Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сравняват магистрата с Джовани Фалконе, живее под 24-часова полицейска охрана, спи в затворен комплекс

"Ако преди двадесет години мафиотите търсеха политиците, сега е точно обратното. Босовете разполагат с гласовете на избирателите."

Декември 2019 г. Италия е разтърсена от максиоперация срещу Ндрангета, при която са арестувани повече от триста човека. Сред задържаните са дребни бандити, тарторите им, началник на полицията, общински съветници и политици. Всичко това се случва само в рамките на 24 часа и то по-рано от предвиденото заради изтичане на информация. Десетки на ръководни позиции опитват да осуетят акцията, но един човек е решен, че разследването ще бъде доведено докрай. Името му е Никола Гратери - италиански магистрат, който по-късно става главен прокурор в Катандзаро.

Днес Гратери най-вероятно е един от най-мразените италианци от страна на мафията и основна тяхна мишена. Той е сравняван със съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, които отдават живота си в борбата с Коза Ностра. Двамата бяха убити през 1992 година, като Фалконе беше взривен заедно със съпругата си и тримата си телохранители.

Именно тези крайни посегателства, които мафиотските фамилии биха причинила на всеки, който се изпречи на пътя им, налагат на новия борец срещу тях охрана от близо 30 години. Самият Гратери казва, че не изминава дори 10 метра без бодигардите си, а ако реши да покара трактор на пусто поле, е заобиколен от десетки агенти. Заедно със семейството си живее в затворен комплекс, в който има десетки камери, а преди всяко влизане в дома му гостите биват щателно проверявани и задължително минават през скенер.

Личният живот за магистрата отдавна е в миналото, а днес той всяка сутрин се събужда с идеята как да спре най-мощната мафия в наркотрафика в света - Ндрангета. Често се буди към 2,30 през нощта и преглежда стари дела, които са водени лично след негови разследвания. За да вдигне напълно завесата и да разкрие до най-малката подробност всичко около престъпната организация, Гратери дори пише няколко книги. В тях той разказва за създаването на криминалното явление и неговото развитие. Обяснява как то вече контролира една трета от световния трафик на кокаин, а с измами успява много лесно да усвоява милиони евро, без никой дори да разбере.

"В началото Ндрангета рекетира проститутки и търговци, купува гласове за местни политици по изборите - пише той. - Днес тя е внедрена в света на политиката, съдебната власт и икономиката."

Непознат факт от живота на магистрата всъщност е това, че той израства с децата на мафиотски босове, а като юноша играе с тези, които по-късно ще станат престъпници и той ще трябва да ги изправя на подсъдимата скамейка.

Преди да стигне до там обаче, Никола завършва право в Катания, а веднага след това започва работа в магистратурата. Доказва се още след едно от първите разследвания, които води. Тогава е арестуван местен социалист, познат на всички в района.

Малко след първите професионални стъпки започват да валят и заплахите. Близки до Гратери получават телефонни обаждания, куршуми летят по домовете им. Магистратът не може да бъде спрян. Казва, че не се страхува, и продължава.

Години наред опитва да опознае подземния италиански свят. Интересът му се спира върху Ндрангета. Следват десетки, а може би стотици арести на членове на мафиотското сдружение. Първо са единиците, след това цели фамилии, които се издържат от наркотрафик, изнудвания и грабежи. Името на Гратери е научено много бързо от местните бандити, които започват да правят планове как той може да бъде спрян. Твърди се, че през годините са получавани няколко сериозни сигнала за готвено покушение срещу него.

В един от тях е разбит цял склад с намерени части за бомба, която според разследващи била предназначена за магистрата.

Но това отново не спира италианеца. През 2003 г. той започва борба с клановете Барбаро Кастани и Тримболи - Пере ди Плати. На 14 ноември същата година стартира мащабна операция срещу тях, по време на която са арестувани над сто души само за една нощ. По-голямата част от тях са осъдени и пратени в затвори.

Две години по-рано заедно с екип разследват връзки на Ндрангета с мексикански и колумбийски наркокартели.

2010 г. пък отново е белязана от арести, но този път в Калабрия и Ломбардия. Тогава се водят две паралелни разследвания. Благодарение на тях са задържани близо 300 души, а в целия процес участват 3000 служители на реда.

Четири години по-късно Гратери оглавява операция срещу трафика на наркотици между Калабрия и Ню Йорк. След нея Гратери публично ще обяви, че Ндрангета присъства в Съединените щати от 70-те години на миналия век и продължава да се развива с пълна сила там. От разследването, което провежда, ще стане ясно, че транспортирането на кокаин ставало с товари от 500 килограма.

Магистратът ще стане и първият, който без притеснение ще каже, че Ндрангета отдавна е напуснала пределите на родината си и развива бизнеси с чужди политици в различни точки на света.

През 2015 г. той продължава с разследванията за международния наркотрафик. Този път акцията е срещу трафика между Калабрия и Южна Америка. В нея обаче вземат участие и представители на Колумбия, Коста Рика, Боливия, Перу и големите пристанища на Бразилия и Аржентина, от които товарите с наркотици отпътували за Европа и САЩ. В този случай ще се окаже, че дрогата се прекарвала с кораби, натоварени с тропически плодове.

През 2018 г. следва поредната голяма акция срещу мафията в Италия. Арестувани са 169 души, от които 131 са изпратени в затвор, а на другите е наложена мярка "домашен арест". Този път операцията поразява клана Фарао-Маринкола. Това се смята за един от сериозните удари срещу калабрийските мафиоти, който разтърсва основите на организацията им.

Максиоперацията от 2019 г., която Гратери води, обаче не може да се сравни с никоя досега. Очаква се по-голямата част от 456-те, които са изправени на съд, да бъдат изпратени в затвор за дълги години.

За магистрата това съвсем не е краят на борбата му с Ндрангета. Той смята, че мафията трябва да бъде изкоренена напълно, не само от Италия, но и от другите страни, в които е успяла да се наложи.

А дотогава Никола ще продължава да ходи с охрана и без възможност да общува с някои от най-близките си хора. Причината - не иска да ги превърне в мишени за най-опасната престъпна организация в света.