Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Шопов, заместник-министър на МВР, пряко отговарящ за ДС, също поддържал своя агентура. Двама-трима от тях били на изключително високи позиции.
Григор Шопов, заместник-министър на МВР, пряко отговарящ за ДС, също поддържал своя агентура. Двама-трима от тях били на изключително високи позиции.

Първи в огъня попаднали сведенията за “нелегалите”, действащи под прикритие навън

Григор Шопов и шефовете на управления също поддържали своя агентура

В Държавна сигурност не са описани никакви данни или доклади на особено ценните агенти. Това съобщиха няколко бивши служители пред "168 часа". За тази практика не е издавана заповед и не е официализирано, но негласно се е наложило през 80-те.

"Не съжалявам, че през последните години решихме да не регистрираме никъде най-ценните агенти. Вербувахме ги по същия начин, както и останалите, но нищо не описвахме - нито разговорите, нито срещите, нито това, което докладваха", разказа о.р. полк. Любен Левичаров.

Обикновено

тези тайни сътрудници

били т.нар. перспективни кадри,

които имат потенциал да се издигнат един ден. Полковникът признава, че днес има много известни личности, които са сътрудничили на ДС в тази категория. Но фактът, че са били агенти на мрачната Държавна сигурност, никога няма да излезе наяве, тъй като са унищожени дори и картончетата им.

Колко са тези хора, Левичаров не се наема да каже.

А най-ценните сътрудници са контактували с шефовете

на управления и дори заместник-министрите. Министърът като политическо лице не е имал своя агентура, но Григор Шопов и останалите от неговия ранг са поддържали, заяви Бончо Асенов. Според него двама-трима от информаторите на Шопов са били с изключително влияние в обществото. И досега никъде не са излезли данни, че са работили под някаква форма и за ДС.

Понякога се случвало подчинен на заместника или на шефа на управлението

да поиска да

вербува агент на своя началник,

но тогава му се подсказвало, че няма нужда да говори с този човек. За една част от тях не се водели нито картончета, нито дела, нито е имало уведомяване. В същото време високопоставеният в ДС лично е описвал материали за тайния помощник, но без име и без псевдоним. Тези документи също са били изгорени.

В пещите са отишли и досиетата на агентите на Първо главно управление, чиято дейност е по направление "Н", под прикритие. Тези, които са изпратени на специална мисия извън България с чужди паспорти. Внедрявали т.нар. "нелегали" главно в западни държави. Цялата информация, която идвала от тях, се обменяла с КГБ.

Така че е възможно в архивите на приемника на съветската служба днес да има останали данни за българските агенти на външното разузнаване, действали под чужда самоличност. Те също са особено ценни заради сведенията си за капиталистическия лагер зад Желязната завеса. Имената на част от тях са оповестени от Комисията по досиетата, но според бивши служители на ДС има много, които ще останат тайна.