Иван Асен II си връща земи с изгоден брак

02.05.2017;

В предишен брой "168 часа" ви представи три чуждестранни принцеси, които са станали български царици. Сега четете за други четири иностранни царски дъщери, които са се омъжили за български царе и самостоятелни владетели.

Маргарита Изабел

През 1207 г. новият император на латинската империя (след смъртта на брат си Балдуин) Анри Фландърски предприема поход с цел териториално разширяване на империята. Латинците смятат, че са наследници на византийската империя и това, което тя някога е владяла, сега принадлежи на тях. Анри избира подходящ момент- Калоян е мъртъв, а Борил е слаб цар и пълководец.

Латинците лесно превземат оставените почти без защита градове в Загорието и се отправят на запад и север. Когато обаче стигат до владенията на деспот Слав, срещат сериозна съпротива. Слав е почти двуметров мъжага с атлетическо телосложение, само появата му с неговите отбрани дружинници предизвиква смут у латинските рицари. Разказва се случай, когато Слав с една ръка е вдигнал от коня облечения с желязо рицар и го е тръшнал на земята.

А със специално изкования за него меч разсича рицарските брони, сякаш те са направени от мукава.

Анри решава повече да не рискува и предлага мир. Среща се със Слав, посвещава го в рицарско звание, присвоява му титлата “херцог” и признава за негови владения Западните Родопи и Беломорска Тракия, но ще бъде негов първи васал. За Слав обаче това не е достатъчно. Той е узнал, че Анри има дъщеря, за която е чувал, че е благородна и красива, и иска ръката й.

След кратко колебание Анри се съгласява, защото на него му е необходим такъв силен съюзник като Слав, който да държи под заплаха претендиращия за независимост ерхерцог Монфелие в Солун. Разделят се като вече бъдещи роднини. Слав се обявява за независим от българското царство. Разгневеният Борил решава да го накаже. Изпраща цялата си войска, която наброява 20 000 българи и 10 000 кумани, да го заловят и в окови да го докарат в Търново. Слав се готви за битка, въпреки че разполага само с 6000 бойци. Анри е разбрал за придвиждането на царската войска и изпраща вест на Слав да я пресрещнат при Филипопул.

В разразилата се битка Борил търпи пълно поражение. Слав се връща в столнината си Цетине (край днешния Велинград) и се подготвя за пътуване до Константинопол, където да се срещне със своята бъдеща невеста Маргарита-Изабел. Той съзнава, че макар и удостоен с рицарска и благородническа титла има облекло и обноски на планинец. След битката при Филипопул е поискал от Анри да му изпрати човек, който да го подготви за срещата с неговата дъщеря.

Изпратеният опитен придворен служител го облича с дрехи от кадифе, подстригва мустаците и брадата му, но Слав му забранява да пипа косата, която се спуска под раменете му. Точно преди тръгването го измива два пъти с топла вода и сапун и намазва тялото му с благовония, парфюмира брадата и мустаците му. Слав е поръчал да се направи специална каруца с яйлове (ресори), в която има нещо като кресло, изработено от прясно отсечен бор и облицовано с агнешки кожи.

Впрегнатите в нея два бели коня са украсени със звънчета и излъскани кожени сбруи. От Цетина се изпровожда дълго шествие начело със Слав, яхнал породистия си жребец. Следват го двеста избрани конници.

След тях се движи каруцата, а подир нея са 100 агнета и 50 ярета, с които да се гощават хората на предстоящата сватба. По пътя го среща маршал Валрдуен и му казав, че принцеса Маргарита-Изабела е в Кабиле (край днешния Ямбол). Слав нарежда всички да останат, а той заедно с маршала отива в Кабиле. Там за първи път се среща с малката принцеса. Тя наистина е девойче, наскоро навършило 12 години. Държи се обаче като изискана дама и респектира Слав, въпреки че на ръст стига до под гърдите му.

Той е запленен от нея и обзет от любов.

Поднася й приготвения златен пръстен и сребърна гривна с инкрустации Коленичил и с благоволение целува малките изящни ръце. Казва, че има специално приготвена кола, с която принцесата ще пътува до столицата. Оказва се обаче, че принцесата е дошла в Кабиле с каляска и когато Слав я вижда, въобще не й показва с какво е предвидил да я превози. Така стигат до Константинопол. Пред стените на крепостта ги посреща Анри Фландърски със свитата си. Венчават се в храма “Св. София”, а сватбеното тържество продължава цяла седмица. Освен агнетата и яретата, докарани от Родопите, на шишове се пекат още 80 телета, а за всички присъстващи има предостатъчно вино.

Латинците го пият разредено с вода, а българите чисто Въпреки това има много повече пияни латинци, отколкото българи. Слав пие с донесената от него оканица и всяка глътка е колкото съдържанието в чашата на Анри и другите латински благородници. Сватбата свършва и Слав повежда невястата си към Цепина.

На раздяла Анри поръчва на дъщеря си да пази достойнството си и добрите навици. Когато пристигат в Цетина, Маргарита-Изабел направо се ужасява от обстановката, в която е попаднала. Замъкът на Слав представлява мрачна кула, в която от влагата в помещенията има лишеи и мухъл. Маргарита-Изабел едва дочаква да се разсъмне, за да излезе сред природата. Любимата й разходка е до близкия връх Кърнария, откъдето се разкрива величествена гледка. Слав разбира нейните тревоги и неудобства, превзема Мелник и там започва да строи дворец специално за неговата малка принцеса. Тя обаче не дочаква завършването му, умира само три години след пристигането й в Цетина. На предсмъртния си одър пожелава да бъде погребана на връх Кърнария.

Анна- Мария Унгарска

През 1221 г. маджарският крал Андраш II се завръща от неуспешен кръстоносен поход в светите места. Тръгнал е с 15 000 войници, а е останал само с 3500 . Всички са изморени от дългия преход, но въпреки това бързат, за да се завърнат по-скоро в родината си. Когато обаче стигат до българската граница, която тогава е по южното Средногорие, са спрени лично от цар Иван Асен II, който по това време е на лов с дружината си по тези места, и той не ги пуска да преминат през неговата територия.

Крал Андраш II му предлага злато и скъпоценности, въпреки че походът е бил неуспешен, е имало и плячка, с част от която е готов да се раздели. Цар Иван Асен II обаче не се блазни от такива неща. Той отскоро е на престола, заеман преди това от баща му и двамата му чичовци - Петър и Калоян, които са създали Второто българско царство. То обаче още е неукрепнало, територията му е далеч по-малка от тази при владетелите на Първото българско царство.

А вместо да се увеличава, малко преди Иван Асен II да се възкачи на престола, маджарите са откъснали Белградската и Браничевската области. Затова сега той не пуска унгарския крал да премине през България. Поставя му условие - ще му позволи да премине, ако върне Белград и Браничево. Да ги даде даром за крал Андраш, това означава да бъде обвинен в предателство на интересите на кралството от неговите благородници. Затова той предлага на наскоро овдовелия Иван Асен II да се ожени за една от неговите дъщери. Тогава Белград и Браничево ще му бъдат дадени като зестра. Това е приемливо за българския владетел и той се съгласява.

Нарежда да нахранят и напоят маджарските войници, а Андраш II кани в ловната си шатра, където го угощава богато. След това го съпровожда чак до Видин, където войската на Андраш II е натоварена на български гемии и с тях се завръща в родината си. Оставени са само 20 заложници - аристократи, които ще бъдат освободени, когато пристигне дъщерята на краля с документ за зестрата. Това става в края на лятото на 1221 г. Като ревностен католик крал Андраш тт уведомява папа Хонорий III за сключеното споразумение и иска неговата благословия за сватбата на дъщеря му с Иван Асен II. Светият отец е против, защото българският владетел е с православно вероизповедание. Започва дълга преписка между крал Андраш II и папа Хонорий III, но без резултат. Тогава определената за съпруга на Иван Асен II - Анна пише, писмо до папата, в което моли за неговата благословия за брака си с българския владетел, като обещава да остане вярна католичка, а даже и да проповядва тази вяра сред българите. Така през ноември 1222 г. получава дългоочакваната папска була за разрешение. Малка флотилия от унгарски платноходи тръгва по течението на Дунав и стига до Свищов.

Там я чака карета, която Иван Асен I е пленил от византийците. Посрещната е тържествено в Търново, настаняват я в най-хубавите покои на двореца, а през януари 1223 г. става венчавката и сватбата. При празнуването на зимните празници Анна остава очарована от българските обичаи и тогава архиепископ Василий я склонява да приеме православната вяра, а също така да добави към името си и Мария. Иван Асен II и Анна Маджарска царуват щастливо и в съгласие. Раждат им се две дъщери, които по-късно стават византийски императрици. Безпокоят се обаче, че нямат син, който да наследи трона. Затова радостта им е много голяма, когато се ражда момче, което кръщават Калиман.

Анна-Мария е станала ревностна православна християнка и започва да строи черкви и манастири. През късните години от управлението на Иван Асен тт България значително се разширява териториално и опира на три морета. Той става най-могъщият владетел на Балканите, хазната му пращи от злато. Продължава делото на Анна-Мария за изграждане на манастири и черкви, като най-голямата от тях е черквата “Св. Петър и Павел”.

Сватбите на Иван Асен II

След смъртта на Калоян на българския престол сяда Борил.

Законните наследници - Иван и Александър, синовете на Асен I, трябва да се спасяват и бягат на север. Стигат до Галицкото княжество, съседно на Киевска Рус. Княз Дончак им оказва гостоприемство и ги зачислява във войската си. Те се изявяват като смели войни и князът ги назначава за командири на сотни.

Иван харесва дъщерята на княза - Алисия, и започва да я кани на разходки. Препускат с коне в степта, а след това дълго разговарят. Иван й разказва за красотите на своята страна и й обещава да я заведе в нея, където ще бъде царица, защото той силно вярва, че ще се върне на бащиния си престол независимо че е зает от узурпатора Борил. Иска разрешение от княз Дончак да му даде за съпруга дъщеря си и той ги благославя. Ражда им се дъщеря - Мария-Белослава. През 1217 г. иска от тъста си разрешение с дружините, които той и брат му Александър командват, да отидат в България и с тяхна помощ да си върне бащиния престол.

Княз Дончак се съгласява. С двете дружини, които наброяват общо 800 конници, преминават Дунав. Спечелват подкрепата на някои боляри, които се присъединяват към тях и стигат до столнината Търново. Иван провожда пратеник до Борил, чрез който иска той доброволно да му предаде властта, като му обещава, че ще запази живота и имуществото му. Борил връща пратеника, по който съобщава на Иван, че за него има само две възможности - или да се върне там, откъдето е дошъл, или

ако толкова много му се иска да живее в България, Иван и Александър да станат коняри в царската конюшня. Двамата братя нападат Търново и го превземат. Борил е пленен, ослепен и изпратен на заточение в рибарско селище при устието на Дунав. Иван се възкачва на престола и прибавя към името си “Асен II” за да се знае, че е наследник на баща си - цар Асен I. Александър става негов първи помощник, а Анна (така я прекръщават) - българска царица. Дъщеря им Мария-Белослава расте, става девойка, прочува се с красотата си и извън пределите на България. Цар Иван Асен II и царица Анна (наричат я Рускинята) живеят щастливо в търновския дворец. За българския владетел обаче държавните интереси са по-важни от семейната идилия. Когато му се отдава възможност чрез брак с унгарска принцеса да си върне като зестра български земи, не се поколебава. Изпраща рускинята Анна в манастир и се жени за маджарката. По този повод царят казва на брат си Александър: “Не беше справедливо да изпратя Рускинята в манастир, но с това придобихме територии, за които иначе трябваше да водим битки, в които ще загинят хиляди българи.” Според преданието провидението изпраща наказание за царя - да се разболее от тежка кожна болест (вероятно става дума за проказа), но го спасява Александър. Това са отразили и авторите на филма “Сватбите на Иван Асен II”, където ролята на цар Иван Асен II изпълнява незабравимият Апостол Карамитев, а на Александър - Коста Цонев, също бележит актьор. По време на снимането на филма Апостол Карамитев умира, а Коста Цонев се въплъщава в двете роли. Така, противно на историческата действителност, в която цар Иван Асен II надживява брат си Александър, в живота Коста Цонев надживява Апостол Карамитев.

Но да се върнем в XIII век, когато управлява Иван Асен II. През 1222 година той се жени за маджарката, която също се нарича Анна, но при покръстването й в православна вяра приема като добавка името Мария. Тя живее в съгласие със заварената си дъщеря Мария-Белослава и се грижи за нея като за собствена. Но когато ражда свои деца, тя вече променя отношението си към Мария-Белослава. Иван Асен II не желае раздора между двете и затова побързва да омъжи дъщеря си. Кандидатите са много, но той избира Мануил Комнин, брат на епирския деспот Теодор Комнин, който си е поставил за цел

да възроди византийската империя като

превземе Константинопол,

който по това време се владее от кръстоносците. На път за Кавала, където е дворецът на Мануил, Мария-Белослава посещава манастира, в който е заточена майка й Анна Рускинята. Срещата е вълнуваща. Мария-Белослава кани майка си да я придружи в новия й живот, но тя отказва, защото иска да преживее остатъка от живота си в своята втора родина България. Последната съпруга на цар Иван Асен II е Ирина - дъщеря на епирския владетел Теодор Комнин (той се самотитулова като император). Въпреки голямата разлика във възрастта им, тяхната любов е изключително силна.

Съвремениците я сравняват с тази на Антонио и Клеопатра. От брака им се раждат три деца, едното от които е момче - Михаил Асен, който по-късно става цар на България. Съвместното съжителство на Иван Асен и Ирина продължава само 4 години, защото през 1241 г. българският владетел умира. Ирина завършва дните си като монахиня Ксения.

Още от Репортаж

Бум на хепатит А в София

153 души с хепатит А в София. 144 от тях деца и подрастващи. Данните са предоставени от Министерството на здравеопазването и обхващат периода от 5 юли до 5 ноември.

Корнелия Нинова: Оставката е закъсняла и неискрена

Искаме да поздравим майките на деца с увреждания за това, че 26 дни не отстъпиха от най-милото си - детето си. Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха.

Трагичен инцидент беляза началото на протестите срещу цените на горивата във Франция

Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата бе белязан от трагичен инцидент, предадоха световните агенции, като цитираха вътрешния министър Кристоф Кастанер.

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.

Софийски градски съд: Присъдата по “Алабин” е постановена единодушно

Давността за престъплението, в което са обвинени бизнесменът Георги Кирчев и още трима, изтича на 19 септември 2021 г. “Присъдата по делото “Алабин” е постановена при пълно единодушие на тричленния

Пионерски круиз по р. Дунав

Точно в три следобед всеки божи ден над задрямала България прозвучаваше ясен мъжки или женски глас: “Говори Радио София. Говори Радио София. Предаваме сведения за нивото на река Дунав в сантиметри”...

Млад мъж е намерен обесен на вратата на дома си в Смолян

38-годишен мъж беше намерен от близките си обесен на входната врата на дома си в смолянския квартал "Каптажа". Румен Чавдаров е сложил край на живота си заради лични заради лични проблеми,

Обрат! Красимир убил Ангел във влака, а топеше сестра си

Красимир Мутафчийски е убил вчера във влака Пловдив-София 50 годишния Ангел Цветков, а не сестра му Запринка, както той се опитваше да я натопи пред разследващите.

Откриха останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж. Подводен миниробот я локализира на 800 м дълбочина в Атлантическия океан

Останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж, бяха открити в Атлантическия океан, предадоха световните агенции,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.