Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Началото е трудно - родителите са бедни, а инжекциите скъпи, но талантът му побеждава всички препятствия

Нахвърлят на салфетка първия му договор, а сега искат да го продадат за 700 млн. евро

Сега му е лесно да носи мантията на полубог. Навсякъде го посрещат с отворения обятия и се кланят доземи чак докато реши да напусне сцената. Среща се с най-известните хора по света, кара най-скъпите автомобили и спи в най-луксозните хотели. Но най-важното му предимство е, че е много по-добър от останалите в това, с което си изкарва хляба.

Другите драпат отчаяно към върха, а той отдавна се е настанил там и се радва на гледката. Да, Лионел Меси може да си позволи почти всичко на този свят, защото е най-великият във футбола. Или поне си дели тази титла с Кристиано Роналдо, който обаче е с две години по-възрастен от него (35) и е с една идея по-близо до пенсионирането.

На фона на всички успехи на аржентинеца едва ли е имало изненадани, когато новината за неговото бягство от "Барселона" обиколи земята със свръхзвукова скорост и моментално измести от дневния ред всички останали новини за войни, пандемии и дори за умрелия Ким Чен Ун.

По всичко личи, че севернокорейският лидер е жив и здрав, но сега се притесняваме за сестра му, която според южнокорейските медии е била екзекутирана от брат си. Нищо чудно след ден-два и тази новина да се окаже измислица. Най-отчаяните оптимисти се надяват чудото да се случи и в Каталуня, и Меси да остане в "Барса", докато смъртта ги раздели.

Някои медии все по-смело лансират подобен сценарий, но мнозинството вярват, че всички мостове между играч и клуб са изгорени и той потегля към "Манчестър Сити".

Ще се престраши ли някой да плати исканите от "Барселона" 700 млн. евро? Ще се раздели ли доброволно с поста си босът на испанския гранд Хосеп Бартомеу само и само Бълхата да остане на "Камп Ноу"? Съгласна ли е съпругата му Антонела Рокузо да смени слънчева Испания с вечно дъждовната Англия? Все въпроси, които вълнуват малки и големи по целия свят и пълнят новинарските емисии на най-уважаваните медии и социални мрежи. Да, сега наистина е много лесно всеки да се упражнява върху личността на един от най-известните хора на нашата планета. Но замисляли ли сте се какво е било в началото? Всички се радват на готовия продукт, но рядко се сещат да се върнат назад във времето, когато са се избистряли точните съставки и всички, замесени в неговото усъвършенстване, са се сблъсквали с какви ли не проблеми.

Началото на Меси не е лесно. Никак даже не е лесно. Родителите му са бедни, но сплотени. Малкият рита топката на улицата в едно от предградията на аржентинския град Росарио. На 6 вече демонстрира достатъчно талант, за да го заведат на терена и да започне тренировки. Води го любимата му баба. Много години по-късно вече порасналият и ужасно успял Меси след всеки гол ще вдига очи към небето, за да благодари на починалата си баба за помощта й да стане най-великият футболист на нашето време.

Малкият тъкмо тръгва с по-уверени крачки да навлиза в света на футбола и подписва с гранда "Нюелс Олд Бойс", когато го застига тежко медицинско пророчество.

Лекарите го диагностицират с недостиг на растежен хормон. Става дума за рядък дисбаланс, който пречи на момчето да се развива наравно със своите връстници. Някога това заболяване е било нелечимо, но медицината напредва с бързи темпове и предлага решение. Лошото е, че лечението е скъпо.

Родителите се възползват от медицинските си осигуровки, но те стигат само за първите една-две години. От ръководството на "Нюелс Олд Бойс" също отделят известна сума за осигуряването на скъпоструващите инжекции, но скоро решават, че това е твърде неизгодна инвестиция.

Отчаяните родители решават да си търсят късмета в Испания, но рискованата им авантюра на практика предопределя бъдещето на Меси.

На европейска земя Меси отново започва да дриблира с топка и един прекрасен ден хваща окото на скаута на каталунците Карлес Рексач. Испанската футболна легенда много бързо осъзнава какъв необработен диамант е дошъл от далечна Аржентина, и настоява пред ръководството да бъде привлечен към каузата на "Барса". Трансферът въобще не се осъществява толкова лесно.

Клубните босове са притеснени от идеята да привлекат толкова млад футболист, който на всичко отгоре има и здравословни проблеми. Рексач дочува, че и друг испански тим иска в редиците си Меси, и се разбързва. Според легендата той написва на салфетка първия професионален договор на Бълхата и обещава на родителите клубът да плати лечението на аржентинеца.

Инжекциите наистина пристигат по график, но ежедневието на Меси в никакъв случай не е безоблачно. Заради ниския си ръст Лионел не успява да се впише в младежкия тим и се затваря в себе си. Той рядко разговаря със съотборниците си, защото се притеснява от подигравателни подхвърляния. На всичко отгоре майка му е принудена да се върне обратно в Аржентина, вземайки със себе си братята и сестра му.

Носталгията по дома и мама е огромна, но още по-внушителен е талантът му. Сърцето е тъжно, но краката работят съвършено и вкарват гол след гол. Вече никой не си и помисля да се подиграва на нисичкия талант. Още повече че той успява да наддаде на ръст до приличните 170 сантиметра. По-важното е, че гениалният аржентинец се оказва и изключително здрав физически.

Много други таланти приключват рано-рано кариерата си заради зловещи контузии, но Меси издържа стоически на издевателствата на терена. Защото бързо го разкриват, че е скандално техничен и единственият начин да бъде спрян е зверско влизане в краката.

Бълхата устоява на бурите и ритниците, започвайки да подобрява рекорд след рекорд. Преминава през всички младежки формации, за да влезе в първия състав през сезон 2004-2005. Още тогава записва името си в дебелата книга на уникалните футболни постижения, ставайки най-младият футболист, дебютирал в испанското първенство. След това е най-младият голмайстор, идва първата "Златна топка", после втората и третата. И така неусетно Меси се качва на върха. И по-важното е, че никой не успява да го свали оттам вече 15 години.

Родителите на Меси дават всичко от себе си, но мисията е успешно изпълнена - техният син е номер 1 в света.
Родителите на Меси дават всичко от себе си, но мисията е успешно изпълнена - техният син е номер 1 в света.

Затова и сега всички се вълнуват толкова къде ще продължи кариерата на гениалния футболист. Много неща се промениха в живота му, но той запази онази свенливост, която го отличаваше и в младежките години. Затова е толкова голяма мистерията какво точно се случва. Меси мълчи, траят си и роднините му. Факт е, че предпочете да остане вкъщи и да си играе с кучетата, вместо да отиде на първата тренировка на "Барселона". Липсата му на клубната база ужаси привържениците. Те са готови да се лишат от всеки един - от президента до чистачката, но да запазят играча, който им донесе толкова много радости. Ако чудото не се случи, в "Барселона" ще зейне яма, по-голяма от озоновата дупка. Ще трябват години и много пари, за да се изгради новият облик на испанския гранд. Ето колко точно е важно момчето, което някога подиграваха заради ниския ръст.