Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дъщерята на Тутмос I Хатшепсут носела мъжка царска туника, фараонска брада и забрадка и кобра на челото

„Той (Амон Ра), под формата на краля на Горния и Долен Египет (Тутмос I), я намери да спи в стаята му. Тя се събуди от божествения аромат и се обърна към него. Той веднага се приближи до нея, възбуди се и наложи желанието си. Позволи й да го види във вид на бог, а тя се зарадва на красотата му. Любовта му влезе в тялото й. Дворецът беше изпълнен с божествен аромат.”

Йероглифите описват зачеването на една от фараонките на Египет – Хатшепсут. Те са открити върху фрагмент в храма й в Дейр ал-Бахри. Смята се, че бог Амон Ра приел образа на баща й и майка й Яхмос забременяла. Тя знаела, че ще роди белязано дете, затова и я нарекла Хатшепсут, което означавало „първата сред благородните жени“.

Никой друг обаче не подозирал, че дъщерята на Тутмос I ще се превърне в господарката на Древен Египет. Тя се ражда през 1508 г. пр.н.е. и при управлението на баща си получава титлата „Божествената съпруга на Амон“ заради легендата около зачеването й. Това било най-високото звание, което една жена можела да получи в империята.

Въпреки това момичето било възпитавано да се подчинява на мъжете и да не проявява характер. Родителите й се погрижили да бъде високообразована, тъй като във вените й течала синя кръв – била правнучка на великата кралица Яхотеп и внучка на първия фараон на Новото царство Ахмос I.

През 1493 г. пр.н.е. обаче 15-годишната Хатшепсут губи баща си Тутмос I и както повеляват традициите, е омъжена за своя полубрат Тутмос II, четвъртия фараон от XVIII династия на Древен Египет. Макар и твърде млада, тя приема ролята на царица и получава титлите „Божествена съпруга“ и „Велика царска съпруга“. На четвъртата година от царуването си обаче мъжът й умира от сърдечно заболяване. Оставя нея, невръстната им дъщеря и сина си от по-младата му жена, който обаче бил твърде малък, за да наследи трона му.

Как тя започва да царува като регент на доведения си си, а след това сама поема управлението и става първата жена фараон на Египет, четете в новото издание на списание "Космос".