Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едва ли има по-противоречива и атакувана личност в момента от доц. Мангъров.
Едва ли има по-противоречива и атакувана личност в момента от доц. Мангъров.

Заедно с Антония Първанова и Георги Тодоров той воюва с управленската немощ на Европа

Голяма част от медицинската гилдия изригва срещу всяка изява на инфекциониста. Срещу него скочи дори ръководството на болницата, в която работи

Лекарите, които критикуват мерките на властта срещу коронавируса, създадоха алианс, за да оправят управленската немощ на Европа.

В него участват членът на Контролната комисия на Българския лекарски съюз д-р Георги Тодоров, който съобщи за дружеството във фейсбук профила си, д-р Атанас Мангъров, д-р Антония Първанова, д-р Стоян Алексов, д-р Хелия Божилова, д-р Владимир Николов и други техни съмишленици.

“След няколкодневно уточнение създадохме алианса на българските лекари за

нормализиране на живота в България

- обяснява Тодоров. - Според мен мерките, прилагани в Западна Европа, са абсолютно ненужни и плод на управленска немощ и липса на лидерство.”

Антония Първанова през 2009 г. като евродепутат влезе в сблъсък с ЕК за паниката със свинския грип. Сега критикува щаба и властта, че плашат населението и създават психоза.
Антония Първанова през 2009 г. като евродепутат влезе в сблъсък с ЕК за паниката със свинския грип. Сега критикува щаба и властта, че плашат населението и създават психоза.
Д-р Георги Тодоров смята, че PCR тестовете не са точни.
Д-р Георги Тодоров смята, че PCR тестовете не са точни.

От алианса смятат, че насажданият страх у населението на България през последните осем месеца бил в противоречие с теорията, принципите, правилата и етичните норми в медицинската наука.

“Апелираме управлението на епидемията от COVID-19 незабавно да се върне към балансиран подход, почиващ на научна основа и доказателства, както и към стандартите в нашата професия и добрата медицинска практика, които сега са нарушени”, пишат медиците в алианса и допълват, че принудителното налагане на лицеви маски е злоупотреба с власт. Нямало работеща координация между различните звена, специалисти и структури в здравната система, което водело до недоверие към лекарската професия и до ненужна конфронтация между лекари. Търсенето на доброволци в различни лечебни заведения било резултат от лоша политика в здравеопазването, отсъствие на координация, планиране и решения, основани на доказателства.

Този алианс отключи вълна от още по-големи нападки към доц. Мангъров и д-р Първанова, които се пренасочиха и към д-р Георги Тодоров.

Защо лекарите в България са против тях?

Още от появата на коронавируса инфекционистът и педиатър доц. Атанас Мангъров се открои със своята различна гледна точка. Това успя да му спечели много съмишленици, но и немалко врагове. Някои стигат дотам, че го обвиняват за смъртта на българските медици. Той обаче продължава да смята, че COVID-19 е преувеличена трагедия.

Дори криминалният психолог Росен Йорданов намекна за егоистичните мотиви на някои хора по време на пандемията, като даде пример с доц. Мангъров, “който изживява година на своята слава, но не си дава сметка, че ерозира доверието, което е най-важното в момента на криза”.

А Българският лекарски съюз излезе с позиция, с която осъжда “подаването на противоречиви сигнали” и омаловажаването на сериозността на COVID епидемията от страна на лекари. В писмото не споменава нито едно конкретно име, но съдържа два точни цитата на доц. Атанас Мангъров, който от началото на здравната криза заема критична позиция спрямо решенията на Националния оперативен щаб. От БЛС наричат твърденията му “обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност”.

Българският лекар Аспарух Илиев, който работи в Швейцария, където оглавява лаборатория в университета в Берн, също е против детския инфекционист, като публично обяви, че неговите твърдения са ненаучни и опасни.

“Изказванията на Мангъров за маските, за рисковете и борбата с COVID са неверни и категорично не отговарят на медицинския консенсус и са подчертано опасни за здравето ви - обяснява Илиев. - Той е детски инфекционист, реално не работи с COVID болни, в клиниката си няма интензивно отделение и е виждал тежки случаи само по телевизията.

Какво му се иска на човек, е едно, какво казва науката - е съвсем друго.

Категорична нагла лъжа на Мангъров

е, че науката мисли като него, няма научен консенсус по отношение на коронакризата. Не си играйте с една много сериозна болест, която в момента в България е изпусната от контрол. Няма никакво значение дали вярвате в инфекцията, или не, подходете интелигентно и носете маска, мийте ръце, спазвайте дистанция и проветрявайте помещенията.”

За момент агресията срещу доц. Мангъров беше затихнала, но той успя да си навлече отново гнева на хиляди хора и на медицинската гилдия, като обяви в ефир, че всеки ден му се налага да ходи по къщите и да лекува хора с COVID и ако продължава така, към хонорара за прегледа ще трябва да добавя и евентуални 300 лв. за глоба, защото пътувал без маска в автобуса.

Прегледът в кабинета му струвал 100 лв., а за домашно посещение вземал 200 лв.

Той обясни още, че освен че

в автобуса пътува без маска,

преди това е бил в COVID отделението също без маска. “Правилата трябва да се спазват, но не ги спазвам, защото мисля че са безсмислени”, каза той.

Изказването му обаче обърна срещу него дори колегите и ръководството на болницата, в която работи.

“Доц. Атанас Мангъров, началник на Детското отделение на Инфекциозна болница в София, не е влизал в COVID сектора на лечебното заведение и не е известно да е участвал в лечението на заразени пациенти, хоспитализирани в СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров”.” Според директора проф. Татяна Червенякова лекарят не е включен в екипите на първа линия и не е получавал и допълнителното възнаграждение от 1000 лева.

За разлика от Мангъров срещу д-р Антония Първанова няма такава яростна опозиция в съсловието, тъй като тя критикува предимно мерките, които според нея предизвикват паника. Именно тук мнението й се оспорва от част от гилдията, която е убедена, че те са абсолютно правилни.

“Създаването на нашия алианс бе наложено от факта, че след 8 месеца, през които ни беше обяснявано как трябва да спазваме някакви мерки, които впрочем не почиват на научно доказани изследвания - категорична е тя. - Ние трябваше да сме готови и системата да е подготвена и да реагира адекватно. Обаче виждаме само хаос. В него са потънали пациентите, медиците, персоналът, икономиката и всичко останало. Тази епидемия не се управлява нито със санкции, нито с глоби. Виждаме резултатите от некомпетентната самонадеяност, която ръководи здравеопазването, и след 8 месеца мотаене всичко лъсна. - Спешна помощ е безпомощна, общопрактикуващите лекари се разболяват, РЗИ-тата са в невъзможност, болниците се задъхват и т.н. Никой не е в състояние да обясни защо болните не могат да стигнат до съществуващите легла в здравните заведения. Вина за това носят всички онези, които налагат половинчати мерки.”

Много от медиците не приемат тази теза и смятат, че мерките на държавата и на щаба са адекватни, но втората вълна е виновна за повишаването на броя на заразените.

Освен това д-р Първанова натрупа още черни точки, публикувайки на няколко пъти научни изследвания, че

PCR тестът дава огромен процент грешки

В това отношение тя бе подкрепена и от Георги Тодоров.

“Ще трябва да се изготвят критерии, които да удовлетворяват практиката, а не само лабораториите, защото PCR тестовете са не само скъпи, но и много неточни - обясни лабораторният лекар. - PCR тестът дава около 30 на сто фалшиво положителни резултати и е недопустимо да карантинираме хора заради това. Има и други тестове, които трябва да решим как да ги включим и да разработим лабораторните и симптоматичните критерии, по които да назначаваме тестове на пациентите.”

По всичко личи, че оттук нататък започва голямата битка на съсловието срещу алианса, а дотогава най-добре е хората да са осъзнати, да носят маски, както правят медиците от столетия, и да спазват дистанция и хигиена.