Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Не знам с кого е разговаряла, преди да напусне дома ни, но някой я е извикал спешно на среща”, обяснява момичето

Бахлова планирала да се върне за 2 седмици във Великобритания, но така и не се качила на самолета

Вече близо 20 дни няма никаква следа от изчезналата в Бургас Теодора Бахлова. Близките на 47-годишната жена, която е в неизвестност от 29 октомври, продължават да се питат какво точно се е случило с нея. Пълна мистерия остава и неивестният човек, който й звъни по телефона малко преди 16 ч в същия ден. Именно след кратък разговор с него тя напуска апартамента разстроена и изнервена.

Все още никой не може да каже и какво точно Бахлова е чула в слушалката, което я е накарало да вземе единствено якето и раничката си със себе си и да тръгне мигновено.

Едиственото ясно към момента е нейният маршрут. Знае се, че е извикала такси на ул. "Оборище", където живее, и му е поръчала да я остави пред бившия хотел "Бриз". Малко по-късно е засечена да върви по бул. "Булаир". Някъде там най-вероятно е свила по страничните улички, където няма камери. Така следите се губят напълно.

Сигнал в полицията първа подава дъщерята на Теодора - Християна. 22-годишното момиче, което е студентка в София, съобщава пред властите, че майка й не отговаря на обаждания и не се е прибирала вкъщи повече от 24 часа. Обяснила, че тя и възрастната й баба нямат никаква идея къде може да е жената. Допълнила още, че е разговаряла с нея рано сутринта и тя не дала никакви индикации, че нещо лошо може да се случи в същия ден. Не звучала притеснена, нито угрижена. Не споделила и да е получавала заплахи от някого.

Към момента версиите по случая са различни. Те варират от отвличане, убийство, самоубийство до укриване.

Пред "168 часа" нейната дъщеря Християна разказва какви са били последните мигове на жената, преди следите й да се изгубят, и какво е споделила тя за бъдещите си планове.

- Здравей, Християна! Има ли някакво развитие по случая с Теодора?

- За съжаление, вече почти 20 дни няма развитие по случая с майка ми. Времето лети и видимо няма никакви улики или следи, които да помогнат за неговото разплитане. Стана почти половин месец без никаква важна информация, която е особено нужна сега. Ние се превръщаме в поредното разбито семейство, но за съжаление, не сме единичен случай. Преживяват го и много други хора, чиито близки страдат и не спират да мислят за тях. Изчезват майки, бащи, съпрузи, внуци и малки деца, а промяна няма. Мама чака да я открия. Тя ме научи да съм мъжко момиче.

- Изглеждаше ли ви угрижена за нещо през последните дни?

- Категорично майка ми не е изглеждала угрижена през последните дни. Нямаше никакви проблеми и не беше ядосана. Тя е много ведър човек. Винаги е усмихната, но би споделила, ако има нещо, което наистина да я притеснява. Ние двете сме изключително близки. Говорим всичко открито една пред друга. Съветваме се често. Не сме крили нищо. Предпочитаме да казваме, ако имаме някаква тревога. Дори сутринта на 29 октомври разговаряхме. Тогава също всичко беше в реда на нещата. Тя се чувстваше много добре.

- Кога се чухте за последно с нея и какво си казахте?

- Разговаряхме последно на 29 октомври към 6,00 ч сутринта. Продължителността на разговора ни беше близо 40 минути, както всеки път. Нямаше абсолютно никакви индикации, че предстои да се случи нещо. Не е казвала изобщо и че чака обаждане от някого. Всичко е станало просто на момента, иначе аз със сигурност щях да знам. Разговорът ни протече както обикновено.

- Имате ли съмнения с кого може да е разговаряла по телефона минути преди да изчезне?

- Не, нямам съмнения с кого е разговаряла, но съм убедена, че щом е напуснала дома ни, явно е имала среща с някого. Не мога да посоча име. В този момент и по време на пандемията тя излизаше само по повод от вкъщи. Беше я страх от коронавируса. Все пак се грижеше и за баба. Пазеше я изключително много, тъй като е в рисковата група. Щом е напуснала апартамента ни, явно са поискали спешно да се видят с нея.

- В някои медии беше разпространена информацията, че имате дългове и е възможно нейното изчезване да е свързано с тях? Истина ли е това?

- Да, наясно съм медиите какви нелепи истории написаха по адрес на семейството ни. Имаше толкова много свободни съчинения. Дори не бях потърсена за коментар. Част от тези измислици например бяха, че майка ми се е укрила заради дългове, кредити и ипотеки. Нищо от това няма общо с истината. Да, мама наистина има дългове от десет години, но на тях дори им изтече давността. За десет години смятам, че можеше да се укрие многократно, но не го е направила никога досега. Дълговете са към банки, а не към физическо лице, за да има притеснение. Тя връщаше всичко в срокове. Беше изключително изрядна в това отношение. Работеше и изкарваше пари, за да можем да живеем достойно. Не се е крила никога и от никого.

- Отправяни ли са някога заплахи към Теодора?

- Отправяни са, както обявих вече, от нейната сестра, но това е било преди много години. Сега наскоро не е имало такива. Искам да кажа също, че сестра й излезе в национален ефир и най-нагло излъга, че няма контакт с нея от 2008 година. Обяви още и че никога не са водени дела между тях. Това е пълна лъжа. Дела са водени. Не хвърлям вината върху нея. Не ме разбирайте погрешно. Не я свързвам и с изчезването на мама. Просто са имали проблеми помежду си. Със сигурност мога да кажа, че в последно време никой не я е заплашвал. Тя самата щеше да сподели. Все пак това е нещо изключително сериозно. Щеше най-малкото да изглежда и притеснена. Ако имаше съмнения, че някой може да й стори нещо крайно, веднага щеше да се обърне към полицията.

- Какво смятате, че се е случило с нея на 29 октомври? Възможно ли е да е станала жертва на отвличане?

- Смятам, че е станала жертва на отвличане категорично. Майка ми имаше планове за бъдещето, течеше ремонт в дома ни и не би се укрила или самоубила, както се пише в някои медии. Дали една самотна майка би оставила просто така детето си? Дали една жена, грижеща се за възрастната си майка, ще си тръгне от нея, без да каже нищо. Питам се и дали би се укрила точно в деня, в който пред дъщеря си 40 минути споделя плановете за бъдещето си. Дали щеше да се занимава с ремонти и още куп неща. Мисля, че отговорът е пределно ясен на всички.

- Планираше ли Теодора да се върне обратно във Великобритания, където е работила от известно време?

- Да, майка ми планираше да се върне за около две седмици във Великобритания, за да си актуализира документите, да си свърши гражданска работа и други задачи. През това време щеше да остави баба ми, която живее в Бургас, при мен в София, за да я гледам, тъй като тя не може да се справя сама. Просто беше направила планове, които по никакъв начин не съответстват на това да е решила да се укрива или да посегне на живота си. Планове, в които бяхме включени аз и баба. Тя ни обича изключително много, както и ние нея.

- Как бихте описали майка си с няколко думи?

- Бих описала майка ми като изключително борбена и силна жена. Тя никога не би се предала пред каквито и да било проблеми. Тя обича живота, обича семейството си, приятелите си, обича дори да купонясва като един истински бохем. Справяше се с всяка трудност, която й се изпречи на пътя. Правеше всичко това напълно сама. Тя е жена с главно Ж, която ме отгледа самичка. Грижила се е за родителите си и никога не би ни оставила. Тя ме научи, че трябва да съм силна. Пред себе си имах нагледен пример за това какъв човек трябва да бъда. Тя винаги решаваше трудностите със стоицизъм. Винаги, когато нещо е ставало, мама ми казваше да не губя надежда и да не се предавам, защото нямам това право. Вярвам и знам, че няма да ме остави, защото все повтаряше, че съм твърде слаба и невинна, за да съм сама. Просто искам отново да чуя "на мама патенцето". Искам да ме прегърне и да ме целуне по челото. Дано Господ ми даде възможност да направим това отново. Сега не знам дали е яла, дали е пила вода. Но където и да е в момента, просто искам да знае, че аз съм и ще бъда винаги до нея. Ще я намеря, дори да ми коства да преобърна целия свят!