Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кафето и алкохолът могат да помогнат човек да живее до 90 години - така световните медии интерпретираха резултатите от едно интересно изследване на американски учени. Какви всъщност са заключенията на специалистите?

Кафето и алкохолът са свързани с дълголетието, твърдят изследователи от Калифорнийския университет в град Ървайн, които публикуваха новите данни на уебсайта на университета. Това изявление нашумя в медиите, които веднага разпространиха тезата, че

алкохолът уж може да удължи живота

Заключения за връзката между консумацията на алкохол и дълголетието са направени от учени в проучването The 90+ Study. То е започнало още през 2003 г. и продължава и до днес, като американците, които участват в него, са на възраст над 90 години. Възрастните хора са най-бързо увеличаващото се население в Съединените щати, но малко се знае за здравословното състояние на хората, доживели до 90-те си години и как да удължат и подобрят живота си.

Целите на проучването са да открие кои фактори са свързани с дълголетието, да изследва разпространението на деменция сред столетниците, да оцени техните когнитивни функции и промени в мозъка. Дали 90-годишните имат проблеми с паметта,

колко често развиват деменция

може ли тя да се предотврати, какво трябва да се промени в живота им, за да живеят по-дълго - всички тези въпроси тревожат изследователите.

Около 1600 възрастни доброволци преди това са участвали в друго проучване, започнало през 1981 г., което е изучавало начина на живот на застаряващите хора. В него са взели участие над 14 хиляди души.

На всеки шест месеца експерти са изследвали участниците в проучването The 90+ Study, като са оценявали тяхното здраве и нервна система, наблюдавали са как се хранят, от какво са болни, дали са физически активни.

Учените са установили, че хората, които пият умерено количество алкохол и кафе, живеят средно по-дълго от тези, които се въздържат от тях.

Освен това тези с наднормено тегло до 70-годишна възраст са живели средно по-дълго от тези с нормално тегло или по-слаби. Повече от 40% от участниците, които са доживели до 90 години, са страдали от деменция, почти 80% са били с различни увреждания и инвалидност. И в двете категории са доминирали жените. Изследователите са направили подобни заключения и в предишно, по-голямо проучване.

“Ако сте пили алкохол през 1981 г., ще живеете по-дълго

от хората на вашата възраст, които не са консумирали спиртни напитки", казва д-р Клаудия Кавас, един от водещите автори на изследването. "Нямам обяснение за това, но твърдо вярвам, че умерената консумация на алкохол е свързана с дълголетието."

И все пак констатациите от проучването не означават, че кафето и алкохолът категорично ще ви помогнат да живеете по-дълго. Значителен ефект от консумацията на алкохол върху дълголетието може да се каже че има, ако проучването е включвало няколко рандомизирани (произволно избрани) групи, които консумират алкохол в различни количества или не го консумират изобщо. Всъщност проучването е било наблюдателно - тоест събирането на данни се е извършвало чрез просто наблюдение и търсене на взаимоотношения.

Може да има много причини, поради които участниците в изследването, консумирали алкохол, са живели по-дълго. Първо, те може да са били по-здрави от самото начало, отколкото трезвениците. На второ място, възможно е тялото им по-ефикасно да изхвърля токсичните вещества, съдържащи се в алкохола, храната и въздуха. С други думи, не толкова алкохолът им е помагал да живеят по-дълго, колкото състоянието на

тялото им е било достатъчно добро,

че да могат да си позволят да пият. "Имайте предвид, че изучавахме хора на по 90 години - подчертава Кавас. - Мисля, че онези, които са злоупотребявали с алкохол в ранните си години, просто не са доживели до тази възраст."

По същите причини сред столетниците може да има повече хора с наднормено тегло - телата им първоначално са били по-устойчиви и дори излишните килограми не са им попречили да доживеят до 90 години.

Междувременно екип от изследователи от Великобритания и Италия стигна до разочароващото заключение, че алкохолът ускорява стареенето на тялото.

В проучването са участвали 2239 души, от които учените са взели проби от урина и кръвен серум. Те са оценили влиянието на различни фактори върху метаболитната възраст на участниците - нов термин, който е показател за нивото на метаболизма, което зависи от скоростта на метаболитните процеси в организма. Факторите, които увеличават метаболитната възраст, включват наднормено тегло и затлъстяване, депресия, излишна консумация на алкохол и ниски доходи.

По-рано американски учени са установили, че дори спазването на съществуващите норми за

умерена консумация на алкохол увеличава риска

от рак, фатални сърдечносъдови заболявания и намалява продължителността на живота. 120 изследователи са анализирали 83 проучвания за употребата на алкохол в 19 страни, където населението е с високи доходи. Общо извадката включвала почти 600 хиляди души.

Паралелно с това американски учени свързват консумацията на алкохол с рак на хранопровода.

Списание Oral Oncology публикува резултатите от проучване на учени, според което алкохолните напитки са признати за канцероген. В проучването са участвали хора, консумирали алкохол в количества над средното. Оказва се, че честата консумация на алкохол причинява рак на устната кухина, фаринкса, ларинкса и хранопровода.

Един от продуктите на разпадането на етанола в организма е ацеталдехидът - алдехидът на оцетната киселина. Това вещество е не само отровно, но

може сериозно да уврежди ДНК

Ефектът на ацеталдехида върху образуването на ракови клетки е потвърден по-рано експериментално, но само при животни.

"Сега, благодарение на доброволци, имаме доказателства, че ацеталдехидът уврежда и ДНК в човешкото тяло", казва ръководителят на изследването д-р Силвия Балбо от университета в Минесота.

Изследователите добавят, че за повечето хора рискът от развитие на рак поради пиене на алкохол е доста нисък, тъй като има специален биохимичен механизъм, който независимо коригира увреждането на хромозомите, а ензимът алкохол дехидрогеназа превръща ацеталдехида в безопасни ацетатни съединения. Вярно е, че при 30% от хората от азиатски произход генът на този ензим има различна форма и алдехидът не се неутрализира.

Тези хора са изложени на много висок риск от развитие на рак при редовна консумация на алкохол.