Перфектната закуска е с овесена каша
“Най-важното хранене за деня е закуската.” Вие обаче това си го знаете. Има нещо още по-важно и него може и да не знаете. А именно: какво да закусвате.
Нужно ви е стабилно засищане, за да се заредите с енергия за деня. Така че сутрин трябва да хапвате обилно, без от това да ви става тежко и да ви се доспива. Не бива и да закусвате сладкиши, за да не рипне кръвната ви захар.
Първа в списъка с храни, отговарящи на тези изисквания, е овесената каша. Ползите от нея са:
Богата на фибри
Фибрите са важни, защото помагат на организма да изхвърля отпадъците си. Ако не се поемат, в клетките на тялото се натрупват токсини и това води до образуване на камъни в бъбреците, жлъчката и пикочния мехур. Човек се разболява сериозно, но дори и да остане здрав и реши да отслабне, без фибри това ще му е много трудно.
Нисък гликемичен индекс
Днешните хранителни навици са такива, че хората поглъщат безотговорни количества захар и от това затлъстяват и хващат диабет или рак. Преработените храни и рафинираната захар много рязко вдигат нивото на захарта в кръвта особено ако се ядат поотделно. Овесената каша регулира кръвната захар. Така се избягват рязкото й покачване и после резкият й спад. При него тялото реагира, като ви праща сигнал да изядете нещо, за да вдигнете кръвната си захар отново. Така ви се прияжда дори и без да сте гладни. И влизате в порочния кръг на затлъстяването.
Много хранителна
При овесените ядки има съвършен баланс на хранителни вещества, нужни за началото на деня: белтъчини, магнезий, селен (който осигурява нужната доза от “първенеца на антиоксидантите” глутатион), фенолови киселини, мед, молибден, фосфор, магнезий и витамини В1 и Е във формата на токотриенол.
Диетична
Многото фибри и белтъчини в овесената каша дават усещане за ситост и то трае дълго, без да бъде последвано от внезапен пристъп на глад.
Сваля холестерола
При храносмилането разтворимите фибри в овеса поемат вода и се превръщат в гел. Той намалява притока на холестерол в кръвта и така снижава риска от сърдечни болести. Тъкмо заради това овесените ядки в магазините носят етикета “здравословна храна”.
Органична
В наши дни все още няма генномодифициран овес. Все пак трябва да се купуват органични ядки, които са отгледани без хербициди, пестициди и химически торове.