Шеф Виктор Ангелов: Кой ще надделее: Hell's Kitchen или MasterChef? Шегувате ли се?!

10.02.2018;

l Питам хората си: “Да ви крещя, когато сбъркате, или да ви глобявам?” 99% избират първото

l Тайната на щастието - живея с жената, в която съм бил влюбен винаги

l Имам 7-8 ретро автомобила, понякога само си ги отвивам, гледам и мириша

Шеф Виктор Ангелов, най-педантичният кулинарен ас, ще допусне зрителите до своето царство - кухнята си, която ще се превърне в "най-горещата" арена на изпитания за 18 професионални готвачи. Претендентите в новия тв формат на NOVA Hell's Kitchen България ще се борят за награда от 100 хил. лв. и работна позиция в храма на Ангелов - три пъти отличаван с приз "Ресторант на годината" на БАКХУС.

Предаването стартира в ефира от 27 февруари и ще влезе в директен сблъсък за зрителски интерес с MasterChef по Би Ти Ви - шоуто, в което Ангелов оглавяваше журито в предходните сезони.

За настоящото интервю шеф Ангелов не се поколеба да допусне и "168 часа" в своята кухня сред нажеженото, но и сверено като швейцарски часовник ежедневие на отбора си. А там, сред професионалистите, имаше и едно момиченце със страст към месенето - най-малката му дъщеря Натали се трудеше над тестото с ентусиазъм и внимание на бъдещ майстор кулинар.

- Шеф Ангелов, какви изпитания ще очакват участниците в Hell's Kitchen България?

- Предизвикателствата ще са изненадващи за зрителите. Досега не е имало формат, в който да става въпрос за професионална кулинария. Публиката е виждала известни личности, които в уютна обстановка при спокойно темпо приготвят храна и посрещат гости, както и съревнования между хоби готвачи, които имат голямо желание да се видят на малкия екран. Реалните ситуации в една кухня обаче не са показвани пред камерата досега и със сигурност ще бъдат много интересни за публиката. В кухнята е като в живота - изискват се умения, но накрая печелят характерите.

Човек не просто трябва да харесва работата си, а да е влюбен в това, което прави. Не бива да се забравя, че нашата професия

е в топ 5 на най-стресовите в света

и готвачите се нареждат сред полицаите, пожарникарите, хирурзите и пилотите в това отношение. Във формата ще бъда много по-строг от това, което зрителите са виждали до момента. Строг, но човечен. И аргументиран.

- Ще мерите сили в битка за рейтинг с вече бившите си екранни партньори шеф Андре Токев и шеф Петър Михалчев, които и този сезон са жури в MasterChef. Кой ще надделее?

- Шегувате ли се с този въпрос?! (Смее се.) Генерално в живота си винаги правя избора си така, че да участвам само в успешни начинания - без значение дали в личен или служебен план. Винаги подбирам внимателно и прецизно. Трябва да кажа, че това са два крайно различни формата.

Единият има за цел да покаже уменията на хоби кулинарите, които основно желаят да се изявят на екран и мама да им ръкопляска. Другият, който създаваме с NOVA и екипа от "Олд скул", ще покаже реалните взаимоотношения в една кухня и качествата, които трябва да притежава човек, ако иска да бъде главен готвач.

- Какво конкретно продиктува вашия ход - преминаването от едната телевизия в другата?

- MasterChef беше проект, на който се отдадох в продължение на три години на 300%. Вярвам, че основите, който съм положил там, ще допринесат форматът да се развива и за в бъдеще. Пожелавам го.

Има много хоби кулинари, които със сигурност има какво да покажат. Крайно време беше за мен обаче да се върна към професионалните готвачи.

Обичам да се самопредизвиквам

и смятам, че Hell's Kitchen България е съвършената възможност да продължа нагоре.

- Лео Бианки ще бъде ли ваш достоен заместник?

- Лео Бианки със сигурност ще се справи добре, стига да не опитва да се прави на мой достоен заместник.

- Има ли яростна конкуренция в кулинарните среди и особено сега, когато готвачите превземат малкия екран?

- Ако визирате лично моите емоции спрямо колегите ми, които участват в тв формати - не. Не съм състезателен тип и никога не съм мерил своя успех с успеха и слабостите на другите.

Не разглеждам

колегите като конкуренция,

защото не се сравнявам с тях. Винаги съм се стремял да правя най-доброто, на което съм способен. Що се отнася до телевизията, се вслушвам в екипа, с който работя по даден проект, за да може да получим най-добрия резултат.

- Ще изисквате ли от всички участници във формата да бъдат крайно педантични?

- Вие какво очаквате, когато седнете в един ресторант?! Всичко да е съвършено добре направено, нали?! Това е работата на готвача и на ресторантьора. За да излезе една качествена чиния от кухнята, трябва всички там да са се постарали и да са дали максимума от себе си, като не на последно място да са опитали това, което ще сервират на гостите. Забележете - гостите, а не клиентите.

Форматът има за цел да покаже как се сработва една машина, която, ако не е добре смазана, винаги си личи. Колкото по-рано един готвач

осъзнае, че сам

е за никъде

и че ресторантьорството е отборна игра, толкова по-големи са шансовете му. Изисква се колективен, борбен дух, прецизност, скорост, самовзискателност и да умееш да слушаш. Винаги съм заявявал с гордост, че съм немски възпитаник и знам, че дисциплината е 50% от успеха и за кухнята е от особена важност.

- Кога сте склонен да правите компромиси и да дадете втори шанс?

- Разбира се, че има такива моменти. Без значение в каква професия сме, грешки се случват всеки ден. И да, хората, които осъзнават къде са сбъркали и имат желание да се поправят - получават от мен втори, пети и стотен шанс.

- Какво ви е струвало лично на вас да сте сред най-добрите?

- Знаете ли, за да напредваш, трябва да се отдадеш изцяло. Това е свързано и с определена възраст. Колкото по-рано започнеш, толкова по-големи шансове имаш. Отделил съм 25 години от живота си, за да създавам храна, вкусове, аромати, отбор, колективизъм и в крайна сметка моят труд се изплати.

- Кой е бил вашият най-голям учител?

- Хората, с които съм се срещал по стълбицата нагоре, са ме вдъхновявали. Всеки един от тях и дори тези, които са ми давали недобър пример.

И от тях съм учил

какво да не бъда.

Най-големият учител може би е желанието ми за саморазвитие и предизвикателставата, които сам съм си отправял.

- Как именно баща ви е допринесъл за това да изберете кулинарията като ваше призвание?

- Баща ми бе този, които ми подсказа посоката. Беше настоятелен, но и доста аргументиран, когато беседвахме вкъщи на тема по какъв път да поема след IX клас. Слава богу, послушах го и беше прав.

- Кои са най-ценните уроци, които той ви е предал?

- На 44 години съм и ако трябва да върна лентата в детайли, със сигурност ще пропусна доста важни такива. Все пак функцията на родителя е да навигира детето си по възможно най-финия и деликатен начин, така че хем да ти остави усещането, че ти си взел решението, хем да те насочи в правилната посока от гледището на своя житейски опит.

- Така ли процедирате и вие спрямо вашите деца?

- Манипулирам

ги фино и това

дава резултат.

Две от трите ни деца са големи. Вярвам, че по някакъв начин съм им повлиял на подсъзнателно ниво с примера, който им давам с професионалното си развитие. Сигурен съм, че са се амбицирали и най-важното - че са повярвали, че може човек да успява, стига да се труди достатъчно.

Дъщеря ни пое по моя път за момента - учи хотелиерство и ресторантьорство в Холандия. Синът ни се развива в сектор сигурност, но е фин дегустатор. Най-малката ни дъщеря и в момента е в кухнята. От съвсем малка много обича да се занимава с тесто.

Има някаква магия в това да месиш. Няма нищо трудно, трябва опит. Човек може да стане всичко, каквото си пожелае на този свят, стига да отделя по 15 часа на ден за 20-30 години от живота си в усилия да го постигне. Ако сега решите, след 20 години може да сте космонавт.

- От всеки ли може да направите отличен готвач?

- Трябва ми една година.

- Допада ли ви, или напротив, че ви сравняват с Гордън Рамзи?

- Не ми пречи. Харесвам Гордън Рамзи повече във всичките му други формати и не толкова в Hell's Kitchen. Малко в повече ми идват крясъците му.Намирам ги за леко преиграни.

- Вие крещите ли във вашата кухня на вашия екип?

- Ако ви кажа, че не се е случвало, ще ви излъжа. Но винаги има причина. Още при ръкостискането, когато започвам съвместна работа с някого от готвачите, задавам въпроса: "Предпочитате да ви крещя, когато сбъркате, или предпочитате да ви глобявам?" Общо взето в 99% от случаите избират първото. Така че имаме сделка от самото начало по темата. (Смее се.)

- Бяхте ли най-силно обвързан с работата, когато живеехте точно над нея?

- Имате предвид, когато живеех над ресторанта си първите осем години, през които той се намираше на Пасарелското езеро. О, беше ми изключително комфортно. Вечер, след като си тръгнеха гостите и колегите, си готвех някакво ястие, отварях си бутилка вино, качвах се на втория етаж - пирувах и пишех нови рецепти.

- Кога започва денят в една професионална кухня?

- Зависи от работното време на ресторанта, ако трябва да сме пунктуални. При нас се започва в 9-9,30 ч. и приключваме в 12,30 вечерта. Това е причината повече мъже да работят тази професия. Не е свързано с таланти, а с това, че жената е и майка, която да се грижи за собствения си дом и не разполага с толкова време, за да бъде в професионалната кухня.

Искам да изтъкна, че не правя разлика между мъже и жени, но правя ясно разлика между добри, средни и лоши готвачи. Не съм в предаването, за да доучавам готвачите как да готвят, а за да подложа на изпитание добрите и да си избера един от тях.

- Кой е шефът около семейната печка?

- Вече изтъкнах, че вярвам в отборната игра. Аз съм човек, който се вслушва в околните, макар и това да не си личи много. Обичам да доставям удоволствие на всички около себе си, както на гостите, така и на семейството си. Докато се забавлявам, готвейки, основната ми мисъл е дали ще направя близките си щастливи и приятно изненадани от това, което съм приготвил.

- Каква е любимата храна на съпругата ви Наталия?

- Тази, приготвена от мен. Самозвански звучи, но е факт.

- Взискателен ли сте към чуждата кухня?

- Когато ходя на гости

при приятели, въобще не съм претенциозен,

но когато отида на ресторант, имам очаквания и ако те не се оправдаят, коментирам и демонстрирам недоволство. Държа в основните ястия на температурата на храната. Обичам гореща храна, сервирана в затоплена чиния - това е стандарт. Разбира се, харесвам творчеството у колегите, но когато ми сервират класика, държа да е разпознаваема. Тоест, ако си поръчам шкембе чорба, искам да ям точно това, а не дехидратирано шкембе с чипс от люти чушки и аериран от сифона бульон.

- Получавали ли сте във вашия ресторант оплаквания от гости?

- В нашия ресторант нямаме клиенти, имаме - гости, както вече подчертах. Клиентът е някой, от който по презумпция нещо ще вземеш. Гостът е някой, на когото искаш да дадеш нещо.

Хората не идват, за да им вземем пари,

а за да им доставим удоволствие и да им демонстрираме гостоприемство. Най-реалната преценка за това, че се справяме добре, е, че нашите гости идват отново и отново - 2 до 3 пъти седмично. Случва се да има аргументирани и основателни оплаквания понякога, винаги намираме начин да се извиним, има и такива, които са заяждания, на които също реагираме подобаващо.

- В какво не сте съвършен?

- В реакциите си - понякога прибързани. Но се старая. Самовзискателен съм,

вглеждам се в себе си, но не от суета,

а именно защото имам желание да ставам по-добър човек. Истината е, че имам напредък. Тази моя взискателност често се прехвърля и върху най-близките ми хора, но тъй като те не са ми спестявали критики в това отношение, за което съм им благодарен, са ми помагали да се променям към по-добро.

- Съпругата ви как оценява вашите тв изяви?

- Много ще е самовлюбено, ако ви кажа, че ми дава само положителни оценки, но е истина. Тя смята, че седя добре на екран и това, което най-много й харесва, е, че съм съвсем истински. Тя ми казва: "Не виждам поза в поведението ти. Това си ти - такъв, какъвто си сред колеги, приятели и сред нас вкъщи."

- Каква е тайната на успешния брак за вас?

- До мен е жената, в която съм бил влюбен цял живот. За мен без излишно философстване тайната на щастливото съществуване е човек да се ожени или да заживее по любов. И съответно да бъде готов да изслушва и влиза в ролята на партньора във всеки един момент.

- Как се запалихте по вашето хоби да колекционирате и реставрирате ретро автомобили?

- Имам 7-8 коли, което е скромно притежание в нашите колекционерски среди. В България има хора с изключителен сбор от автомобили. При мен е по-скоро желание да притежавам и да се радвам на тези коли, дори не е задължително да ги карам. Доставя ми удоволствие да си ги отвивам от време на време да ги погледам и да ги помириша, защото всяка кола има собствена миризма.

Те са като хубави картини. Допускам, че тази страст е дошла от баща ми. Той караше мерцедес от невръстна моя възраст. Бях на 7 години, когато си купи тази кола, и оттогава имам отношение към марката. Тогава автомобилът бе уникален в целия град и сега имам коли, които други хора нямат. Ако говорим за ревност и състезателен елемент, такива се пораждат действително, когато стане въпрос за автомобили.

- Любител ли сте на високите скорости и на екстремното?

- Стига да е в рамките на безопасното.

Позволявам си да

нарушавам закона от време на време,

за което получавам санкции и си ги плащам. Внимавам да не застрашавам околните. Това е и философията ми за живота. Човек трябва да живее и да се забавлява на макс, стига това да не пречи и обижда другите хора.

- За какво не ви остава време?

- Истината е, че винаги намирам време да правя това, което ми е приятно. Стига ми за всичко.

Още от Шоу

Енио Мориконе на 90: Не съм написал нищо - вижте Бах и Моцарт

На 10 ноември забележителният композитор Енио Мориконе отпразнува 90-ия си рожден ден. Първоначално на шега, но вече и на сериозно наричаният от някои “Моцарт на ХХ век” в продължение на 6

Гала се върза на фалшива новина с порнозвезда

Проф. Сашка Ганева от Сливница, която е работила за НАСА и се е завърнала, за да се труди в БАН, е била обект на коментар в предаването "На кафе" на 15 ноември.

Уилям Дефо - готов за “Оскар” във “Ван Гог: Пред портите на вечността”

“Ще покажа това, което виждам, на моите човешки братя, които не могат да го видят.” (I'll show what I see to my human brothers who can't see it.) Печален старец с прошарени и оредели коси седи на

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.