Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 3 декември 1926 г. Kралицата на мистерията целува дъщеря си за лека нощ, качва се в своя „Морис Каули” и потъва в нощта за 11 дни

„Колата на изчезналата е намерена изоставена на ръба на яма близо до Гилдфорд, а предните колела всъщност висят от ръба. Колата очевидно е изскочила от пътя и само гъст жив плет не й е позволил да падне в пропастта.“

Издирването на 36-годишната съпруга и майка е на първа страница на The Times на 6 декември 1926 г. Изключително интересен и загадъчен случай – търси се писателка на детективски романи, чието последно заглавие „Убийството на Роджър Акройд“ се продава изключително добре. Сякаш тя сама е писала загадката, в която става главен герой в действителността. Истината за тайнственото изчезване на жената, която години по-късно ще бъде определена за Кралицата на мистерията, никога няма да излезе наяве. Агата Кристи завързва и разплита много енигми за своите читатели в творчеството си чрез любимия инспектор Поаро, но никога няма да разбули неизвестността около онези 11 дни, в които целият свят се пита какво е станало с нея.

Никога не казвайте всичко, което знаете – дори на човека, когото познавате най-добре. („Тайният противник“)

На 3 декември 1926 г., малко след 21,30 ч., Агата целува 7-годишната си дъщеря Розалинд за лека нощ. Малко след това облича палтото си и излиза от дома си в Беркшир, качва се в своя „Морис Каули“ и потегля. Потъва в нощта.

***

Само ако майка й беше до нея! През април Клара Милър почива от бронхит. Сбогуването с най-близкия й човек е много тежко за писателката, която изпада в депресия. Дори не може да се зарадва на успеха на новата си книга. Продава се така добре, особено в сравнение с първия роман, чиито продажби са толкова отчайващи, че самата Кристи не получава и пени. Е, вече печели добре от таланта си, но така или иначе е свикнала на пестелив живот след смъртта на баща си, която слага край на нейното безгрижно детство. Богатият американски борсов посредник Фредерик Алва Милър, поразен от редица инфаркти, си отива, когато дъщеря му е едва на 11 години.

Строгият контрол върху нейните приходи и общите семейни финанси води да непрестанно напрежение между нея и съпруга й Арчибалд Кристи, бивш пилот от Първата световна война и неуморен Дон Жуан. Пък и не са само парите. Който го познава, знае, че Арчи предпочита да се концентрира върху други неща, извън брака им. Поне можеше да се старае повече да прикрива забежките си. Агата много лесно разбира за аферата му с неговата 25-годишна секретарка Нанси Нийл.

Майка й щеше да знае как да я успокои, да й напомни коя е...

Денят започва зле от сутринта, когато Арчи я уведомява, че планира да прекара уикенда с приятели, сред които е и госпожица Нийл. Между двамата съпрузи избухва сериозна караница. Той излиза. Тя не може да продължава повече така...

Всеки е потенциален убиец – у всекиго от време на време възниква желанието за убийство, макар и не волята за убийство. („Завеса“)

***

Повече от хиляда полицаи са мобилизирани в издирването, заедно със стотици цивилни. За първи път в търсенето участват и самолети. Привлечени са дори двама от най-известните британски писатели на криминални произведения – сър Артър Конан Дойл, създател на Шерлок Холмс, и Дороти Л. Сайърс, автор на поредицата за лорд Питър Уимси. Може пък те да разплетат мистерията като факири на сложните сюжети.

На 4 декември полицаите попадат на резултат от автомобилна катастрофа. Фаровете на колата, надвиснала над пропаст, са включени.

Как е открита писателката четете в "Космос"