Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Египетският фараон Тутанкамон бил воин, който се сражавал редом с бойците си, а не болнаво момче, ходещо с патeрици. Това доказва последното изследване на Университета в Нортхемптън с помощта на специализирана фотографска техника. Шефът на екипа Лъси Скинър се натъкнала на нетрадиционни следи по кожената броня на 18-годишния фараон.

Изследването оборва дългогодишната теза на експертите от Великобритания, според които древният владетел имал много генетични заболявания. Преди години те направиха обстоен преглед на мумията на Тутанкамон и стигнаха до извода, че приживе той е бил с криво стъпало на левия крак, заради което най-вероятно е куцал и ходел с бастун. Същото изследване установило, че бил с женствена фигура с много широк ханш, бедра и тесни рамене.

Всичко това накара учените да констатират, че фараонът е страдал от генетични заболявания, свързани с хормонален дисбаланс. Обяснението за това бе, че родителите му са близки роднини и той е дете в резултат на кръвосмешение.

Последното изследване от тази година обаче оборва тази теза. Намерените доспехи в гробницата на фараона изобщо не отговарят на образа на болнавото момче. Въпреки че бронята му отчасти е разрушена, изследователите използвали техниката "Рефлекторна трансформационна визуализация".

"По краищата на кожата има изтъркани части, което означава, че доспехите са се използвали много често - казва Лъси Скинър. - Това предполага, че Тутанкамон я е носил и вероятно дори е участвал в битки. Ако това се окаже вярно, теорията, че той е немощно и болнаво момче, ще излезе погрешна."

Целият материал четете в първия брой сп. "Космос".