Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Артър Бранд открива откраднати или изгубени творби и артефакти за над 220 милиона долара

Когато в Берлин отваря врати новото канцлерство, Адолф Хитлер е много доволен. Неговият любим архитект Алберт Шпеер е свършил страхотна работа по проектирането на сградата, така че тя да пресъздава величието, което Хитлер вижда в своя Райх. Сред многото разкош и символика посетителите на правителствената резиденция са посрещани на входа й от скулптурите на два бронзови коня. Те са изработени от Йозеф Торак в любимия за нацистите неокласически стил. Фюрерът особено много харесва конете, които гледа всеки ден от прозорците на кабинета си. Неслучайно при началото на бомбардировките на Берлин през Втората световна война нарежда те да бъдат прибрани на сигурно място. След това следите им се губят из хаоса около разгрома на Германия в края на войната.

Така тези две скулптури изчезват от лицето на земята за почти 70 г. – чак до 2014 г., когато из артистичните среди на Германия и Холандия плъзва слух, че на нелегалния пазар активно се предлага нещо необичайно – два бронзови коня. Малцина, чули новината, се сещат точно за кои скулптури става въпрос и си дават сметка колко ценни са всъщност. За нещастие на контрабандистите обаче слухът достига и до възможно най-неподходящия за тях човек. Това е опитният нидерландски изкуствовед Артър Бранд, който веднага разпознава от разпространената снимка, че това са точно считаните за унищожени любими на нацистите „Ходещи коне“ на Торак. Лошият късмет за нелегалните търговци всъщност идва оттам, че мисията на живота на г-н Бранд, често наричан от медиите „Индиана Джоунс в света на изкуството“, е

да намира и възстановява на реалните им собственици изгубени или откраднати артефакти.

Именно в това свое призвание нидерландецът със сигурност е най-добър на планетата. След като чува за появилите се от нищото бронзови статуи, той започва разследване, което година по-късно ще доведе до масови арести на търговци на нацистко изкуство в Германия. Но за да обрисуваме по-добре образа на „Индиана Джоунс“, намиращ изгубени картини, мозайки и скулптури, нека първо разкажем повече за живота на Артър Бранд.

Той е роден в малкия нидерландски град Девентер през 1969 г. В търсене на приключения като студент заминава на обмен в Испания, без да знае и дума от местния език. Там, докато един ден скучае на прозореца, забелязва група роми, които се запътват нанякъде с лопати и факли в ръце. За да убие скуката, ги пита къде отиват и какво ще копаят.

Какво се случва тогава и как то променя живота на Бранд, четете в брой 11/2020 на хартиеното издание на сп. "Космос".