Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият немски национал не забрави никога родината си Полша,
след като живя няколко седмици в бежански лагер

Стои далеч от скандалите и нощния живот

Футбола, с който израснах, вече го няма. Днес футболистите мислят за бързи коли, колко пари изкарват, дали пише името на бутонките им. След това идва мачът.

Това заяви неотдавна голмайстор номер едно в историята на световни първенства Мирослав Клозе. Бившият немски национал, който е известен като голям джентълмен както на терена, така и извън него, с носталгия си припомни какъв бе футболът, когато той прави първите си стъпки във великата игра.

Клозе е роден в Ополе, Полша, през 1978 г. в семейството на Йозеф, който също е бивш футболист, и Барбара, която е националка по хандбал. Когато е на осем години, баща му, който е с немски корени, решава фамилията да се премести в Германия. Докато получат необходимите документи,

Клозе прекарва няколко седмици в бежански лагер.

Спомените за това време звездата пази и до днес. Имал трудности с езика и бил разпределен във втори клас, макар че вече бил учил четири години в Полша.

Семейството се установява в град Кузел, а сериозна дилема била дали малкият Миро да тръгне по стъпките на баща си с футбола, или по тези на майка си с хандбала, с който също се справял добре. Когато е записан във футболната школа на Еденкобер, той е изгонен още след първата тренировка. Все пак с подкрепата на родителите си Миро успява да стане професионален футболист.

Клозе е възпитаник на клуба "Блаубах-Диделкопф" и само за една година успява да стигне от мачове в регионалните лиги до срещи за дубъла на "Кайзерслаутерн" и дори до мачове за първия отбор на "червените дяволи". Само след година дебютира и за националния отбор на Германия.

"От 40 години съм в клуба и не мога да си спомня такъв възход", възхищава се президентът на отбора Юрген Фридрих.

За Германия дебютът е повече от впечатляващ.

Клозе влиза като резерва срещу Албания в решаваща квалификационна среща и бележи оказалото се победно попадание за крайното 2:1. Във втория си мач за маншафта той отново вкарва важен гол, този път във вратата на Гърция, а след два изумителни хеттрика срещу Израел и Австрия в контроли младият нападател си печели място в отбора за световното първенство през 2002 г. в Република Корея и Япония. Именно на мондиала, по времето на който голаджията навърши 24 години името му става разпознаваемо по цял свят.

Мирослав бележи пет попадения, с което си поделя приза за реализатор номер две на турнира заедно с бразилеца Ривалдо. Първи в тази класация остана друг играч на "селесао" - Роналдо. Интересното е, че всичките пет попадения Миро бележи с глава, което го превръща в единствения футболист с подобно постижение на световно първенство. В крайна сметка тимът на Руди Фьолер завършва тунира като вицешампион след загуба на финала от Бразилия с 0:2.

На последвалото европейско през 2004 г. в Португалия бундестимът и Клозе претърпяват пълен крах, отпадайки още в групата, но заради силните игри на нападателя за "Кайзерслаутерн" той е привлечен в шампиона на Германия "Вердер" (Бремен). През същата година

Мирослав се жени за своята приятелка Силвия.

Не след дълго младата двойка се радва на двете си прекрасни деца - близнаците Ноа и Луан. Интересен факт е, че голмайсторът предпочита в неговото семейство да се говори на полски език. Клозе общува както с любимата и децата си, така и със съотборника си в националния отбор Лукаш Подолски именно на родния си език.

Любимата храна на играча също е полската кухня и той неведнъж е водил звездите на бундестима да вкусят от любимите му ястия. Футболистът остава далеч от скандалите и нощния живот. Той се храни здравословно, вечер не лягал по-късно от девет часа, когато Ноа и Луан пораснали, ги изпращал за училище, след което спял още два часа. Тази желязна дисциплина се оказва и решаваща Мирослав

да се превърне в истинска голова машина,

която да остане в историята.

На световното първенство през 2006 г., на което Германия е домакин, Клозе отново бележи пет попадения, с което този път става голмайстор номер едно на шампионата. Топнападателят бележи изключително важно късно попадение, с което неговият отбор изравнява резултата, а впоследствие и печели на дузпи в четвъртфинала срещу Аржентина. Клозе и компания финишират на трето място, а апетитът на грандовете към голаджията нараства значително.

През 2007 г. най-добрият голмайстор на нацията е засечен в компанията на босовете на "Байерн" (Мюнхен)

Ули Хьонес и Карл-Хайнц Румениге. Медиите в страната веднага отразяват тази среща и слуховете за трансфер на Клозе в баварския колос се засилват. В крайна сметка през лятото хищникът пред гола преминава на "Алианц Арена", като подписва за четири години. За този период с баварците Мирослав печели две титли и две купи на Германия. В същото време превърналите се в традиционно силни игри за Германия не спират и Клозе е част от тима, завършил съответно като финалист на Евро 2008 и на трето място на световното през 2010 г. След изтичането на договора му в Мюнхен немският национал, който вече е на 33 години,

преминава в редиците на италианския "Лацио".

Нападателят бързо се превръща в любимец на буйната публика на "бианкочелестите". След негов гол дълбоко в добавеното време на срещата "римските орли" печелят дербито на Вечния град срещу "Рома". Така "Лацио" спира кошмарна серия от пет поредни загуби срещу този съперник. Освен с уменията си да реализира попадения Клозе изнесе истински урок по феърплей в мач срещу "Наполи" през 2012 г.

Т

огава голаджията отбелязва ранен гол, с който открива резултата в полза на своя отбор. При реализирането на гола обаче Клозе си помага с ръка - нещо, което остава незабелязано от главния рефер на двубоя и първоначално попадението е зачетено. Тогава германецът направи нещо, което не е присъщо за повечето футболисти. Клозе отиде при арбитъра

и си призна, че е използвал ръката си, след което голът беше отменен.

В крайна сметка "Лацио" отстъпи с 0:3 от "Наполи", но постъпката на Клозе спечели уважението на цяла футболна Европа. Немският национал влиза в историята на Серия А, като вкарва цели пет пъти само за 60 минути игра в мач срещу "Болоня".

Мирослав Клозе записва името си със златни букви и по време на световното първенство в Бразилия през 2014 г. Той вкарва две попадения, с което изпреварва бразилеца Роналдо и се превръща в голмайстор номер едно на световни първенства с 16 гола. Второто от тях е при историческия разгром със 7:1 срещу домакина Бразилия. Той е един от общо тримата футболисти, разписвали се на четири световни първенства. В крайна сметка шампионатът на планетата завършва с триумф за Клозе и компания и Германия покорява световния връх за четвърти път. Натурализираният поляк звършва кариерата си след още два сезона в "Лацио", а до ден днешен той е играчът с най-много отбелязани голове за Германия.