Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпругата на президента е сред 10-те най-влиятелни мюсюлмани в света. Обича разкоша и харчи без свян

Скъпите марки и изящните аксесоари са слабост, пие само бял чай - 1800 евро за килограм

Представяна е като скромна и пестелива, а върви в Белия дворец по килими за над $9,2 милиона

Щом младата Емине вижда енергичния Реджеп и чува стихотворението, с което той развълнува публиката по време на конференция на Асоциацията на жените идеалистки, вече знае... Това е мъжът от нейните мечти. Оказва се, че го е сънувала още преди да го срещне в действителност, и в съня си чувствала, че това е нейният бъдещ съпруг. Поне така турските медии разказват за началото на любовта между президента и първата дама, които сключват брак на 4 юли 1978 г.

Г-жа Ердоган става най-големият поддръжник на мъжа си по време на неговите политически борби. Тя е член-основател на Административния съвет на провинциалния женски клон на партията Refah, когато Реджеп Ердоган е избран за провинциален ръководител на Истанбул. Емине проправя пътя за активно участие на жените в политиката в Турция. Стартира женско движение, което до голяма степен допринася за успеха на Партията на благоденствието на изборите. След като нейният съпруг е избран за президент, тя се отдава на социални дейности.

Днес Емине Ердоган е в списъка на десетте най-влиятелни мюсюлмани в света, включена от Международния мозъчен тръст Институт за мир и развитие (INSPAD). Първата дама бе и номинирана за тазгодишната международна награда на института за мир за нейния огромен принос в областта на социалното развитие с фокус върху правата на жените, защитата на околната среда, културата и изкуството.

Президентшата настоява, че живее скромно и почтено като благочестива мюсюлманка, но в същото време тъне в лукс и е известна с афинитета си към разкоша и таланта да харчи без свян. Скъпите марки и изящните аксесоари са най-голямата й слабост. Медиите в страната не бива да забелязват това, иначе затворът очаква по-наблюдателните и смелите.

През юни тази година журналистът Ендер Имрек се защитава в съда в Истанбул заради това, че е писал за скъпа дамска чанта на Емине Ердоган в левия всекидневник Evrensel. Прокурорите обвиняват Имрек в обида на съпругата на президента, тъй като неговата колона не съдържа нищо положително за нея. Такова престъпление не съществува в турското законодателство, подчерта Имрек.

Чантата, която Емине Ердоган носи по време на срещата на върха на Г-20 в Япония миналата година, подразни мнозина. Аксесоарът на луксозна марка, изработен от крокодилска кожа и оборудван със златен капак, струва близо 45 000 евро. В същото време в Турция минималната заплата е около 400 евро на месец, курсът на лирата бележи срив, а бащи се самоубиват, защото не могат да купят раници за децата си.

Екстравагантните навици за пазаруване на г-жа Ердоган отдавна възмущават света. Преди години тя придружава съпруга си на посещение в Брюксел, а белгийските медии съобщават, че цял търговски център е бил затворен, за да не бъде обезпокоявана в тура си по магазините. Британският вестник Daily Mail я нарече шопингхоличка - “пристрастена към пазаруването”.

Правителствените медии работят усърдно, за да обрисуват пестеливия начин на живот и мислене в дома на семейство Ердоган. Емине сама преработвала в кухнята ябълки и лимони на оцет, за да не се губи нищо. Същите имидж съобщения разкриват и че първата дама предпочита да пие бял чай от брега на Черно море, но е удобно пропускат факта, че тази привичка излиза по 1800 евро за килограм, отбеляза опозиционната преса.

А що се отнася до скромното битие на Ердоган... Семейството живее от 2014 г. в луксозен палат в покрайнините на Анкара, известен ктао Белия дворец. Почти половин милиард евро потъват в изграждането му - насред природен резерват, с 1100 стаи, по подовете са застлани килими за над 9,2 милиона долара, а стените са разкрасени с копринени тапети за по 2500 долара ролката. Дори обикновена вода в резиденцията може да се пие само от чаша за не по-малко от 320 долара.

Несъмнено зад скъпите удобства прозират изисканият вкус на г-жа Емине и нейният стремеж към великолепие.

Дори протестните действия на опозицията срещу подобно разхищение останаха без резултат. Ердоган отхвърли критиките към палата, като заяви, че той ще работи за престижа на Турция на международната сцена. Това е не само резиденцията на Ердоган, но и команден и контролен център. Белият дворец е 30 пъти по-голям от Белия дом в САЩ. Но подобно на американската сграда има безопасно помещение в случай на авария, както и бункери, които са в състояние да издържат на биологична, химическа и ядрена атака.

Попитан преди години защо се нуждае от нов дворец, той обясни, че причината за това са хлебарките, които са превзели кабинета му, където е бил министър-председател.

Дори в момента въпреки тежката криза в Турция Ердоган строи друг луксозен палат на брега на езерото Ван, където навремето се е издигала шатрата на султан Алп Арслан. Според информации в турските медии строежът на двореца вече е погълнал над 14 милиона евро. През юли 2019 турският Конституционен съд спира строежа, тъй като възпрепятства достъпа до брега и околностите на езерото, но правителството прокара поправка в закона и така забраната на съда беше заобиколена.

Освен двореца край езерото Ван Ердоган строи и пищна лятна резиденция с 300 стаи край средиземноморския град Мармарис. Този проект е не само много скъп - до момента над 37 милиона евро, но и вреден за околната среда - изкоренени са цели 50 000 дървета, за да се освободи място, твърди пресата.

Разточителство на гърба на данъкоплатците.

На фона на безизходицата Емине Ердоган е представяна и като човек с отношение към семейния бюджет, който преценява за какво най-удачно да отиде всяка стотинка. Само че придружавайки съпруга си по време на официално посещение във Варшава, Емине отново харчи близо 50 хиляди долара на панаир на антики, които навярно сега красят техните "скромни" домове.

Ердоган и съпругата му имат двама синове и две дъщери - Билал, Ахмед, Есра и Сюмейе.

Емине Ердоган като майка на четири деца винаги е практикувала духа на човеколюбието, който е наследила от семейството си, във всички области на живота си и е подала ръка за помощ на хиляди хора, пише в нейната биография на официалния сайта на президентството. Тя ръководи основаването на Центъра за социално развитие (TOGEM) през 2005 г. и подкрепя важни проекти, свързани с образованието на жените и децата.

Първата дама е организирала кампания в цялата страна за разрешаване на въпроса с момичетата, които не са били допускани до училище от своите семейства. Почти 300 хиляди момичета са получили образование чрез кампанията “Хайде, момичета, да идем на училище”. Усилията на президентшата са продължили с “Майки и дъщери в училище” - за майките, които не са имали възможност да се научат да четат и пишат.

В същото време преди няколко години първата дама възмути силно с изказването си, че османският харем е бил “училище, подготвящо жените за живота”.

Това тя каза само ден след като президентът предизвика протести в страната заради думите си, че “жената е преди всичко майка”, в реч, произнесена в Международния ден на жената. В неговото слово тогава той твърди, че капиталистическата система е “поробване на жени” и че: “Не можете да освободите жените, като унищожите представата за семейството”.

Сред многото дейности, отговорности и проекти, чрез които Емине Ердоган подпомага всички сфери и социални групи в страната си, в заключение от нейното официално представяне става ясно, че през свободното си време първата дама обича да чете и да слуша световна музика.