Доказано: Петък, 13-и фатален от древността

13.07.2018;

Фаталното календарно съчетание петък, 13-и е ужасявало хората още от древността.

За французите петък, 13-и е свързан най-вече с проклятието на рицаря кръстоносец Жак дьо Моле. Като Велик магистър на ордена на тамплиерите той е арестуван в петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип VI Хубави и папа Климент V. Заедно с хиляди членове на монашеското си войнство

Дьо Моле е изгорен на

клада на 18 март 1314 г.

по обвинение в ерес и богохулство. Преди това той проклина цялата династия на краля. Папата починал след месец - на 20 април 1314 г., а през ноември умира и кралят, който получил инсулт по време на лов. За броени години след това странни обстоятелства затриват и наследниците на трона и през 1328 г. си отива и последният монарх от династитята на Капетингите. Но странните календарни съчетания не се изчерпват само с това. 2015-а е годината с максимален брой злощастни петъци - цели три, а през ХХI век се падат само единадесет такива години. 13 ноември беше третият 13-и петък за тази година - предишните два бяха съответно през февруари и март. Настоящата година започна в четвъртък, а всяка година с начало този ден от седмицата има три пъти петък 13-ти точно в тези три месеца.

Миналата трилогия, за първи път през ХХI век, е била преди 6 години - през 2009 г., а следващата такава година е чак след единадесет - през 2026 г. Другата възможност за три пъти петък, 13-и е високосна година, която започва в неделя.

Нещо повече, през 2014 г. самотен петък 13-и - на 13 юни 2014 г. настъпи точно 39 седмици (3 х 13 седмици) преди петък 13-и март 2015 г. Също така, през следващата година самотен петък 13-ти на 13 май 2016 г. ще се случи точно 26 седмици (2 х 13 седмици) след петък 13-и от ноември 2015 г.

А като капак на съвпаденията последният фатален петък е точно 39 седмици (3х13) след първия през февруари. Всяка година има поне един 13-и петък. Същевременно най-дългият възможен период без фатална дата е 14 месеца, сочи още справка в календара.

Датата, която според мнозина носи лош късмет, често е играла и важна роля в историята. Известно е например, че Хитлер на няколко пъти, когато през Втората световна война се случва 13-о число да се пада в петък, прекъсва всякакви настъпления по цялото протежение на Източния фронт, като ги смята за предварително обречени на неуспех. Президентът Франклин Рузвелт не пътувал на 13-то число от месеца, независимо дали се пада в петък и никога не приемал да бъде домакин на 13-ма души, без значение за какви официални лица и делегации става дума.

Фаталното число е

белязало и живота на Алфред Хичкок.

Кралят на съспенса е роден на 13 август 1899 г., така че в петък, 13 август 1999 г. щеше да празнува 100-ия си рожден ден. Той прави режисьорския си дебют през 1922 г. с филм, наречен номер 13. За съжаление филмът е обречен от самото начало и никога не излиза на екран поради финансови проблеми.

Страхът от на пръв поглед невинното съвпадение сам по себе си също може да стане причина за злополуки, предполагат специалисти. Освен това под името friggatriskaidekaphobia или paraskevidekatriaphobia отдавна е признат от психиатрите за една от най-упоритите фобии.Очаквано науката би трябвало

да се противопостави

с всички средства на

подобни суеверия

Проблемът е, че дори нейните сигурни средства за установяване на фактите не дават еднозначен отговор на загадката.

Доказва го представително научно изследване, публикувано през 1993 г. в авторитетното английско издание "Бритиш медикъл джърнъл" и озаглавено провокативно "Петък, 13-и вреден за вашето здраве?". В него със способите на статистиката авторите на проучването от Департамента по обществено здраве в Западен Съсекс достигат до невероятен извод.

Учените сравняват съотношението на обема на трафика към броя на автомобилни катастрофи на две различни дати, петък 6-и и петък 13-и, в продължение на години с надеждата да картографират "връзката между здравето, поведението и суеверието около петък, 13-и в Обединеното кралство."

Оказва се, че макар на фаталната дата в точно определен регион да излизат по-малко хора с колите си, броят на хоспитализациите, дължащи се на пътнотранспортни произшествия, е значително по-висок в сравнение с петък, който се пада 6-о число на месеца. При това и дума не може да става за случайност и статистическа грешка, тъй като изследваният период е цели девет години.

В крайна сметка учените са били принудени да признаят, че

"явно петък 13-и носи нещастие за някои,

тъй като рискът от хоспитализация в резултат на пътнотранспортно произшествие може да се увеличи с до 52 процента. Затова е препоръчително на такива дати да си стоите у дома".

Още от Секретно

Как малки отряди от скиори разбиха 400 хил. съветска армия

Преди 75 години, на 13 март 1940 г., СССР и Финландия сключват примирие в един от най-изумителните военни конфликти на ХХ век. Формално световната свръхсила е успяла да се наложи в ролята си на

Как световните лидери влияят върху цената на петрола

Тръмп си приписа заслугата за понижаването, Путин я използва, за да постигне влияние в Средния Изток Световните цени спаднаха с 20% от последния пик и президентът Доналд Тръмп смята това за своя

Съветската агентка Лидия разцепила БЗНС след 9 септември 1944 г.

Страховитият прокурор Андрей Вишински шантажирал Александър Оббов с неприлични снимки

Сюлейман паша праща на заточение ямболци заради изчезнал косъм от брадата на Мохамед

Най-вероятно мюсюлманската реликва е открадната от българи заради ювелирната кутийка В средата на 1884 г. бележитият чешки историк Константин Иречек (1854-1918),

Как съдиха горяните от Асеновградската конспирация: Карат жена с двете й деца да гледат как разстрелват баща им

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като “Националхристиянски кръст” - убедени антикомунисти, до живот.

Как любимата ми Юлияна избяга в Амстердам. Последва тежък разпит в МВР след раздяла с гадже - дъщеря на невъзвращенец

*Втора част от личната история на Христо Марков, който разказва Как се влюбих в дъщеря на "невъзвращенец"  Заведоха ме на втория етаж в жълта сграда и ми казаха да чакам в коридора другаря Джевлеков,

Как се влюбих в дъщеря на “невъзвращенец”. Свалих Юлияна с плоча на “Сребърни крила”, купена на черно в София

 Това неземно изкушение ме тресна в сухото лято на 1979 г. В неповторимото село Торос, до река Вит. Ако има символ на 16-годишните момичета на онова време, тя печелеше с една обиколка.

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г.

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с

"Шуми Марица" - копие на германски марш от ХIХ век?

От обвинения в плагиатство не са застраховани дори и строгите военни маршове. Така мелодия, силно наподобяваща на стария български химн „Шуми Марица, е изключително популярна в цяла Южна Германия в

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.