Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нудисти и хипари вкарвали буржоазна идеология, привличали морално неустойчиви девойки

БКП подбира патриоти за сервитьори, бармани и камериерки

Буржоазната идеология прониквала лесно у нас по канала на международния туризъм. До този извод са стигнали ръководството на БКП и специалните служби по времето на социализма. Точно заради това туризмът е един от икономическите отрасли в България, който е бил

най-сериозно наблюдаван от цялата държавна машина

и най-вече от ДС и МВР.

Това показват стотиците разсекретени документи на Комисията по досиетата.

Освен чисто икономически аспекти, които следят отговорните партийни и държавни институции, туризмът е наблюдаван изкъсо и заради това, че е лесен и удобен начин за проникване на чуждо идеологическо влияние, внедряване на шпиони, които събират данни за военни и промишлени обекти, икономическа и политическа информация, за извършване на подривна дейност, вербуване на българи за агенти, както и за незаконно преминаване на границата на Източния блок в посока към Турция и оттам на Запад.

Затова подготовката за всеки летен сезон е започвала още през зимните месеци, показват множеството справки и планове за действие на тайните служби. Държавна сигурност и всички структури на милицията са вдигани на крак, за да са в готовност за посрещане на стотиците хиляди чужди туристи по Черноморието. Според една от разсекретените справки например става ясно, че през 1964 г. България е посетена от 725 хил. чужденци, от които 430 хил. от капиталистически страни. Година по-късно числата са по-големи -

1 млн. чужденци са били в страната ни,

от които 634 хил. от западни държави, като основният дял - 43%, е от ФРГ. През 1966 г. само курортът Слънчев бряг е бил посетен от 107 хил. чужди туристи от общо 125 хил., а в Бургаска област почиващите са били 1 млн. Само 6 г. по-късно Слънчев бряг е посетен от 87 хил. западни туристи, 150 хил. от социалистическите страни и още 350 хил. българи.

Заради този голям поток е било естествено да се полагат сериозни грижи да не се изложим пред чужденците и да компрометираме социалистическия строй, а от друга страна, да не допуснем безконтролно чужди агенти да работят против страната ни под прикритието на летуващи.

Подготовката за летния сезон винаги е започвала с подбора на кадрите в бранша, тогава служители на "Балкантурист". Наблюденията показвали, че обслужващият персонал е "изложен най-много на буржоазно влияние", заради това подборът трябвало да е стриктен. Голяма част от тях са били вербувани за агенти, които да следят и да донасят за поведението на западните туристи.

В една от инструкциите на МВР се посочва, че "Окръжните и градските комитети на Партията трябва да помагат за назначаване в "Балкантурист" на честни, активни патриоти на работа в хотелите, ресторантите, къмпингите, музеите и др. места, посещавани от граждани на капиталистически страни". В друг документ пък се казва, че окръжните управления на МВР и Второ главно на ДС трябва да съдействат за набиране на

“подходящи лица за сервитьори,

салонни управители, бармани". Трябвало да се подбират членове на партията и активни комсомолци. Най-важна била ролята на екскурзоводите, които трябвало да бъдат с отлична идейно-политическа подготовка и да показват в пълен обем постиженията на социализма.

За предпазването на административно-обслужващия персонал от идеологическото въздействие на западните туристи през 1976 г. Държавният комитет по туризма съвместно с МВР организирал цикъл от лекции в комплексите Златни пясъци, Слънчев бряг, Албена и др., свързани с "шпионската и идеологическа подривна дейност на противника", се казва в строго секретна справка на Второ ГУ.

Явно от лекциите не е имало кой знае колко сериозен резултат, защото в справки се посочва, че са правени обиски на служители на "Балкантурист" и в стаите им са намирани сериозни количества комбинезони, ризи и др. подаръци. "Служителите се излагат пред чужденците и показват колко ниска е моралната им устойчивост, изложени на вражеско влияние", анализират милиционерите.

Друг важен момент в подготовката е било командироването на служители на ДС по морските курорти, както и вербуването на агенти. В заповед на зам.-министъра на МВР от 1961 г. до всички управления на ДС се казва:

“Забранява се подставянето към чужденците

от капиталистическите страни на агенти - мъже и жени, с неиздържан морал и леко поведение, които да влизат в интимни отношения с тях, без това да се диктува от сериозни оперативни интереси". Обръщало се внимание на взаимодействието с други наши спецслужби. В информация по този повод за Разузнавателното управление на МНО (РУМНО) например се казва: "Другарите от Слънчев бряг сочат, че повечето от агентите на РУМНО са битово разложени хора, които се занимават с валутна незаконна търговия".

След организиране на агентурния апарат се е пристъпвало към чисто милиционерските дейности - прочистване на курортите от всичко, което би ни компрометирало. Още през пролетта се издават заповеди като тази: "Да се прочистят общодостъпните заведения, посещавани основно от чужденци, от момичета с леко поведение, лумпенизирани младежи, разни мошеници и спекуланти, които излагат страната ни". Или формулировка от друга година: "Недопускане в курортния сезон в Бургаски и Варненски окръг да отиват крадци, хулигани, проститутки и други антиобществени елементи.

Морално-битово разложените мъже и жени

да бъдат изселвани в райони, по-малко посещавани от чужденци" . Друга справка пък анализира, че през сезона курортите "все по-масово се посещават от наши младежи и девойки, които прекарват по 2-3 месеца, без да работят. Основната им цел е да се запознаят със западни граждани, да създадат близки отношения. Не са редки случаите, когато има синове и дъщери на наши партийни и държавни функционери и военнослужещи". Обръща се внимание, че женитбата на наши със западни граждани е "особена форма на разложение и въздействие върху неукрепналите младежи. Връщат се в България с леки коли, носят подаръци и черпят", притеснени са контраразузнавачите за подкопаването на социалистическите устои.

В края на всеки летен сезон са се е правили подробен отчет и анализ. Описвани са всички случаи, свързани със заплаха за националната сигурност от страна на гостуващите чужденци. Всяка година са образувани поне по десетина оперативни дела с окраска "шпионаж". Най-често уличените в шпионска дейност фотографирали наши военни обекти, заводи, ТКЗС-та. Представяли се основно за журналисти и разпитвали уж случайно за икономиката ни, за политическите процеси. Често хората от ДС са осветявали фотоленти, на които чужденците снимали цигански махали с порутени къщи, мръсни и боси циганчета. Сериозен проблем при проследяването създавали западняците, ползващи коли на "рент-а-кар". Нашите агенти трудно им влизали в дирите и невинаги разбирали къде ходят, с кого се срещат и какво снимат чужденците, пътувайки с кола под наем.

Важен дял от работата на агентурата е свързан с т.нар. изменници. Това са туристи от социалистическите страни, които идват уж на почивка у нас, а

правят опити да се измъкнат извън “Желязната завеса”,

като минат нелегално в Турция. Всеки летен сезон са предотвратявани десетки такива опити. Бегълците или пеша се опитвали да минат през зелената граница, или пък скрити в багажници на леки коли на западняци. Най-често туристи от ФРГ обработвали сънародници от ГДР да изменят на родината си и да избягат в западната част на Германия. "За безнаказаното посещение в граничната зона и бягство в Турция съдейства и туристическа карта на НРБ, издадена от Комитета по туризма. В нея са посочени несъществуващи къмпинги, като този край устието на р. Велека и с. Синеморец", се казва в един от докладите по темата. Така били спипани няколко потенциални изменници, които уж търсели къмпинги в граничната зона, а всъщност искали да избягат.

Буржоазното влияние у нас прониквало дори чрез внасянето на лъскави модни и порносписания, оставяни "случайно" в хотелите или по заведенията, отчитат от ДС. През 1962 г. пък бил засечен американски пенсионер, пристигнал с най-нов модел "Кадилак". Мак Мотро посетил София, Бургас и Варна. Спирал на оживени места и създавал ситуация около себе си и колата, за да се съберат много хора, които се дивели на возилото. Пред тях рекламирал капиталистическия начин на живот. Казвал, че не е никакъв проблем с пенсията си да идва на почивка и да плати 1000 долара за пренасяне на колата си през океана, пише в една от справките. Пак същата година нашите агенти засекли и две 19-годишни момчета, пристигнали със спортна "Алфа Ромео". Пред българи в Слънчев бряг те се хвалели, че са чираци в месарска фабрика във ФРГ, но демонстрирали благополучие и много пари.

Други чужденци масово черпели по заведенията българи, правeли им дребни подаръци като кремове и парфюми и така ги "развращавали".

Една от големите драми, с които се сблъсква ДС,

е през 1971 г. За сезона тогава най-характерно било посещението на групи "хипита и бийтълси", както ги наричат родните агенти. Първата група, която шокирала нашите ченгета, била от 62-ма младежи и девойки от Западен Берлин, пристигнали на къмпинг "Тополите". Според справка на агента, който ги следял, те били с "дълги коси и бради, скъсани дънки, мръсни, с кръстове на вратовете и живееха животински". Организирали оргии и развращавали нашите младежи. "Успяха да въвлекат някои наши морално неустойчиви девойки", пише агентът, който дори дал предложение за изгонването на хипитата, но това не станало.

"Оказаха изключително лошо влияние върху нашите младежи. Външният им вид бе под всякаква критика. С дълги и мръсни коси, полуоблечени с изпокъсани дрехи, миришещи от мръсота.

Мнозинството бяха индивидуални туристи, автостоповци,

с много малко или без средства за самоиздръжка, предимно от скандинавските страни и ФРГ. За целия сезон общата им бройка е не повече от 1000", пише в доклад зам.-началникът на Окръжното управление на МВР. Той докладва още, че от хипитата се възмущавали не само българите, но и чужденците, а мнението на здравните органи било, че тези хора са и "заразоопасни".

"Тяхното недопускане в НРБ няма да се отрази отрицателно на туризма, а ще се оцени като положителна мярка", прогнозира милиционерският шеф и предлага да се заостри вниманието на граничните власти да не допускат такива хипита да влизат у нас. През 1973 г. 800 западни туристи с дълги коси и бради и неприличен външен вид не са били допуснати да влязат в страната ни.

Година-две по-рано наистина контролът по КПП-тата е бил занижен, щом са пропуснати толкова неугледни туристи през 1971 г. Три години преди това обаче граничните власти са били по-бдителни, показва друга справка от 1968 г. На 7 февруари на КПП Драгоман от влака е бил свален югославски музикант от естраден състав с дълга коса.

Завели го да се подстриже. Седмица по-късно баскетболист също от Югославия не бил допуснат в страната ни отново заради дълга коса. Тогава обаче стриктните капепейци отнесли мъмрене заради престараване. Югославяните не били типични хипита и при спирането им на границата служителите се "ръководели само от един белег - косата, а иначе били чисти и с приличен вид", самокритични са нашите власти.

Първият сериозен

“сблъсък” на родните спецченгета с нудистите

бил през 1972 г. Получен бил сигнал, че в северната част на плажа на Албена "има проява на нодизъм" (правописът е оригинален). Последвала бърза проверка и се оказало, че сигналът е верен. "Установено е, че група туристи от ГФР са автори на тази срамна и недостойна проява за нашия морал и нравственост.

Бяха въвлечени туристи от ГДР, Чехословакия, Полша.

Единични случаи на увлечение имаше и от някои служители на “Балкантурист”. С положените усилия тази проява бе ликвидирана. Създадена бе организация за своевременно долавяне на първите прояви на нодизъм, за да бъдат пресечени", се отчита в края на сезона.

Става ясно, че усилия в тази посока са били положени от МВР, доброволните отряди, партийното и стопанското ръководство на "Балкантурист". Направено е съвещание с представители на туристическите фирми и те са предупредени за отговорността, която носят за недопускане на нудисти по плажовете.

Интересното във всички 178 документа, публикувани от Комисията по досиетата, е, че освен отчитането на успехите в "битката с империализма" има много критични и самокритични справки, отчетени са пропуски в специфичната работа не само на спецслужбите, но и по линия на обслужването на гостите в морските ни курорти.