1 млн. лв. кръвнина искат Митьо Очите и роднини на убития му гард във "4 you"

15.02.2018;

l Фалстарт на процеса за стрелбата в Слънчев бряг, чакат бит туроператор от Дания

l Себастиан Новени трябва да каже има ли претенции към групата на Божо Кравата

Датският туроператор от албански произход Себастиан Новени, след чийто побой през лятото на 2016 г. избухна кървавата война между несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите, и пазарджиклията Божидар Кузманов - Божо Кравата, стана повод за поредното отлагане на делото срещу Кузманов и хората му.

То трябваше да тръгне на 5 февруари в специализирания съд, но се разбра, че Себастиан Новени е бил уведомен късно за процеса, в който той е един от основните свидетели. Новени трябва да реши дали да участва и като граждански ищец и частен обвинител.

Въпросът ще предяви ли пострадалият туроператор претенции трябва да бъде изяснен на 1 март. Тогава магистрати отново ще се опитат да стартират процеса с разпоредително заседание.

За близо 1 млн. лв. са обезщетенията, които ще заявят пострадалите и техните близки. 600 000 лв. иска оцелелият по чудо Димитър Желязков, който бе надупчен с повече от десет куршума на 8 юни 2016 г. в ресторанта на Божо Кравата "4 you" в Слънчев бряг.

Граждански искове за общо 350 000 лв. ще внесат съпругата и родителите на убития гард на Желязков - Александър Алексиев. 46-годишният охранител бе застрелян от гарда на Божо Кравата - Тодор Славов.

Десет са подсъдимите по делото за организирана престъпна група с лидер Божидар Кузманов. Според прокуратурата групата е действала в Слънчев бряг от 2013 г. и се е занимавала с наркоразпространение, търговия с женска плът и рекет. От десетимата подсъдими само Тодор Славов и Георги Иванчев - стрелецът по Очите, са в ареста. Другите са на свобода срещу парична гаранция.

Срещу старозагореца Тодор Славов е повдигнато и обвинение за убийството на охранителя Александър. За стрелбата по несебърския бос Митьо Очите освен дупничанина Георги Иванчев е обвинен и Радослав Димитров от Плевен.

Останалите подсъдими за участие в организирана престъпна група са Иван Терзийски, Димитър Николов, Силви Николаев, Марчо Марчев-Сървайвъра и наемателите на култовия бар "Оксижен" Данаил Петков и Николай Иванов.

Според спецпрокуратурата на върха на наркопирамидата е 33-годишният Божидар Кузманов. На второ ниво са Иван Терзийски и Георги Иванчев, които предавали указанията на боса и разпореждали тормоз и принуда върху търговци

в Слънчев бряг. По-надолу в йерархията били Димитър Николов, Силви Николаев и Марчо Марков, а на четвъртото ниво са поставени Радослав Димитров, Тодор Славов, както и двамата наематели на "Оксижен".

Близо 130 са разпитаните в хода на досъдебното производство свидетели, трима от тях са анонимни, десетки са извършените експертизи.

"Ще се явя, само да ме призоват. Надявам се това дело най-после да тръгне, адвокатите да не го шиканират", каза пред репортер на “168 часа” Димитър Желязков. Той не крие, че вече е в далеч по-добра форма, макар че го чакат още процедури в Турция заради засегнатия от куршумите уретер.

В кървавата баня на 8 юни 2016 г., е ранен и неговият авер Никола Маринов - Кольо Магарето. За прострелването на бургазлията обаче няма обвинен. И до днес не е ясно кой и с какво оръжие е стрелял по Маринов.

Загадка остава колко изобщо са били оръжията, гърмели на 8 юни вечерта в ресторанта, пълен с родни и чужди туристи.

И гардът на Божо Кравата Тодор Славов, и убитият Александър - охранител на Очите, са имали законно притежавани пистолети. Две смъртоносни рани в тялото на Александър са от оръжието на Тодор, но той е получил още две - неясно от чий пистолет.

Оръжието на убития гард - пистолет "Глок", не е намерено в ресторанта. Нараняванията по пръстите на ръката му сочели, че оръжието е издърпано оттам, след като е паднал прострелян. При разпитите Георги Иванчев твърдял, че е взел пистолета на Александър и го е изхвърлил в нива край Несебър, но криминалисти не намират нищо на мястото.

Когато минути след екшъна полицаите влизат в ресторанта, гардът на Божо Кравата Тодор Славов предава своя законен "Щаер". В едно от сепаретата е намерен пистолет "Макаров".

По-късно експертиза показва, че е със заличени номера. По него са намерени биологични следи от двама мъже - на Георги Иванчев от групата на Божо Кравата и на Кольо Магарето от обкръжението на Очите.

ДНК-то на Иванчев по пистолета "Макаров" е най-солидното доказателство срещу него. Три куршума от него са попаднали в тялото на Митьо Очите, като единият го е ранил най-тежко - в слабините, други два са в гърдите. По преценка на лекарите единият така и не бе изваден от тялото на несебърлията.

За стрелба по Очите е обвинен и 26-годишният Радослав от Плевен, но не става ясно с какво оръжие е действал той. Плевенчанинът не е задържан веднага след инцидента, а когато му вземат натривки от ръцете, те не показват наличието на барутни частици. Обвинен е по-късно по свидетелските показания на приближения до Очите Калоян Колев. Той твърди, че докато извеждали навън ранения Митьо, Радослав стрелял три пъти в гърба на боса. Запознати обаче припомнят, че Калоян Колев е сред основните свидетели и по друго емблематично дело - за атентата срещу Димитър Желязков преди 15 г. в Несебър, когато бомба разкъса телата на съпругата му Тянка, брат й Славчо и неин бодигард.

15 години по-късно, на 8 юни 2016 г., всичко става за секунди. В заведението на Божо Кравата "4 you" се стреля бързо и хаотично. На място е убит 46-годишният Александър Алексиев, а босът му Димитър Желязков е тежко ранен. Участниците в сблъсъка и клиентите се разбягват и за секунди ресторантът опустява. В него остава само 31-годишният Тодор, в очакване да бъде арестуван. Желязков е откаран с линейка до бургаската болница и докато лекари се борят за живота му, в двора на болницата се струпват най-верните му хора, двете му дъщери и жена му Антигона.

Близки до боса са категорични, че до кървавия сблъсък едва ли щеше да се стигне, ако той не се бе нагърбил лично да "раздава правосъдие" след инцидента с туроператора Новени.

Конкретният повод за среща между Очите и Кравата на 8 юни е свързан именно с бития датчанин и тату студио, наето от човека на Божо - Иван Терзийски, твърдят посветени. Те разкриват, че туроператорът Себастиан няколко сезона водел туристи в студиото, получавайки процент за тази "услуга". За сезон 2016-а обаче датският гражданин от албански произход поискал и твърда сума.

Пред разследващите туроператорът твърдял, че е получавал заплахи от Божидар Кузманов и Иван Терзийски да не води клиенти на други места. Затова към обвиненията им е добавено още едно - за принуда, обясняват юристи.

Новени е пребит ден преди стрелбата, а извършителите не са заловени. Според запознати датчанинът е поискал протекция от Митьо Очите чрез приятеля на голямата му дъщеря Велислав.

Ролята на посредник в уреждането на конфликта била поверена на Христо Широков - близък авер на Очите, в момента общински съветник от ДПС в Поморие.

Божо Кравата първо получил предложение да отиде в офиса на свързаната с Митьо Очите охранителна фирма “Аркус сигурност”, но категорично отказал. Едва тогава мястото на срещата било пренасочено във "4 you" - заведението на Божо, но трябвало да бъде между Кузманов и Широков.

В последния момент обаче Митьо Очите решава лично да отиде в ресторанта, събира двайсетина момчета и с бронежилетка, къси гащи и пура в уста се отправя към "4 you".

Няколко дни след престрелката, още преди да бъде обявен за издирване Божо Кравата споделя, че едва десетина минути преди срещата с Широков е разбрал, че към заведението идва и Митьо Очите.

"Не съм очаквал да нахълтат 30 души. Митьо влезе и тръгна към местата, където бяхме седнали, крещеше и разхвърляше масите по пътя си. Подадох му ръка, а той ме удари с юмрук по брадата. Паднах и в следващия момент се чуха гърмежи", лансира своята версия Кузманов.

Димитър Желязков пък не отстъпва и милиметър от първоначалната си версия, че е отивал на вечеря в заведението на своя приятел Боби Канадеца.

Канадеца е собственик на цялата сграда - апартхотел със заведения и магазини в партера, дадени под наем. Едно от тях е ресторантът "4 you".

Каква е била последователността на събитията в ресторант след влизането на Митьо Очите и хората му - изясняването на този момент ще е ключво в процеса, защото от това зависи обвинението за убийството на Александър Алексиев и опита за убийство на Митьо Очите, коментират юристи.

Още от Афера

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.