Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


В Йемен хората масово са пристрастени към дъвченето на КАТ.
В Йемен хората масово са пристрастени към дъвченето на КАТ.

Прокуратурата оцени

пратката на 2,8 млн. лв.,

търсят кой я е дал

на момичетата

Мистериозна случка с трафик на 93 кг от модерната в Близкия изток наркотична трева КАТ приключи със споразумение във Варненския окръжен съд. 4 млади жени от Израел са осъдени условно заради опита да вкарат у нас огромното количество от растението, оценено на 2,8 млн. лв.

КАТ е със сходно действие на амфетамините заради наличието на катинон в листата му.

В наркосредите е известна като “натурален амфетамин”. Тревата се дъвче и след около час идва чувството на еуфория. Действието ѝ обаче е много по-слабо от това на синтетичната дрога и на марихуаната.

“КАТ действа като силна чаша кафе”, разказаха запознати пред “24 часа”. След отшумяването на ефекта употребилият става раздразнителен и тревожен. КАТ води и до силна психологическа зависимост.

Осъдените трафикантки Цофия Йехуда, Одел Цореф, Бател Перец и Ривка Зоарт са на по 21 и 22 г. Трафикът на дрога се наказва от закона от 10 до 20 г. затвор, но заради признаването на вината си те се разминават с 3 г. условно и ще бъдат върнати в родината си.

Момичетата кацнали на 9 септември по обяд на летище Варна с полет от Тел Авив. И четирите са неомъжени, със средно образование. Ривка Зоарт работи като фризьор, а Бател Перец като помощник-възпитател. Цофия Йехуда и Одел Цореф са безработни. Младите жени били част от туристическа група, която след два дни трябвало да лети обратно за Тел Авив. 

Това е една от малкото заловени пратки в България.
Това е една от малкото заловени пратки в България.

Носили са тревата в пет куфара, които били чекирани. Нещо обаче се объркало, зарязали куфарите с наркотиците на транспортната лента. Младите жени побързали да напуснат летището само с ръчния си багаж.

Куфарите били забелязани от служителите на аеропорта, а митничарите открили при проверката 93 кг от рядката трева в тях. По случая има и друго разследване на прокуратурата - за това кой е дал тревата на момичетата, за да я вкарат в България.

93-те кг КАТ са оценени от експерти на 2,8 млн. лв., въпреки че у нас почти не може да се намери. Дилърите в България пласират основно два вида марихуана - “българче” и “лампова”, но тя се пуши и няма общо с КАТ. Наркотичното растение се отглежда само в Близкия изток заради благоприятния климат.

КАТ не се нуждае от по-специални условия за отглеждането ѝ за разлика от разпространения у нас канабис, който има нужда от капково напояване, климатици, влагоабсорбатори, лампи, уреди за измерване на температурата и за поддържане на влажността.

Зелените листа на растението могат да се дъвчат. Изсушеният КАТ може и да се пуши и дори да се използва като чай. Заловените пратки от тревата се броят на пръстите на едната ръка.

През 2016 г. на летище София бяха заловени 28 кг. Дрогата била разпределена в две пощенски пратки - във всяка имало по 14 кг. Била е оценена от експерти на 1 млн. лв. Тогава бе задържан и получателят - млад мъж от Пловдив. Пратката идваше от Етиопия, където отглеждането на наркотика не е забранено. Обикновено в документите, които пристигат по пощата, пише, че в тях има чай.