Назад в бъдещето

24.09.2010;

МЛАД мъж с модерни слънчеви очила, тениска с щампа, изобразяваща буква W, спортен пуловер с качулка и видеокамера стои в тълпата и наблюдава с интерес това, което се случва на метри от него.

Необичайното му облекло, преносимата компактна камера и футуристичните очила контрастират силно сред хората, облечени в стила на 40-те години.

Снимката, на която го виждаме, е озаглавена "Откриването на моста "Саут Форк"

след наводненията

от ноември 1940 г.". 70-годишната фотография се съхранява в архивите на виртуалния канадски музей "Бралорн Пайъниър", Британска Колумбия. Тя е част от постоянната изложба "Техните отминали животи", открита през 2004 г.

След взиране неизбежно се питаме кой е той? Дали не е пътешественик във времето? Или галактически стопаджия? Как е възможно да държи съвременна видеокамера и да изглежда толкова не на мястото по време на Втората световна война? Ако изображението е от фантастичен филм или фотоколаж, всичко щеше да е ясно. Програмата за откриване на компютърни манипулации "Ерър Левъл Ънелисис" показва, че е автентично и е направено именно през 1940 г.

"Въпросът не е дали пътуването назад във времето е възможно, а кога ще спрем да се съмняваме. Теоретично аз и мои колеги сме доказали, че този обратен път не е фантастика. Разчитайки на Айнщайн, създадохме теория за

пътуванията във времето

чрез основен медиатор - светлината. Ако светлината поражда гравитационни ефекти, а гравитацията влияе върху времето, тогава и светлината влияе върху времето. Тази зависимост тествахме в лабораторията на центъра "Пен стейт електрооптик" в Питсбърг, използвайки лазерни светлини и огледала. Убеден съм, че ще сътворим машина на времето до 10 години, тоест в рамките на нашето поколение. Хората от бъдещето и по-развити цивилизации

най-вероятно имат такива и пътуват назад в нашите години" - коментира професорът по физика от университета в Кънектикът Роналд Малет.

Малет е "типичният" луд гений, който пълни аудиториите с ентусиазма и дарбите си. В Кънектикът той е преподавателят с най-много студенти, които щом чуят гласа му, замръзват в очакване на поредната "приказка". В залата му може да се чуе дори падането на игла. Роналд Малет не просто забавлява слушателите с безумни истории за смелчаци, тръгнали да търсят прадядо си. Физикът е един от най-сериозните пионери и учени в областта на теориите за пътуванията във времето, черните и червеевите дупки, изкривяванията на пространството и паралелните вселени.

"Загубих баща си на 10-годишна възраст. Тогава прочетох новелата на Хърбърт Уелс "Машината на времето" и ме озари мисълта да я конструирам и да се върна, за да го спася. Не биваше да умира на 33 години!... От този момент досега работя денонощно. Затова и завърших физика, станах бакалавър, магистър, доктор и професор. Тази е моята

най-съкровена цел

Затова и написах книгата "Пътешественик във времето: личната мисия на един учен да превърне времевите пътешествия в реалност" - разказва американецът.

Роналд Малет обяснява, че в Айнщайновата обща теория на относителността както материята, така и енергията могат да създават гравитационни полета. Това означава, че енергията на светлинния лъч, е способна да генерира гравитационно поле. При необходими нива на енергията лазер, излъчващ кръгово, може да произведе затворени времеподобни криви, които позволяват връщанията в миналото. Тези криви са теоретизирани още през 1949 г. от колегата на Айнщайн в Принстън Курт Гьодел - австрийски логик, математик и философ.

Исак Нютон налага

стереотипната представа

за времето като линейност - стрела, която пусната веднъж, лети само напред по неизменна и неотклонна линия. Айнщайн редактира този модел. Неговото време е река, която криволичи около звезди и галактики, като се ускорява и забавя, минавайки покрай масивни тела. Една секунда на Земята не е равна на една марсианска. И всички часовници, навити от земни и извънземни ръце, някъде из Вселената следват своя различен пулс.

Преди да напусне физическия свят, Айнщайн се сблъсква с огромен теоретичен проблем. Неговият колега в Принстън Курт Гьодел, вероятно най-великият математически логик за последните 500 години, намира ново решение на Айнщайновите уравнения, което допуска пътуване във времето! Реката сега е обзаведена с водовъртежи, в които времето се самозавива в кръг. Решението на Гьодел е оригинално: Вселената е изпълнена с въртящ се флуид. И всеки, който се движи в посоката на въртене, ще се върне обратно на изходната точка, но назад във времето!

В мемоарите си Айнщайн

признава, че е притеснен от съдържащите се в собствените му уравнения решения, позволяващи времевите пътешествия. Накрая намира успокоение с извода: Вселената не се върти, а експандира, разширява се - както в теорията за Големия взрив, следователно и предположението на Гьодел е невярно.

През 1963 г. новозеландският математик Рой Кер също намира множество решения на уравненията от общата теория на относителността, свързани с въртящите се черни дупки. "Черната дупка - твърди Кер - не колабира до точка, както преди се е мислело, а до въртящ се кръг от елементарни частици - неутрони. Пръстенът им се върти толкова бързо, че центробежните сили

му пречат да колабира

под натиска на гравитацията. Той е като огледалото на Алиса. Всеки, който мине през него, не умира, а прескача в алтернативна Вселена. Така образуваните червееви дупки свързват не само две зони в пространството, но и две зони във времето. Ето защо по принцип могат да служат като машини за пътуване в минало и бъдеще. Затова ако някой непознат позвъни на вратата ви и ви признае, че е вашият прапраправнук, не му затваряйте. Никой не знае кой го чака на прага".

Екзотични и невидими

ЧЕРНАТА дупка е област от пространствовремето, гравитационното притегляне на което е толкова огромно, че не могат да я напуснат дори обекти, движещи се със скоростта на светлината, включително и квантите на светлината, тоест фотоните. Резултат е от деформация на пространствовремето, причинено от компактна маса. Около черната дупка има недоловима зона, маркираща точката, от която връщането назад е невъзможно - т. нар. хоризонт на събитието. "Черна" е, защото поглъща светлината, която достига до нея, без да отразява нищо, точно като съвършено черното тяло в термодинамиката. Независимо че вътрешността є е невидима, тя може да се открие чрез взаимодействията є с околната материя и особено с движението на звездите. Когато газ попадне в звездна черна дупка

той се завихря спираловидно навътре, подгрявайки се до много високи температури и излъчвайки огромни количества радиация. Това лъчение може да се улови от земни и орбитални телескопи. Във физиката червеевите дупки са хипотетични топологични особености на пространствовремето, "тунели" за бърз преход през него. Общата теория на относителността не опровергава тяхното съществуване. Терминът "червеева дупка" е измислен от американския теоретичен физик Джон Арчибалд Уилър през 1957 г. Автор на самата идея е германският математик Херман Вейл, който през 1921 г. я формулира при анализ на масата от гледна точка на енергията на електромагнитното поле.

"Завърнах се от 2036 г.!"

НА 2 ноември 2000 г. мъж, който се представя с ника ПътуванеВъвВремето_0, а по-късно и с името Джон Титър, пише във форум на сайта Time Travel Institute, че е от годината 2036 и се е върнал назад в миналото.

Титър качва в интернет снимки и оперативен наръчник за своята машина на времето и отговаря на хиляди въпроси от любопитни читатели. Признава, че е американски войник от Тампа, Флорида, и участва във военен експеримент с пространственовремевия континуум, финансиран от правителството.

Изпратен е към 1975 г., за да вземе компютър IBM 5100, който им е нужен за отстраняване на дефекти в компютърни програми от 2036 г. Титър е специално избран за мисията, защото дядо му по бащина линия участвал лично в създаването на IBM 5100. Спира за малко в годината 2000, с надеждата да се види със семейството си и да направи изгубени в бъдещето снимки. Месеци наред предупреждава в мрежата за масовото и невидимо разпространение на нелечимата болест на Кройцфелд-Якоб, която в следващите години

щяла да плъзне чрез заразено с приони месо.

През март 2001 г. се сбогува онлайн, обяснявайки, че тръгва за 2036 г., за да се върне у дома. От този момент изчезва напълно. В постовете си предсказва катастрофално бъдеще след 2015 г., в което САЩ се разпадат на 5 по-малки области, инфраструктурата и околната среда са поразени от ядрена атака, а повечето световни сили, включително Китай и Европейският съюз, са унищожени напълно.

На 19 март 2008 г. италианската тв програма "Вояджър" пуска документален филм за Титър. Частният детектив Майк Линч разследва историята му и открива, че няма архивни документи, записи или снимки на американеца или негови близки. В допълнение фондацията "Джон Титър" не е наела офис и адресът є е пощенска кутия. Единствено Лари Хабър - адвокатът, който притежава правата върху текстовете на Титър, потвърждава неговото съществуване. Хабър твърди, че военният е реална личност и всичко, което е изрекъл, е чистата истина.

Още от Разследване

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.