Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Владимир Путин с висши военни
Президентът Владимир Путин с висши военни

Първото – при вражеска атака с балистични ракети към нейната

или територията на съюзниците й

Второто – ако някой направи опит да унищожи държавата

Стратегията е в съответствие с изказването на Путин, че всички
нападатели ще загинат, преди да успеят да се разкаят

Москва ще нанесе ядрен удар при две условия, обяви през септември 2020 г. Генералният щаб на въоръжените сили на страната, цитиран от местните медии. Планът е част от отбранителната стратегия на страната.

В първия случай руските ракети ще излетят, ако се получи достатъчно достоверна информация за атака от страна на вражески балистични ракети към Русия или териториите на нейните съюзници. При втория Кремъл ще натисне ядреното копче, когато с каквото и да е оръжие за масово поразяване "бъде направен опит за унищожаване на държавата". Специално се уточнява, че

става дума и

за неядрени боеприпаси,

застрашаващи националната сигурност на федерацията.

За тези елементи на стратегията съобщават руски офицери от Генщаба пред ведомственото издание на Министерството на отбраната "Красная звезда". Статията е написана от началника на Главното оперативно управление на ГЩ ВС РФ генерал-майор Андрей Стерлин и полковник Александър Хряпин, водещ научен сътрудник на Центъра за военностратегически изследвания към Военната академия на Генщаба.

Стерлин и Хряпин добавят, че под въпрос остава бъдещето на Договора за неразпространение на ядрено оръжие и Договора за цялостна забрана на ядрените опити.

"Нарушаването им може да доведе до международна ядрена надпревара във въоръжаването, включително

може да се увеличи броят на страните, които притежават ядрени оръжия”,

твърдят офицерите в статията си.

Те добавят, че Русия предлага да се увеличи срокът на действие на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. В него Вашингтон и Москва са се споразумели да контролират взаимно въоръженията си и да гарантират прозрачността на притежаваните такива оръжия, за да може да са наясно с боевите си способности.

Така двете страни ще спечелят допълнително време, за да търсят решения на проблеми в сферата на ограничаването на стратегическите настъпателни оръжия и преминаването към нов договор.

Стратегическите планове на Генщаба на Русия са в съответствие с подписаните на 2 юни от Владимир Путин Основи на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното ограничаване. В документа са пресметнати най-големите опасности и военни заплахи за страната. Важно място в него заемат "нарастващите потенциални противникови групировки на границите с Русия, ако те имат средства за доставка на ядрено оръжие".

Освен това Москва отчита като заплаха разполагането на балистични ракети и хиперзвуково оръжие в държави, които са антируски настроени. Разполагането на

противоракетни

и други ударни системи в Космоса,

наличието на ядрено или други видове оръжия за масово поразяване също се оценяват като потенциална заплаха за Русия. Властите смятат, че неконтролираното разпространение на ядрено оръжие, доставката на оборудване за изработката му, както и разполагането му на териториите на неядрени държави е военна заплаха за Русия.

Още на следващия ден след одобрението на Путин за Основите на държавната политика в областта на ядреното неразпространение президентският прессекретар Дмитрий Песков уточни, че страната му за нищо на света няма първа да използва ядрено оръжие.

"Русия никога не може и няма да бъде инициатор на използването на ядрено оръжие", заяви той. Руските медии правят паралел с

ядрената доктрина

на САЩ, която предоставя на Вашингтон правото

да нанесе удар първи.

Представител на Министерството на външните работи в Москва коментира, че със своята доктрина Вашингтон отново прибягва към концепцията за "ограничена ядрена война".

"Налага се отново да се констатира с голяма загриженост, че САЩ се връщат в своя подход към ядреното планиране към времена отпреди 60 години, когато "ограничената ядрена война" между свръхдържавите им се струваше приемлива и предлагаща шансове за победа", добавиха от Министерството на външните работи на РФ.

Според изданията Москва е решена да се върне към статута си на "велика държава" в надпреварата във въоръжаването.

"Днес Русия модернизира оръжията си и други стратегически системи. Още по-голяма тревога будят военни стратегии, които предполагат постигането на успех за сметка на разширяването на ядрения потенциал", пише още в документа.

Президентът Владимир Путин бе категоричен, че Русия може да прибегне до ядрено оръжие само в отговор на агресия. Заяви го още през 2018 г., давайки насоки за оповестената наскоро нова стратегия.

“Ние, жертвите

на агресията,

като мъченици

ще попаднем в рая,

а те просто ще умрат и даже няма да успеят да се разкаят", закани се той.

Русия и нейните стратегически ядрени сили са в готовност, въпреки че Министерството на отбраната отчита факта, че в съвременната военно-политическа обстановка е малко вероятно САЩ или НАТО да прибегнат до ядрен удар. Кремъл обаче смята, че при определени условия може да бъде заплашен. Затова се разглеждат и най-неблагоприятните варианти – да нанесат т.нар. "дълбок" ответен удар след внезапен "обезоръжаващ" масиран ядрен удар.

"С разполагането на многоешелонна система за противоракетна отбрана от страна на САЩ, която е способна да отслаби значително ответната ядрена атака на руските стратегически ядрени сили, този риск може да се увеличи значително", пишат още офицерите. Русия даде сигнал, че е готова със стратегията си, в момента, в който САЩ изтеглиха свои части от Германия и заявиха, че ще ги разположат в Полша, което

Москва възприе

като заплаха

Именно разгърнатите настъпателни сили на САЩ плюс тези на Франция и Великобритания се смятат за реална заплаха за военната сигурност на Русия, пишат руските медии. Тези три ядрени държави провеждат мероприятия по модернизация на съществуващите и създаване на перспективни ядрени бойни оръжия.

Руската стратегия отчита факта, че в последните 10 години САЩ са възстановили практиката на

мащабни

военни учения,

които по своя размах и характер изпълняват задачи, съпоставими с ученията "Глобален щит" от времето на Студената война. Редовно – до 3 пъти в годината, се правели тренировки на ръководния състав по въпросите за използване на стратегически настъпателни сили. Москва твърди, че в плановете на САЩ и НАТО съществуват различни варианти за масирано използване на ядрени оръжия срещу обектите на Русия и съюзниците й.

Един от тях – Китай, не присъства в стратегията

на Кремъл като потенциален враг, даже двете страни имат договор за взаимна защита при ядрена атака, въпреки че анализ на агенция "Стратфор” показва, че в бъдеще Пекин може да завладее териториите на днешен Сибир чак до Урал.

И двете страни се съревновават със САЩ, става ясно от документи на Пентагона.

“Китай и Русия развиват различни боеспособни ядрени системи и ги включват в стратегиите си, състезавайки се със САЩ”, заяви представител на Департамента по отбрана на Щатите.

Москва разработва системи С-500

Те са наречени “Космически отбранителни системи”, защото могат да разрушат сателити и хиперзвукови оръжия в ниска орбита в Космоса.

Очаква се да влязат на въоръжение до 2025 г., допълниха от Пентагона.

СССР е създал пръстен от антибалистични батареи

около Москва още по времето на Студената война. Те все още са разположени там като част от системата А-135. Тя съдържа 68 прехващача на ядрени оръжия. По одобрен от Владимир Путин план системата е обновена с нови радари и електроника. Недостатъкът е, че радиацията от прехващането ще замърси хиляди декари земя, ако има инцидент. За разлика от Русия САЩ използват неядрени преносни средства, които могат да унищожат връхлитащите бойни глави, използвайки скоростта и масата си.

Китай засега разчита на Русия в областта на ядреното оръжие, но инвестира в изграждане и на собствени ядрени системи - HQ-19, които може да се използват срещу балистични ракети със среден обсег на действие. Първоначалното навлизане на въоръжение се предвижда да стане догодина.

Ядреното оръжие излезе отново на преден план след близо 30-годишно прекъсване, в който период притежаването му не беше приоритет за великите сили. Но сега Русия иска да пренареди статуквото в Европа, а Китай – да доминира в Азия, пишат западни анализатори. Ядреното въоръжаване де факто означава, че Москва и Пекин искат да диктуват условията – "ескалация с цел деескалация".

Истината е, че която и да е от

трите най-развити в това отношение страни – Русия,

САЩ и Китай,

реши да използва балистични ракети, това може да доведе до унищожаването на цялата планета. Останалите две ще реагират много бързо и от Земята няма да остане нищо. Скоростта на междуконтиненталните балистични ракети вече е толкова висока, че могат да достигнат столицата на противника за 12 до 21 минути от Пекин или Москва до Вашингтон и обратно. И така краят на света може да настъпи за по-малко от половин час.