Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОВАЛ: Смяната на власт­та провали бизнеса на Иван Атанасов.
ПРОВАЛ: Смяната на власт­та провали бизнеса на Иван Атанасов.

 

Тайнственият брат на Ахмед Доган е пред фалит. Повече от година имуществото на 58-годишния Иван Атанасов, по прякор Мечо, е запорирано от съдия-изпълнител заради невърнат кредит.
Атанасов и лидерът на ДПС Ахмед Доган имат общ баща - рома Дервиш," както "168 часа" вече писа. Заради връзката си с него майката на Сокола Демире се развежда с първия си съпруг.
Финансовите неволи на Иван Атанасов започват малко след като ГЕРБ сменя тройната коалиция във властта. Дотогава Мечо няколко години върти ресторант за бързо хранене на автогарата в Добрич. Собственик е и на две фирми - "Катеричка" ЕООД с предмет на дейност хотелиерство и ЕТ "Мечо" за търговия на едро. Преди да се установи в Добрич, Атанасов дълги години се е подвизавал в Полша, обясняват негови съседи. Там завъртял успешен бизнес с дрехи и

натрупал пари

Нещата се променят в края на 2009 г. Иван Атанасов спира да обслужва кредитите си. Един от тях е към финансово дружество. На 30 ноември фирмата завежда дело и си вади изпълнителен лист. В началото на 2010 г. е нает и съдия изпълнител, който налага възбрана върху имуществото на Атанасов.
Сред запорираните имоти е луксозната къща на брата на Доган в циганската махала на Добрич и парцел от 401 кв. м в центъра на града. Разбрал за запора, Мечо минава в нелегалност. Няколко пъти сменя адресната регистрация и не отговаря на телефона си.
"Повече от година не можем да приберем парите, защото не можем

да открием длъжника

Пробвахме какво ли не, но без никакъв успех", обясни пред "168 часа" Слави Сербезов частен съдебен изпълнител, ангажиран със случая.
По думите на Сербезов братът на Доган имал основателна причина да се крие. Така той избягва официалното връчване на уведомлението за дължимите пари, без което имуществото му няма как да бъде продадено.
"Доколкото успях да разбера, Иван Атанасов

отдавна е заминал

в чужбина. За това ще ангажираме и полицията да ни уведоми, когато се върне", допълва Сербезов.
Междувременно дължимите от Мечо пари нарастват с всеки изминал ден заради трупащите се такси по издирването му. Според съдия-изпълнителя част от парите били платени от брата на Атанасов. Дали това е лидерът на ДПС Ахмед Доган, Слави Сербезов не пожела да уточни.
Нямам право да ви разкрия такива подробности. Мога единствено да ви кажа, че и той вече спря да плаща", лаконичен е частният съдебен изпълнител.

 

Мълчание

168 часа" не успя да получи коментар по казуса с дълговете на брата на Ахмед Доган. "Това не са политически въпроси и не можем да ви отговорим", обясни шефката на пресцентъра на партията Велислава Кръстева.

 

Най-голямата тайна на ДПС: Бащата на Сокола може да се окаже ром

СЪЩЕСТВУВАНЕТО на неизвестен брат на Ахмед Доган е една от най-добре пазените тайни в ДПС.
Причината е, че до ден днешен за Доган се знае, че има само две сестри от втория брак на майка си, а баща му официално се води неизвестен. За това и всеки, направил опит да повдигне завесата, моментално е изключван от партията. Такава е съдбата на двама от учредителите на Движението за права и свободи - Емин Хамди и Ибрахим Акиф. Според разказа им, направен преди няколко години пред "168 часа", до падането на комунизма и самият Доган не подозирал, че има брат и кой е баща им. Дотогава разказвал, че когато се е родил, майка му

вече е била разведена

Впоследствие тя се жени отново и ражда двете му сестри.
Хамди се добира до информацията за произхода на ДПС лидера през 1991 г., твърди той. По това време сред депутатите във Великото Народно събрание вече се носели слухове, че лидерът им не е чист турчин и затова криел кой е баща му, разказа Хамди. Заинтригувани от мистерията, той заедно с Ибрахим Акиф и няколко депутати решават да проучат случая. Проверката им показала, че Доган е заченат и роден в добричкото село Пчеларово, а не в Дръндар, както твърдял самият той. Според хората, с които ДПС активистите разговаряли в Пчеларово, грешката имала съвсем логично обяснение. Малко преди да роди Ахмед Доган, майка му току-що се е омъжила за съселянина си Исмаил Ахмед Яхия. По това време младоженецът е хамалин в тогавашния Толбухин и заради работата си се прибирал рядко на село. Самата Демире пък помагала в стопанството на

семейство роми

"Хората в селото ни разкриха, че заради дългите отсъствия на мъжа си тя се сприятелява с най-големия от шестимата синове на шефа си Дервиш. Тогава е нямало презервативи и белята е станала. В крайна сметка забременява от него" - твърдят Емин Хамди и Ибрахим Акиф.
Новината за бременността на Демире бързо се разнася в Пчеларово. Мъжът є също е бил уведомен, разказват те.
"Когато бременността започнала да си личи, всичко се разбрало. Станал голям скандал. Младите моментално се разделили и всеки се върнал при родителите си", твърди Хамди.
По думите му в началото родителите на младото семейство направили опит да потушат скандала. Дори за кратко успели

да ги придумат да се съберат

В крайна сметка Демире и Исмаил Яхия се разделили.
Когато депесарите пристигат в селото, семейството на предполагаемия баща отдавна не живее там. Все пак успяват да попаднат на следите на първия съпруг на Демире. По това време Исмаил Яшар вече е в старчески дом в село Рилци.
"Щом разбра за какво го търсим, се разкрещя: "Не ме занимавайте с тази история!", спомня си Емин Хамди.
Въпреки гнева си Исмаил ги насочва по нова следа, която отвежда депесарите до евентуалния баща на лидера на ДПС в Добрич. Когато го откриват в ромската махала, следва нова изненада. Дервиш е женен от дълги години и има син, който също се казва Ахмед. По-късно обявеният за брат на Сокола си сменя името на Иван Атанасов.
"Може и така да е, какво ви влиза в работата? И да сме роднини, това не значи нищо.

Всеки от нас си има собствен живот

и не се интересува какво прави другият. Той се занимава с политика, а аз кротко храня хората и не се бъркам в държавните работи", лаконичен бе преди време и Иван Атанасов.
"Напълно го разбирам, че не желае да говори по темата. Доган неведнъж е пращал емисари у тях да го съветват. Страх го е, че ако се разкрие, че е наполовина ром, ще трябва да сдаде поста в ДПС", категоричен бе преди години и Мендерес Кунгюн, бивш кадър на ДПС и лидер на нерегистрираното сдружение "Национално турско обединение".
Майката на Доган, която живее в Дръндар, категорично отказа да отговори на каквито и да било въпроси.

 

Съдебна драма за издръжка си спретнали официалните родители на Сокола

ИСТИНСКА съдебна драма са заформили след развода си официалните родители на Ахмед Доган.
Според бившия депутат от ДПС Адем Кенан,след раздялата им майката на лидера на ДПС Демире завежда дело срещу бившия си съпруг Исмаил. За да не плаща издръжка на чуждото му дете, Исмаил Ахмедов отказва да работи и години наред живее като отшелник в полусрутени бараки край Добрич. Потресаващата информация Кенан научава през 1991 г., докато заедно с други депутати от ДПС проучва слуховете, че

лидерът им не е чист турчин

Както разказаха пред "168 часа" други двама от следователите - Ибрахим Акиф и Емин Хамди, официалните родители на Ахмед Доган се разделят, след като баща му разбира, че съпругата му е забременяла от друг човек. Докато текат формалностите около развода, Демире ражда бъдещия лидер на ДПС. Поставен пред свършен факт, Исмаил Ахмедов е принуден да го признае за свое дете.
"Съседите на Исмаил Елена и Иван Колеви ни разказаха, че той напуска Демире, след като я хванал да флиртува с някакви цигани. Тогава тя вече била бременна и заради бащите им се събират отново. Всичко обаче изтраяло само няколко месеца, защото Исмаил отново ги хваща на калъп и окончателно я напуска", спомня си Адем Кенан.
Според Кенан вместо

благодарност за "услугата"

бившата жена на бай Исмаил завежда дело за издръжка. По това време той вече е избягал от село Пчеларово и живее при родителите си в Добрич.
"Брат му Исмет ми разказа, че няколко месеца след развода започнали да пристигат хора на Демире. Докато се усети, Исмаил получава и призовка да плаща издръжка, иначе щял да ходи в затвора", разказва Адем Кенан.
Според разказа на брат му в началото Исмаил давал исканите пари, но като размислил, решил, че не е честно. За да се отърве от тормоза на бившата си жена, Исмаил Ахмедов решава да спре да работи и отива да живее в изоставените сгради на

АПК "Толбухин Юг"

 "Като разбрали, че няма никакви пари, адвокатите спрели да го притесняват. Лошото е, че докато се криел от бившата си жена, се пропива и попада в приют за бездомници в село Лясково", допълва Адем Кенан.
Тръгвайки по следите на тайнствения баща, Кенан успява да се сдобие с акта за раждане на Доган. В документа под номер 25, том 1, стр.211 от 24 март 1954 г. рождените имена на лидера на ДПС са Ахмед Исмаил Ахмед. Негови родители са Демире Ахмедова по народност туркиня и татарина Исмаил Ахмед Яхия.
В средата на 80-те лидерът на ДПС сменя презимето и фамилията. За презиме Доган използва името на майка си, а за фамилия - прякора си. Така с новите си имена Ахмед Демир Доган става един от учредителите и несменяем лидер на ДПС.

 

Забрави за сина си

Освен брат лидерът на ДПС Ахмед Доган има и неизвестен за обществото син.
Момчето живее в Дулово под грижите на майка си, писа преди време "168 часа". Тайното дете на Сокола се казва Айан Терзи и е на 16 години. Плод е на мимолетна връзка на Доган с неговата бивша лична секретарка Айтен. Заварката между двамата започва в началото на 90-те години, когато младата Айтен пристига в София.
По време на партиен купон депутати я запознават с председателя на партията Ахмед Доган. Двамата бързо си допадат. Впечатлен от красотата є Доган я кани да се премести да живее при него. След почти четиригодишно съжителство на 12 февруари 1995 година се ражда Айан. С раждането на малкия започват и разочарованията за младото момиче. Сокола категорично отказва да припознае момчето и да му даде името си. За това и в акта за раждане на Айан в графата "баща" е вписано - неизвестен. След сюрприза за неизвестния баща Ахмед Доган постепенно престава да обръща внимание на майката на сина си. В крайна сметка Айтен и детето, което няма още и годинка, напускат жилището на Сокола. Първо в друг апартамент в крайните квартали на София, а след това при родителите на младата жена в Дулово. Въпреки раздялата Доган не ги изоставя напълно. Известно време им праща пари. Подарява им и апартамент в Дулово, който обзавежда със свои пари.
Днес Айан учи в Езикова гимназия "Пейо Яворов" в Силистра.

 

Айан може да го търси за бащинство

Уплашени от голямото му влияние, близките на Айтен Терзи са се отказали да съдят Ахмед Доган за бащинство.
Законът дава право на момчето след като навърши 18 години, да поиска да бъде припознат като официален син на лидера на ДПС.
"Силно се надявам, че Ахмед е разумен човек и няма да стигнем до съда" - сподели неотдавна майката Айтен. Самата тя също може да промени изчаквателната си позиция, тъй като нещата доста са се променили в последната година и половина - Доган спрял да изплаща редовно издръжката на сина си и заради това Айтен е принудена да замине да търси работа в Турция. Любовта към единствения є син я кара бързо да се върне в България въпреки липсата на пари. Сега Айтен работи във фирма за сметоизвозване и сметопочистване в Дулово.

 

Сарая - несбъднатата мечта

Въпреки че Айан не е злопаметен, трудно може да прости на баща си за неизпълненото обещание - да посети сараите му в елитния квартал "Бояна".
Преди две години майката и синът получиха официална покана да гостуват в София. По една или друга причина визитата така и не се състоя. "Момчето все още тъгува. Приготвяше се дълго да ходи при татко си. Сам си купи нови дрехи" - разказват роднини от с. Чернолик. Според тях самата идея, че ще гостува в сараите, импулсирала момчето да повиши успеха си. Отлични оценки ученикът получил и по предмети, които не са от любимите му, като английския език.
Разочарован от поведението на именития си татко и неподновяването на поканата, малкият престанал да следи съдебния процес с прословутия хонорар на Сокола. Лидерът на ДПС беше оправдан от два състава на Върховния административен съд за получените от него близо два милиона лева за консултации по четири договора за изграждане на хидровъзела "Цанков камък".
Близки на момчето докладваха, че незаконният син на Доган нито за миг не съжалил, че нито стотинка от милионите не била отделена за него.
"Татко не ме е изоставил, сигурно има други проблеми. А парите не са най-важното" - казвал Айан.

МИСТЕРИЯ: Съдия-изпълнителят отказва да разкрие дали Ахмед Доган е плащал задълженията на брат си.
МИСТЕРИЯ: Съдия-изпълнителят отказва да разкрие дали Ахмед Доган е плащал задълженията на брат си.
БИЗНЕС: Иван има заведение за бързо хранене на автогарата в Добрич.
БИЗНЕС: Иван има заведение за бързо хранене на автогарата в Добрич.
ОТКРИТИЕ: Ахмед Доган имал неизвестен брат Иван в Добрич, разказват Емин Хамди (вляво) и Ибрахим Акиф.
ОТКРИТИЕ: Ахмед Доган имал неизвестен брат Иван в Добрич, разказват Емин Хамди (вляво) и Ибрахим Акиф.
МЪЛЧАНИЕ: Демире отказва да говори за бащата на сина си.
МЪЛЧАНИЕ: Демире отказва да говори за бащата на сина си.
СПРАВЕДЛИВОСТ: Айан и майка му продължават да чакат лидерът на ДПС да признае момчето за свой наследник.
СПРАВЕДЛИВОСТ: Айан и майка му продължават да чакат лидерът на ДПС да признае момчето за свой наследник.