Риба тон - тайното съкровище на морето
Любимата почти на всички хора по света, риба тон, с червеното си ароматно месо си остава номер едно заместител на червените меса. Месото й е богато на протеини и бедно на мазнини, което я прави идеална при спазване на всякакви диети и режими.
Понастоящем съществуват 15 сорта риба тон , които са широко разпространени в хранително-вкусовата промишленост.
Повече от половин век, риба тон е считана за много луксозна храна и рядко се появява в чинията на обикновения човек. Хората ги наричали "антилопите на океана", заради скоростта, с която се движели и честите им миграции.
С течение на годините усвоили улова на туната и така тя става по-достъпен продукт. За жалост в днешно време популацията й е застрашена и много скоро уловът й ще бъде забранен.
Риба тон, е изключително полезна храна. Тя съдържа много рядък витамин - B12, както и много минерали, като фосфор, магнезий и желязо. А те са необходими за правилното функциониране на всички функции на тялото и организма ни.
Туната, е богата на Омега 3 мастни киселини, които са доказано полезни и предпазват от много заболявания и са задължителна част от всеки здравословен хранителен режим.
Тази риба предпазва от сърдечно съдови заболявания и поддържа кръвоносните съдове чисти. Ненаситените мазнини предпазват тъканите от възпаления, водещи до увреждане на сърцето и кръвоносните съдове.
Консумирайки риба тон, тя ще подобри сърдечносъдовото здраве и ще понижи риска от сърдечна недостатъчност с поне 1/3.
Такъв богат състав може да бъде ефикасна профилактика срещу онкологични заболявания и влошаване на зрението - рибата тон понижава риска макулна дегенерация.
Също така, помага в борбата с различни възпалителни процеси и е в състояние да намали болката при артрит и артроза.
Рибата тон може да се използва като лек срещу стрес и за повдигане на настроението. Според изследване, рибата тон се бори с депресията, ако се консумират достатъчно големи количества от нея - няколко пъти седмично.
Тя допринася и за по-бързото възстановяване на кожата - еластичността й, придавайки и блясък и гладкост, благодарение на протеина наречен еластин.
Към всички положителни качества ще включим и това, че тя подобрява баланса на течностите и правилното функциониране на бъбреците.
Не на последно място помага за отслабването, защото е нискокалорична и високо протеинова храна, пълна със здравословни хранителни вещества. Тя засилва метаболизма и се усвоява лесно от организма.
Ето две страхотни рецепти, на които никой не може да устои и с която ще си оближете пръстите:
Риба тон със сос от горчица
Продукти:
6 бр. шайби риба тон
3 с. л. олио
2 с. л. горчица
250 мл малка сметана за готвене
лимонов сок на вкус
накълцан магданоз
черен пипер и сол
Начин на приготвяне:
Рибата се посолява и се нарежда в тавичка. Смесва се горчицата с лимоновия сок, сметаната и магданоза. Подправя се със сол и черен пипер. С така приготвения сос се залива рибата, а отгоре се напръсква с олио. Печем я около 30 мин. на умерена фурна. Поднася се с гарнитура от варени картофи. Горчицата придава невероятна коричка на така приготвената печена риба тон.
Кюфтенца от риба тон
Продукти:
една голяма консерва от риба тон или две по 200 грама
300 г бадемово брашно
3 с. л. масло Гхи
стръкче магданоз
2 яйца
домашна майонеза
сол, пипер и други подправки по вкус и желание
Начин на приготвяне:
Отцеждаме рибата тон от консервения сос. Важно е да се отцеди добре, тъй като рибата вече е един път омазнена. Нарязваме магданоза на ситно. В смесителна купа прибавяме него, отцедената риба и царевичното брашно. Накрая прибавяме едното яйце и разбъркваме добре. Ако сместа се е получила подходяща, като консистенция, за оформяне на кюфтенца – не добавяйте второто яйце. Овкусяваме с подправки по избор и разбъркваме добре. От получената смес оформяме с ръце малки кюфтенца, като всяко овалваме в допълнителна купа с още царевично брашно. В нагорещен тиган разтопяваме маслото Гхи и изпържваме всяко кюфтенце поотделно. Ако желаете може да ги оставите във фурната да се изпекат в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 20-30 минути. Трябва да се получи златиста коричка. Сервирайте с млечен сос от майонеза.