Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Традиционна кухня в Банско

Всеки регион в страната може да се похвали с ястия, които се приготвят само там, това е безспорен факт. Дори и толкова типично и традиционно ястие като боб яхния в различните части на страната се приготвя по различен начин и има различен вкус. Където и да отидете, ще откриете по някое уникално ястие, което никога до сега не сте вкусвали и което ще ви допадне много.

Има обаче едно място в България, което се отличава с вкусните си мезета и гозби и тъкмо с неговата традиционна кухня искаме да ви запознаем малко по-детайлно.

Ще влезем в ресторантите на Банско и ще надникнем в старите тефтери на майсторите - готвачи, за да разберем защо градчето се слави не само като популярен зимен и летен курорт, но и като кулинарен център, който привлича любителите на традиционната кухня от цял свят.

Традиционна кухня в Банско

Типични ястия на банската кухня са мезетата и местните домашно готвени ястия, които носят интересни и трудно запомнящи се имена. Във всички механи и ресторанти в Банско, където се предлага национална кухня ще ви предложат от тези ястия. Вариантите на капама, чомлек, катино мезе може да са различни, но основните съставки и начина на приготвяне задължително се спазва.

Популярни рецепти от банската кухня

Банска капама

Капамата е неизменна част от менюто на ресторантите в Банско, която непременно трябва да бъде опитана. Приготвя се в глинен съд/гърне на пещ за около 5-10 часа. За приготвянето на гозбата се използват три вида месо, кървавица, бански суджук, зеле и ориз. Продуктите се запържват леко и се нареждат в глинения съд на редове. Добавят се подправките, капака на глинения съд се запечатва с тесто и ястието се готви, докато остане на мазнина. Тайната на уникалния вкус на банската капама са местните подправки като бански копрец, които придават оригинален и неповторим вкус на ястието.

Чомлек

Банския чомлек се приготвя отново в глинен съд, на дъното на който се слагат домати (доматен сок), нареждат се телешки или свински джолан (овкусени с местни подправки), цели картофи, моркови, лук. Ястието се готви на бавен огън около 10 часа.

Катино мезе

Катино мезе е ястие, което се приготвя от свинско или телешко. Месото на дребни парчета се запържва, прибавят се гъби, лук, доматено пюре, вино и подправки. Ястието се готви, докато остане на мазнина. Поръсва се с кашкавал и се поднася горещо.

Бански шиш

В почти всички механи и ресторанти в Банско, банския шиш е истинска атракция. Месото (свинско или пилешко) се маринова поне 12 часа, нанизва се на шиша и се пече на дървени въглища. Уникалното е, че се поднася на клиентите горящ.

Комбари с кажел

Нестандартно и много интересно на вкус ястие от картофи с кисело зеле. Традиционно за банската кухня, това ястие се приготвя най-често през зимните месеци, но в много от ресторантите в Банско го предлагат в менюто си целогодишно.

Шупла

Шуплата е тестена закуска, типична за Банско и Разлог. Приготвя се бързо, лесно и е много вкусна. Две яйца, кисело мляко, сода, натрошено сирене, малко вода и брашно се разбъркват, докато се получи тесто, малко по-гъсто от тесто за палачинки. Сместа се изсипва в тава и се пече. Малко преди да е напълно готово се намазва с масълце.

Бански суджук, бански старец, бански бабек

Тези мезета са характерни за банската кухня. Това, което ги прави толкова популярни и вкусни са подправките, които банскалии слагат в тях. Ароматните билки, набрани от градината или поляната, домашно приготвената „мерудия” и чистия планински въздух, при който се оставят да се сушат няколко месеца, придават на банските мезета уникален и неповторим вкус и аромат. Мезетата са гордостта на всеки майстор и се предлагат във всички механи и ресторанти в Банско… и са задължителни за опитване.

Видео

Коментари