Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Нищо няма да ни спре, бурята е тук”, написала жената в социалните мрежи преди щурма на Конгреса

Изстрел във врата от оръжието на един от агентите в сградата на Конгреса на САЩ отнема живота на 35-годишната Ашли Бабит. Часове след това американските медии обявяват името й - тя е първата от петте жертви на бунтовете във Вашингтон и е една от хилядите поддръжници на Доналд Тръмп, разярени от обявяването на Джо Байдън за президент.

6 януари вече може да бъде записан като един от кървавите дни за 2020 г. в Щатите, след като опитът за преврат взе пет жертви, рани десетки, а още толкова бяха арестувани. Охраната така и не успя да удържи щурма на разярената тълпа, излязла в подкрепа на Тръмп. За да бъде разпръсната, силите на реда дори използваха сълзотворен газ и шумови гранати. Сградата на Капитолия, която за американците е храм на демокрацията, беше огласена дори от стрелба. В момента, в който групата опита да нахлуе в пленарната зала, охранител откри огън и уби протестиращата Ашли.

От общо петте жертви властите поеха отговорност само за една. Така и не бе уточнено

как се е

стигнало до смъртта

на останалите.

Веднага започна дебат дали наистина е било наложително тя да бъде застреляна и, разбира се, се стигна до твърдението, че виновен е самият Доналд Тръмп. Той трябвало да отговаря на въпроса защо е манипулирал хората, предоставяйки данни, че изборите са откраднати.

Какъв обаче е бил животът на Ашли Бабит - една от най-върлите му защитнички?

Тя е родена в Сан Диего, Калифорния, и близките й я описват като добър и лоялен човек, но крайно отдаден на това, в което вярва.

"Тя обичаше тази страна, защото служеше с чест и достойнство в нашите въоръжени сили", коментира съпругът й Тимъти Макенти.

След убийството на Ашли става ясно, че зад гърба си тя има 14-годишна служба в армията на САЩ. Изпращана е на опасни мисии в горещи точки като Афганистан, Ирак и Кувейт. От 2010 до 2016 г. е служила и във военновъздушните сили. Казват, че била изключително привързана към работата си. Заради участието й във военния конфликт в Ирак дори е наградена с медал.

Въпреки че на пръв поглед за всички тя изглеждала спокойна, през август 2016 г. Бабит е обвинена в нападение над друга жена. Привърженичката на Тръмп три пъти ритнала автомобила й, а след това дори преследвала непознатата. Три месеца по-късно е оправдана. Жертвата определя поведението към нея като "ужасяваща ярост".

Въпреки това службата при военните помага на Ашли да се размине на косъм от по-сериозен сблъсък с правосъдието.

Желанието й да бъде в армията на САЩ се заражда още като дете. Веднага след завършването си тя подава документите си и изкарва обучението с отличие.

“През многобройните си командировки в чужбина видя от първа ръка как се отнасят към другите и беше благодарна, че има

свободите, които ние имаме в Америка”,

казва за нея още Макенти.

Завръщайки се от мисии, Бабит се превръща в истинска родолюбка. Увлича се по крайните теории, че САЩ е страна на американците и тези, които не застават зад родината си, не заслужават да живеят в нея. Бързо разбира, че Доналд Тръмп е нейният лидер.

Демонстрира безрезервната си подкрепа към него и в социалните мрежи. Там тя се идентифицира като либертарианец и поддръжник на Втората поправка. Членува в десетки групи. От видеоклипове, които е споделяла, пък се вижда, че е била твърдо против нелегалната имиграция. Противяла се и на носенето на маските, които предпазват от COVID-19. Понякога публикувала и абсурдните теории, че вирусът не съществува и може да изчезне само ако Тръмп управлява. Позволявала си и да критикува десетки хора, които са изказвали негативно мнение за любимия й президент.

След загубата му на сегашните избори Бабит заявява, че става част от протестиращото звено, убедено, че вотът е манипулиран. Започва да кани свои приятели на Марша в подкрепа на Тръмп.

Така се стига и до фаталния 6 януари, когато жената се включва в протеста. С нея трябва да е и партньорът й, с когото ръководят фирма за поддръжка на басейни, но в последния момент мъжът се отказва заради внезапно възникнал ангажимент.

"Нищо няма да ни спре - пише тя в същия ден часове преди да бъде убита. - Те могат да опитат, но бурята вече е тук и тя се спуска за по-малко от 24 часа... От тъмно на светло!"

Когато започва щурмът на сградата, друг фен на Тръмп, който става

свидетел

на стрелбата,

си спомня: "Редица полицаи и тайни служби казваха: "Върнете се, слезте, махнете се от пътя!". Тя не се вслуша и докато ние се надпреварвахме да избутаме хората назад, те я простреляха във врата, а тя падна върху мен. Чух я да говори тихо "...добре е, готино е", а след това се гърчеше странно, кръвта излизаше от устата й, от врата й, от носа й."

Часове по-късно в интернет вече циркулира видео, на което се вижда образът на Бабит. Тя се разхожда пред вътрешна врата и прави опит да влезе. Чува се пукот, след който тялото й се свлича на земята.

Полицията заявява, че останалите жертви са идентифицирани като мъж на име Бенджамин Филипс, на 50 години, от Пенсилвания, Кевин Грийсън, на 55 г., от Атланта и 43-годишната Розан Бойланд от Джорджия.