Шизофреникът Живко, осакатил баба на спирка: Подтикна ме, не я познавах

06.12.2017;

На 9 май т.г. 74-годишната Виолета Караджова от Бургас чака на автобусна спирка в жк "Изгрев", за за отиде до личния си лекар. Тя гледа болния си съпруг, който е на легло, и е тръгнала за месечните му лекарства.

На спирката до бл. 61 има поне петима души - няколко жени и двама мъже. Най-младият от тях е 25-годишният Живко Кючуков, той е заел една от седалките на спирката. Държи се странно, непрекъснато си пипа лицето. Близо до него сяда Виолета, но внезапно Живко я замерва с чашка от кафе и изсъсква: "Махай се", "Изчезвай".

Уплашена, възрастната жена става и се отдалечава. Разменя няколко реплики с друга възрастна бургазлийка.

Това най-вероятно вбесява Живко,

той става рязко, засилва се и изритва с всичка сила

застаналата с гръб Виолета. Жената пада като подкосена на земята. Първите няколко секунди на спирката настъпва суматоха, след което две жени вдигат ранената пенсионерка. Живко заобикаля спирката и се връща с камък в ръка, замахва да удари беззащитната баба, но жените се изправят между него и Виолета.

През цялото време бургазлия на средна възраст - единственият мъж сред пътничките, наблюдава случващото се, но не се намесва, а когато автобусът пристига, веднага се качва, сякаш нищо не се е случило.

Рейсът изчаква и другите две-три жени, които са вдигнали ударената пенсионерка. Те се качват, автобусът затваря врати, но точно в този миг Виолета отново пада на земята като прекършена. Двете жени, които й оказват първа помощ, слизат от рейса, към тях се затичват още две. Едната се обажда на тел. 112. Наглият бияч също слиза от автобуса, поглежда към струпаните около Виолета жени и пак се качва.

Бруталният бияч е задържан няколко дни по-късно, но междувременно кадрите от инцидента, запечатани от общинска охранителна камера, са разпространени в медиите и стават обществено достояние.

"Не можех да допусна, че момчето удря така напълно непозната жена. Първо си помислих, че й е внук и двамата са се скарали за нещо.

Неоправданата му агресия беше потресаваща",

сподели пред репортер на “168 часа” една от жените, помогнали на Виолета. Тя е бивша медицинска сестра и веднага разбира, че ранената е пострадала сериозно.

Ритникът чупи тазобедрената става на 74-годишната пенсионерка и я праща за дълго в болница.

Виолета, чийто трудов стаж минава в училище като преподавател в началния курс, претърпява операция, която за нейната възраст е изключително тежка.

Възстановяването върви твърде бавно, месеци наред жената се движи с патерици, страхува се да излезе навън.

Когато Живко е открит и задържан, бабата през цялото време се моли да не го пуснат от ареста, защото е сигурна, че ще се върне да я довърши.

За разлика от други случаи, в които Темида се оказва доста снизходителна, бургаски магистрати не допускат биячът да излезе на свобода.

Той прекарва 7 месеца в ареста,

в очакване на същинския процес.

Делото се гледа на 4 декември и приключи за час. Кючуков се призна за виновен, не оспори фактите и доказателствата по обвинителния акт и не поиска разпит на свидетели и вещи лица.

Заседанието премина по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимият получава наказание, редуцирано с една трета.

Прокуратурата настоя за присъда с превес на утежняващите вината обстоятелства, сред които проявена агресия по хулигански подбуди без личен мотив и причина, на публично място, с което е проявено неуважение към човешката личност.

"Подсъдимият е ударил пострадалата със страшна сила, а след това е отправил заканителни реплики с камък в ръка", подчерта младата прокурорка Светлана Божкова. Според държавното обвинение хулиганските действия на Кючуков са довели до изключитено тежки последици за пострадалата, с оглед възрастта й. Последици, по-тежки от много други, нанесени при прояви от хулигански характер.

С тези аргументи държавното обвинение поиска 4 г. и 6 м. затвор за бияча, които с редукцията да станат 3 г. Съдът прие доводите и наложи присъда в същия размер, при положение че законът предвижда от 2 до 10 г. лишаване от свобода за деянието, в което е обвинен 25-годишният Живко - нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Адвокатът на пострадалата Калин Коцев пледира за 6 г. затвор, изтъквайки, че няма никакво основание за снизхождение, тъй като престъплението е извършено с изключителна дързост и цинизъм.

"Виолета Караджова продължава да търпи интензивни болки и мъки. Вече половин година тя се придвижва само с патерици", обясни адвокат Коцев.

Противно на очакванията защитата на подсъдимия не поиска условно наказание, а само по-леко, съобразено с болестта му.

"Факт е, че му предстои дълго лечение, вероятно до живот", каза адвокат Бойко Даков за довереника си. Той все още обмисля дали да обжалва 3-годишната присъда, постановена от бургаския районен съд.

Шизофренията на Живко не можа да го отърве от затвора,

тъй като становището на тройната съдебно-психологично-психиатрична експертиза е категорично - по време на боя той е бил в ремисия, вменяем и напълно разбиращ действията си.

25-годишният бургазлия е регистриран в Центъра за психично здраве, лекуван е там и се води на отчет. От известно време той живеел на квартира в жк "Изгрев", в блок, близък до този на майка му и сестра му.

Психичните проблеми на Живко се отключили, докато бил тийнейджър, и то най-вероятно след употреба на синтетични наркотици, смятат запознати с разследването.

В съдебната зала на 4 декември Живко се яви видимо отслабнал, набързо се извини пред магистратите за стореното, но не пожела да говори пред медиите. В последната си дума пред съда той поиска само по-лека присъда.

Беше ли доволна от присъдата и какво обезщетение поиска пострадалата възрастна жена, четете в печатното издание

Още от Афера

Откриха картината "Главата на Арлекин" на Пикасо в Румъния. Шедьовърът е част от открадната преди 6 г. колекция за 300 млн. евро

Платно, за коeто се смята, че вероятно е картината "Глава на арлекин" на Пабло Пикасо, открадната през 2012 г. от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам, е било открито в Румъния,

6 години търсят кой закла Банскалията

Шест години и половина още не е разкрито зверското убийство на известния благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията. Затова пък един от арестуваните и уличени в престъплението успя да осъди

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.