Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Началото на зрелищния провал бе поставено в средата на миналата година, когато бяха осъществени трансфери за над 240 млн. евро. Сигурно ви звучи нелогично лошите времена да дойдат точно след покупката на някои от най-добрите футболисти в целия свят. Ако не вярвате, че е възможна подобна издънка, се обърнете към шефовете на "Барселона". Те замеряха с пачки малки и големи отбори, промиваха мозъци на млади таланти с бляскави обещания и агресивно налагаха идеята, че са богоизбрани и могат да си правят каквото пожелаят на международната футболна сцена.

Колосът се оказа с глинени крака и се срути в най-неподходящия момент. След рестарта на футболния живот, разболял се тежко от COVID-19, "Барселона" изгуби уж сигурната титла, а след това

изживя

исторически срам

срещу "Байерн" (Мюнхен) в Шампионската лига. И така този странен сезон, подчинен на коронавируса, мина и замина, а каталунският гранд остана без нито един трофей. Всичко това обаче ще се окаже дребна неприятност на фона на катаклизма, който настъпи след признанието на Меси, че иска да напусне.

Бълхата уведоми шефовете си с факс и в първите минути настъпи гробна тишина. После дойде истерията. Земята под краката на клубните босове започна да се тресе и уж вечните основи на каталунския гранд се пропукаха със страшна сила. Сега в "Барселона" се чувстват като жители на някой тихоокеански остров, ударен от осма степен по Рихтер. След първоначалния шок всички се готвят и за унищожителното цунами.

Никой няма представа какъв ще е животът в Каталуня след края на ерата "Меси. Ако си позволим да опростим нещата, това е все едно

двигателят

на колата

ви да изгърми

Всички автомонтьори вдигат безпомощно ръце и ви съветват да я закарате за скрап, вместо да се ангажирате с рискован и много скъп ремонт.

"Барселона", разбира се, не е стара бричка и ще продължи да съществува и без Лионел Меси. Но рестартът ще е труден, болезнен, направо невъзможен. Защото през последните години ръководство, треньори и играчи бяха превърнали Бълхата в център на своята вселена. Около него се въртеше всичко в клуба. Той преговаряше с големите босове, той раздаваше заповеди в съблекалнята и пак той беше поел грижата за емоционалното и интелектуално обогатяване на феновете. Никой никога не си е правил планове как ще се действа, ако един ден Меси го няма на ст. "Камп Ноу". А и кой луд би допуснал подобна опасност. За Лео се знаеше, че е длъжен да се пенсионира в "Барселона", да се заеме с висока административна длъжност и след много години, вече побелял и помъдрял, да води внуците на мачовете.

Красив план, който явно няма да се случи и Лео ще води наследниците на друг стадион в Европа или по света. А решението му да се махне е толкова изненадващо, че свари по бели гащи уж готовите да посрещнат всякакъв вид кризи директори, адвокати и въобще белите якички в клуба. Над всички тях е, разбира се, босът Хосеп Мария Бартомеу. В момента

той е най-мразеният човек в Каталуня

Офисите му вече бяха блокирани от стотици фенове, които искат да го намажат с катран, овалят в перушина и да го изкарат на главната улица, за да бъде целен с яйца.

Бартомеу явно сбърка с подхода към играчите и по-специално към Меси след срамната загуба от "Байерн" (Мюнхен). Вместо да се срещне с тарторите и да потърси решение на проблемите, той прецени, че повече ще се хареса на феновете, ако предприеме радикални мерки. В началото на невижданата по рода си криза клубният президент заяви, че има само четирима-петима непродаваеми играчи, а всички други са изложени на сергията за продан.

На капитана явно не му е харесало да се организира толкова мащабна разпродажба, без да бъде питан. Още повече че сред нарочените за гонене са всичките му добри приятели в отбора начело с нападателя Луис Суарес. Лео сигурно се е усетил, че новите играчи тепърва ще трябва да бъдат обучавани, че

само той и единствено той

взема важните решения в съблекалнята. Ами ако дойдат нахални младоци, които са убедени, че бъдещето им принадлежи и няма на всяка цена да се съобразяват със заповедите на капитана? Лесно е да вкараш в правия път един или двама нови, но цял нов отбор е труден за опитомяване. Още повече че и току-що дошлият треньор подсказа, че ще иска неговата дума да тежи повече от тази на играчите. Дори някой от тях да се казва Лионел Меси.

Каталунските медии твърдят, че новият наставник Роналд Куман и капитанът са имали доста тежък разговор. Холандецът се е опитал да обясни на аржентинския гений, че той взема диригентската палка и няма да търпи вмешателство в работата му. Което не се случваше при предшествениците му. Дори по едно време се говореше, че Бълхата подрежда състава за предстоящия мач, а треньорът повече се грижи неговите подчинени да не забравят стекчетата с минерална вода за резервната скамейка.

При Куман тази схема няма да върви и Меси ще изгуби влиянието си при важните решения кой ще е титуляр и кой ще се заседи при резервите. Дори няма да го питат кои нови да бъдат взети. И то при положение, че точно сега ще се гради изцяло нов отбор. Само и единствено Лионел си знае какво му е в главата, но няма да е твърде смело предположението, че 33-годишният полубог във футбола се страхува, че е дошъл денят, в който ще изгуби своето господство в каталунския гранд. И е по-добре да си потърси ново предизвикателство, докато още го слушат краката и не е изгубил нито едно от

безценните си футболни качества

А дори в най-тежките и мрачни мигове тези дни босовете на "Барса" поне са се успокоявали от мисълта, че ще приберат космическа сума за своя безценен диамант. И с парите ще си купят всичко най-добро, което се предлага в Европа и Южна Америка. Но и тази им едничка светлинка в мрака е на път да угасне, след като Меси активира клауза в договора, която му позволява да напусне като свободен агент. Изненадващият му ход дойде само няколко часа след като от "Барса" обявиха, че искат точно 700 млн. евро за своя капитан.

Дори и този ход на шесткратния носител на "Златната топка" подсказва колко е гневен на досегашните си началници и колко е решен да се саморазправи с тях. Едва ли има по-голямо наказание за клубното ръководство на "Барселона" от това само за 24 часа да загубят може би най-добрия си играч в историята и да не вземат нито стотинка след неговото бягство. Последиците от бунта на Меси тепърва ще се усещат. Както вече стана дума,

всичко се случи много бързо

и е невъзможно да се правят изводи или да се чертаят планове за бъдеще без Бълхата на "Камп Ноу".

Изглежда, че самият той доста по-бързо се е ориентирал в новата ситуация. Близките му твърдят, че е с единия крак в "Манчестър Сити", където ще се събере с любимия си треньор Хосеп Гуардиола. Двамата спечелиха всичко, каквото има за печелене в клубния футбол, имат си доверие, могат да се спогодят. Със сигурност на аржентинеца ще му е нужно време да наложи влиянието си в съблекалнята на "Сити". Но това е предизвикателство, срещу което си струва да се изправиш. А и новата му заплата със сигурност ще направи супербогаташи и правнуците на родения под щастлива звезда Лионел Меси.