Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато Румен Радев не изтласка от политическата сцена своя най-сериозен противник - Бойко Борисов, естествено, ще стои зад своя екип. Независимо от техните гафове с подаръчни пликове или снимки като Хитлер

Преди 5 години, когато неопитният все още президент съставя първото си служебно правителство, отделя много време да избере точния човек за МВР. Хора от екипа му смятат,че тогава е имало поне четирима възможни вътрешни министри. Румен Радев много детайлно търсил информация за всеки един от тях, за да се убеди в професионализма и липсата на корупция.

Дори се срещал с добри професионалисти, отпаднали по някаква причина от "машината", движена от Цветан Цветанов и ГЕРБ в МВР, за да чуе от първо лице дали имената, които са му подадени,

ще издържат на напрежението

в това най-важно ведомство. Листата с кандидати за министри по естествен начин се скъсява след чутото от специалисти от службите. И оттам, и от Пловдив идва едно предупреждение - Пламен Узунов няма да е вътрешният министър, зад който новият президент би се чувствал спокоен, твърдят експерти. Част от фактите, особено тези на бившите колеги в пловдивската полиция, вероятно са приети като местни интриги.

Казват, че Румен Радев бил впечатлен най-вече от аналитичността на концепцията, която Пламен Узунов предоставил с твърдото убеждение, че за по-малко от 100 дни може да се сложи професионален ред в сигурността и службите. Затова и макар напълно наясно с недостатъците и проблемите на бъдещия вътрешен министър, Румен Радев го назначава в МВР в очакване на резултати и лоялност.

Липсва публична информация дали концепцията му за сигурността, впечатлила държавния глава, е заживяла някакъв реален живот в МВР. Поне не се е чуло.

След края на служебното правителство видимо Пламен Узунов опровергава мнението на своите критици и става ключов съветник в екипа на Румен Радев.

Постепенно обаче първият служебен вътрешен министър като президентски служител започва да се появява прекалено често в различни скандали.

Поредният избухна преди дни, след като камери записаха среща в столично заведение между бившия митничар Петко Петков и Пламен Узунов, завършила с предаването на плик с приятелски подаръци.

Клипът накара дори добронамерения към президента Сашо Диков да излезе с отворено писмо до Румен Радев, с което го призова да се раздели със своя секретар.

“Отървете се

най-после от

Пламен Узунов!

В стил "селски Джеймс Бонд" той за пореден път злепостави президентската институция (визирам срещата с бившия митничар)", пише в обръщението си до държавния глава известният журналист.

Поведението на Узунов по време на срещата, заснета от охранителната камера на столичен ресторант, показва, че президентският секретар е държал общуването му с Петков да се осъществява без мобилни телефони на масата.

Подобна практика често се прилага, ако някой се опасява от възможността да бъде обект на прилагане на специални разузнавателни средства или води разговори по дискретни теми. Затова се вижда как президентският секретар

оставя телефоните

си на бара,

като дори част от разговорите по тях се провеждат не на масата, а докато Узунов е прав до бара.

Видеото показва също, че Узунов взема дори телефона на Петков, който той дискретно му подава, докато са на масата.

Съветникът, който е разследван от прокуратурата за търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков, засега не е коментирал случая. Четири дни по-късно наетата от Узунов адвокатка Емилия Недева споделя в "Дневник", че камерите от заведението за предоставени за "една манипулация". За пловдивчанката, която е и известна правозащитничка и критик на главния прокурор, важният въпрос е кой е продал на "Афера" записа от срещата.

Петко Петков, който продължава да твърди, че пликът

е личен подарък -

бутилка ром и пури,

след обиколка на телевизионните студиа, отиде отново в магазина за пури и ром, застана пред охранителната му камера, взе записа и го пусна, за да докаже думите си.

От президентството в първите часове, когато сайтът "Афера" разпространи ресторантския запис, запазиха мълчание. На въпрос на "24 часа" обаче лаконично отговарят, че "спекулации не коментират". 4 дни по-късно президентът Румен Радев на срещата на НАТО в Брюксел прие разгласената обикновена среща като манипулация и насочи подозренията отново към Бойко Борисов.

"Тoвa e пoрeднaтa интригa - заяви Румен Радев на въпрос по повод на огласената информация за секретаря му. - Знaeтe, чe вeчe пeт гoдини aз, мoитe cъвeтници и мoeтo ceмeйcтвo cмe пoдлoжeни нa

нeпрeкъcнaти

aтaки и вcякaкви инcинуaции

Чух вcякaкви причудливи интeрпрeтaции пo тaзи тeмa, включитeлнo и oт бившия миниcтър-прeдceдaтeл. Явнo нeгoвитe фaнтaзии извирaт oт oпитa му зa пълнeнe нa шкaфчeтa c eвро и злaтo."

Румен Радев е генерал и така е редно да защитава своя екип. Вероятно обаче все по.често ще си спомня детайли от чутото за Пламен Узунов, които преди 5 години е приемал като обикновена пловдивска завист, че един от тях се изстрелва твърде нависоко в кариерата.

Само че притеснителните имиджови проблеми с Узунов започват почти веднага след края на служебното правителство. Първият конфуз е по-скоро комичен - снимката, на която той е дегизиран като Хитлер. Оказва се, че на приятелски бал с маски на него му дават тясна престилка за медицинска сестра, но униформата на нацисткия идол му паснала идеално по номера.

Всичко изглеждаше като шега, но тогава започваха да свистят първите бомби във войната Бойко Борисов - Румен Радев, та ГЕРБ се наложи да поиска оставката на Узунов. Не я получи. Дори обаче в БСП бяха озадачени от освободения характер на президентския съветник.

Тогава бившият вътрешен министър нарече случая "манипулация" и отказа да подаде оставка.

“Този дирижиран скандал има една-единствена цел - да дискредитира мен и президентската институция. Президентът е трезвомислещ човек и

няма да се

поддаде на тези

провокации”,

заяви навремето Пламен Узунов пред NOVA по повод на неудобните снимки.

Последваха две години затишие около делата на Пламен Узунов, докато не стана 9 юли 2020 г. Той бе арестуван в къщата на своите родители в пловдивското село Първенец. В същото време необяснимо по каква причина главният прокурор Иван Гешев прати хората си да претърсят президентството. Дръзка, но глупава акция, която изкара Румен Радев навън с вдигнат юмрук сред протестиращите.

Оттук нататък каквото и да обясняваше и вадеше Иван Гешев, дори и да беше истина, се приемаше скептично и революционно.

Акцията в президентството стана два месеца след арестите на братя Бобокови заради на опасни отпадъци от фирми на двамата бизнесмени. Разпространени бяха чатове от Пламен Бобоков с президентския му адаш, в които става дума за либийски танкери, назначения на посланици, неогласени още съдебни решения на Върховния административен съд... Все приятелски теми.

За прокуратурата това бе търговия с влияние и бившият служебен вътрешен министър престоя 24 часа в килия. Самият арест май вече е обявен за незаконен. Но делото срещу президентския съветник и бизнесмена Бобоков все още няма обвинителен акт и съдебен процес.

Цялата тази

епична битка

премиер - президент - главен прокурор помогна Узунов да е приет като странична жертва и Румен Радев отново не се усъмни в доброто поведение на своя секретар.

Дори проверката на ОЛАФ за онези 290 джипа за МВР, които зарадваха бизнесмена Гриша Ганчев, пак не накърни доброто име на Пламен Узунов. Оказа се, че параметрите на сделката за милиони, минала през няколко правителства и съдебни оспорвания, са променени по времето на служебния МВР министър Пламен Узунов и така ловешката фирма е извадила от складовете залежалата китайска автотехника. Но понеже и до този момент няма резултат от проверката на ОЛАФ, подозрението към Узунов за лобизъм мина в графата "провокации на Борисов".

И в трите случая държавният глава плътно застава до своя секретар. Но сега има и една голяма разлика. В този случай президентът трудно ще обясни

бездействието

на службите

по отношение на секретаря си, както и трудно ще обвини прокуратурата, че тя преднамерено разследва хора от неговия екип. Причината е елементарна - службите са под ръководството на самия Радев и назначеното от него служебно правителство. А всичко, свързано с МВР, е поверено на Пламен Узунов.

Все още в Пловдив висшите полицаи коментират онзи телефонен разговор на настоящия вътрешев министър Бойко Рашков, който удивително смирено за неговия характер изброил изпълнително поне 5 пъти "Да". На финала се обърнал с поздрав към състава от името на Пламен Узунов.

Узунов е генерал-майор от резерва. Напуснал системата на МВР през август 2015 г., бившият директор на пловдивската полиция се завръща на най-високия пост - министър на вътрешните работи в служебния кабинет, оглавяван от проф. Огнян Герджиков. Узунов подава оставка след скандал за сериозни нарушения при разследване на пътен инцидент със загинал, при който се появиха съмнения за полицейски чадър над извършителя.