Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

50 хил. лв. са платени за побоя над Слави Ангелов разкрива свидетел Слави Ангелов е частен обвинител по делото.

Подсъдимите и жертвата поискаха делото да се върне на прокуратурата

50 хил. лв. са платени за побоя над Слави Ангелов. Това стана ясно от думите на повереника му по делото адвокат Надежда Ковачева на разпоредителното заседание. Тя цитира показания на свидетел, които обаче липсват в обвинителния акт. Ковачева поиска делото да се върне на прокуратурата за отстраняване на пропуски и преквалификация на част от деянията, извършени от подсъдимите Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови.

Заради неясноти около акта на прокуратурата връщане на делото поискаха също Мариана Тодорова, адвокат на братята Асенови и Тервел Георгиев, който защитава Бисер Митрев. Адвокат Тодорова настоя задължително да бъде разпитан свидетеля Ивайло Серафимов и се отказа от показанията на съпругите на Никола и Георги Асенови, които са конституирани като защитници.

Въпреки показанията на свидетел по делото, че са платени 50 хил. лв. за побоя над главния редактор на “168 часа”, в обвинителния акт на прокуратурата няма данни за това кой ги е дал, на кого, дали има посредници и колко са взели извършителите.

Съдът се оттегли на съвещание, за да реши дали да уважи искането на страните или да даде ход на делото. 

Според адвокат Ковачева не са описани факти, които да посочват как тримата подсъдими са се сговорили да вършат престъпления срещу заплащане. Според нея свидетел разказва за организацията на престъплението, както и разпознава извършителите при оглед на видеозапис от побоя.

Според нея подготовката на тримата за побоя над Слави Ангелов се доказва от това, че са използвали кола, която не е на името на нито един от тях, и която по-късно са изоставили. Освен това в деня на престъплението - 17 март 2020 г., не са си говорили по телефон за разлика от честите им контакти преди това.

Според Ковачева от материалите по делото може да се направи извод, че са следили журналиста и са знаели, че във вторник вечерта се прибира по-късно. Защитничката на Ангелов посочва още, че по време на нападението те са облечени спортно, за да правят впечатление, че са излезли на тренировка. Според Ковачева са планирали нападението, защото един от тях - Никола Асенов, първо поваля на земята журналиста с боксови удари, след което останалите двама продължават побоя, като всеки от тях удря в точно определена зона.

По думите на свидетел, който е дал показания, тримата са правили и разбор на престъплението, по време на което Бисер Митрев е бил укорен, че не е трябвало да чупи крака на жертвата.

Ковачева сочи също, че прокуратурата не е описала и доказаните изживявания на пострадалия по време на причиняването на множество леки телесни и средни телесни повреди по жизнено важни органи.

Според адвокатката на близнаците Георги и Никола Асенови в обвинителния акт не става ясно кой какви функции е имал, каква е била целта им да пребият Слави Ангелов, както и каква е имотната им облага за това. Липсвало описание кои удари какви поражения по тялото са причинили. Мариана Тодорова твърди, че клиентите не разбирали за какво са предадени на съд. Не бил посочен и нито един свидетел. Тя поиска и по-лека мярка за неотклонение за братята Асенови, които са в ареста. Третият подсъдим Бисер Митрев е на свобода срещу 25 хил. лв. гаранция.

Прокуратурата не се съгласи с адвокатите на подсъдимите и на жертвата. 

Очаквайте подробности!