Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Вероятно вече знаете това, но футболът е най-популярният спорт в света. Това е индустрия, оценявана на милиарди евро само в Европа! Където и да отидете, ще намерите хора, които играят, обичат или говорят за футбол. Наред с манията по играта и най-добрите футболисти, наградите са също толкова невероятни.

1. Световната купа на ФИФА

Очевидно това е трофей номер едно и може би най-престижният трофей в целия свят. Чувството за гордост и постижения, които печелившият отбор получава от държането на този трофей, трябва да е невероятно. Световната купа е официално основана през 1930 г. и се провежда на всеки четири години. С изключение на 1942 и 1946 г., тъй като е прекъсната от Втората световна война.

2. Шампионска лига на УЕФА

Шампионската лига на УЕФА е едно от най-гледаните състезания във футбола. Милиарди зрители не откъсват поглед от главната сцена и всеки професионален европейски клуб се стреми да го спечели! Трофеят е великолепен. Наречен е „големите уши“ заради големите дръжки. УЕФА шампионска лига започва скоро – препоръчваме ви да разгледате великолепните коефициенти, които efbet предлага.

3. Трофей на Европейското първенство на УЕФА

Това състезание се провежда на всеки четири години, подобно на световната купа. Въпреки че обикновено се провежда две години в синхрон със световната купа.

24 европейски отбора се класират за европейското първенство, но само един може да спечели трофея!

Нарича се Трофеят Анри Делоне в чест на първия генерален секретар на EUFA, който концептуализира идеята за европейско първенство.

4. Копа Америка

За първи път се провежда в Аржентина през 1916 г., Копа Америка е най-дълго съществуващият континентален футболен турнир. В него участват отбори свързани с CONMEBOL и две други гостуващи държави. САЩ, Коста Рика и Мексико са чести гост-конкуренти.

И трофеят е красив!

Сребърният трофей е висок 77 см и тежи 9 кг. Той има дървена основа на 3 нива, върху която са прикрепени плакети с гравирани имена на печелившия отбор.

5. FA Cup

FA Cup, организиран от Футболната асоциация, е най-дълго съществуващото състезание по футбол в света.

Създадено през 1871 г., това е ежегодно състезание, включващо отбори от висшата лига, чак до 5-та дивизия.

Състезанието е известно с изключителни обрати - отбори от по-ниска дивизия побеждават отбори с далеч по-големи ресурси от своите.

Оригиналният трофей на FA Cup е откраднат през 1895 г., докато е държан от Астън Вила и никога повече не е виждан. През 1911 г. е направен нов трофей с обновен дизайн. Въпреки това, реплика на трофея е произведена през 1992 г., за да се дава на отборите, в случай че нещо се случи с оригинала.

Оригиналният трофей от 1911 г. е оценен на 1 милион паунда на Antiques Roadshow през 2016 г.

Настоящият трофей е направен от сребро. Ръчно изработен за 250 часа, тежи 6,3 кг.

6. Трофей на Висшата лига

Висшата лига е най-гледаният футболен турнир в целия свят.

Което е доста шокиращо, тъй като се провежда само в Англия с английски отбори.

Въпреки че турнира се провежда всяка година от 1992 г. насам, само шест отбора са печелили висшата лига!

Това са Манчестър Юнайтед (13), Челси (5), Манчестър Сити (4), Арсенал (3), Блекбърн Роувърс (1) и Лестър Сити (1).

Трофеят също е нещо специално. Дизайнът му е базиран на Трите лъва, които са свързани с английския футбол. Тялото е от твърдо сребро, а отгоре има златна корона. Основата му е направена от малахит, а сребърна лента около него е гравирана с имената на печелившите клубове.

7. Ла Лига Трофей

La Liga е испански национален турнир, в който участват 20-те най-добри отбора в Испания.

Съвременният трофей La liga има форма на ваза. Има стилизирана панделка и синя лента около долната част. Новото лого на La Liga се вижда и в предната част на трофея.

8. Африканска купа на нациите

Провежда се на всеки две години, Африканската купа на нациите включва 25-те най-добри футболни клуба в Африка.

В момента Египет е най-успешният отбор със 7 победи.

Настоящият трофей е позлатен и има макет на земното кълбо, който е заобиколен от футболни топки.

9. Купа на конфедерациите

Купата на конфедерациите се провежда в същата държава, която ще бъде домакин на световното първенство през следващата година.

Това е изключително гледано събитие и чудесна възможност за отборите от световната купа да опознаят своите съперници преди световното първенство.

Трофеят се състои от златен глобус, който седи върху усукана колона. Колоната има „две златни панделки, които са увити около централното тяло. Дизайнът не се различава от трофея на световната купа, който също представлява златен глобус и усукана колона.

10. Копа дел Рей

От всички европейски футболни състезания Копа дел Рей има един от най-красивите трофеи.

Неговият опростен дизайн е изтънчен и интригуващ.

След като на победителите от 2010 г. - Севиля беше разрешено да запазят трофея за тази година, беше направен нов трофей.

Сребърният дизайн с тегло 15 кг и височина 75 см е присъден за първи път на Реал Мадрид през 2011 година.

За съжаление, по време на тържества след играта, той беше изпуснат от върха на двуетажен автобус от Серджо Рамос и счупен.