всяко нещо, свързано с обществено напрежение, ни притеснява. Нашата задача е да опазим обществения мир. На много места стават протести, които не са организирани съгласно закона,

Българинът е семе. И плевел, и плод...

Властта зарови България, но Българина е семе. И плевел, и плод... Амин. *От

Борисов към министрите: Разяснявайте на хората решенията за данъка върху старите коли

Премиерът Бойко Борисов препоръча на министрите да продължават да разясняват на хората управленските решения на правителството по темите за данъка върху старите коли, застраховките и горивата.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.