Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зад него винаги има "опашка"

Обвиняват го, че е човек на Сорос и го питат откъде си купува кокаин

От разкритията за тайната империя от имоти на Дмитрий Медведев за $1 млрд. до кетъринга на “готвача на президента”

Наричат Алексей Навални "човека, от когото Путин се страхува най-много". Той не е опозиционен политик, който може да бъде избран. Той е безспорен лидер в изобличаването на корупцията на върха, но е отстранен от политическата игра, на него му е забранено да се кандидатира в избори заради съдебни дела, свързани с протестните му акции.

Навални обявява като блогър битката си срещу корупцията през 2008 г., за да се утвърди през следващите години като най-известния опозиционен политик в Русия, който неуморно излага на показ прогнилата политическа система и лансира

демокрацията

като лекарство,

пише в. "Телеграф".

След като през 2013 г. заема почетната втора позиция в надпреварата за кмет в Москва, Навални прекарва следващата година под домашен арест заради дело за измама. Не може да напуска апартамента си и да общува с външния свят, затова прекарва много време в изучаване на мемове и "вирусни видеа". През 2014 г. получава условна присъда по това дело, но по-малкият му брат Олег е осъден на три години и половина затвор - стъпка, която според Навални е равностойна на "вземане на заложник", пише "Файненшъл таймс".

Той обаче остава непоклатим, започва експерименти с YouTube и в крайна сметка през 2017 г . прави документален филм разследване, в което

разкрива тайната империя от дворци

и други имоти

на стойност 1 млрд. долара, за които се твърди, че са собственост на премиера Дмитрий Медведев. Те са придобити чрез благотворителни организации, кредити от Газпромбанк и пари от най-големите руски олигарси. Видеото достигна над 32 милиона гледания в YouTube и предизвика протести в много градове в Русия.

С ледващата година Навални обикаля страната и работи срещу Путин за президентските избори. На опозиционния политик му е забранено да участва в тях, но той казва, че целта не е била да спечели, а да покаже на руснаците, че е възможен различен тип политика. "Нито един руски политик не се е срещнал с толкова хора, с колкото съм се срещал, и никой от тях не е говорил с толкова хора, докато бях в затвора, като мен. Знам всичко за наркомани, мигранти, таксиметрови шофьори, строителни работници. Навални твърди, че от затвора натрупва много информация за рускоезичните мюсюлмани и мигрантите от бившите съветски републики в Централна Азия, за които иска визов режим.

През лятото на 2019 г. в Москва се провеждат

най-големите протести

срещу Путин

през последните години. Повод за тях става забраната независими да се кандидатират за Московската градска дума. Навални пуска приложение за информиране на избирателите кои от санкционираните от Кремъл опозиционни партии имат шанс да победят партията на Путин "Единна Русия". Кремъл реагира бързо.

Няколко дни след изборите маскирани полицаи претърсват едновременно 250 адреса в цялата страна в хода на процес по обвинения за пране на пари срещу фондацията на Навални, припомня "Файненшъл таймс". Освен офисите на Навални в 45 града следователите са се насочили и към домовете на няколко негови служители и техните роднини.

Във Воронеж

79-годишната баба на служител на Навални умира от инфаркт

броени дни след като полицията обискира апартамента й и изземва нейния iPad. Ръководителят на офиса на Навални в Казан, който е в напреднал стадий на рак, е отведен за разпит няколко седмици преди смъртта си.

Атаката срещу протестните акции на Навални се провежда по позната схема: организатори излежават кратки присъди в затвора, за да им попречат да говорят, а обикновените активисти са изправени пред съда, където получават по-дълги присъди и затвор. "Тяхната тактика е да не докосват лидерите, а да вземат на случаен принцип обикновени хора и да ги изпращат в затвора за нищо, за да подкопаят доверието към лидерите и движението", казва Навални пред "Файненшъл таймс" .

Според негово интервю пред изданието през 2019 г., систематичният тормоз започва, след като Фондацията за борба с корупцията прави разследване за кетъринг компания, собственост на Евгений Пригожин, петербургски бизнесмен, за когото се твърди, че стои зад "фермата на троловете", обвинена в намеса на изборите в САЩ. Навални редовно е обвиняван от сайтове, свързани с тази "фабрика", че работи за ЦРУ, за да плати за зависимостта си от наркотици.

Докато журналистът от "Файненшъл таймс" Макс Седън го интервюира, млад мъж в широка бяла тениска ги пресреща по улицата:

“Алексей, откъде си купуваш кокаин?”

След това ги снима с телефона си.

За големия противник на Владимир Путин тази тактика на сплашване е неразделна част от живота му. Хората, които са изпратени да го притеснят или да го изкарват от релси, обикновено идват по двойки. "Единият се опитва да те изкара от кожата ти, а другият снима. Ако крещиш или им говориш, ще ги направиш щастливи и те ще го запишат на касета", казва Навални, който е видимо спокоен, въпреки че

на късо разстояние от тях ги следва мъж

През февруари 2018 г. Навални дава началото на нов политически скандал – "Настя Рибка", или "Рибка гейт". Фондацията за борба с корупцията пуска в YouTube нов документален филм разследване на Навални "Яхти, олигарси, момичета: ловец на мъже разобличава взел подкуп".

Филмът разкрива неформалните отношения между руския бизнесмен Олег Дерипаска и члена на руското правителство Сергей Приходко, както и възможни сексуални отношения между Сергей Приходко и служителката на ескортната агенция Анастасия Вашукевич (Настя Рибка). Скандалът, в който е разобличен корумпираният високопоставен руски служител Сергей Приходко, пътувал на яхта заедно с олигарха Дерипаска и Настя, е обявен за едно от най-привличащите вниманието медийни събития на 2018 г.

През същата година Навални е

арестуван за 30-и

път – пред дома си

Според него целта е да се попречи на негови прояви срещу планове за повишаване на пенсионната възраст. Обвинен е за организиране на нерегламентиран митинг на опозицията близо до Червения площад на 28 януари. Но е задържан малко след като призовава руснаците да излязат на улиците на 9 септември, за да протестират срещу пенсионната реформа. "Единствената цел на този странен процес е да ми попречи да участвам в подготовката за 9 септември", казва Навални пред съдията.

През 2005 г. Путин обещава никога да не повишава пенсионната възраст. След обявяването на плановете на правителството през юни рейтингът му пада от 77 на 63%. По това време Министерството на правосъдието отхвърля молбата на Навални за регистрация на партия "Русия на бъдещето". Това е третият път от шест години насам, когато

Навални и неговите привърженици

се опитват да регистрират партия

Безуспешно. През 2019 г., след осем години разследвания в Русия, Фондацията за борба с корупцията спира дейността си. Алексей Навални лично съобщава новината и причината: в края на 2019 г. ФБК е осъдена да плати близо 88 млн. рубли (над 1 млн. евро) по едно от многото дела, водени срещу него. Навални казва, че единственият му изход е да закрие организацията, и веднага прави нова.

По делото не е осъдена само ФБК,

но и самият Навални и юристката на фонда Любов Собол като физически лица. Делото срещу ФБК е заведено от компанията "Московски ученик", свързвана с близкия до Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин. В началото на 2019 г. ФБК публикува разследване, в което описва много случаи на дизентерия в учебните заведения. В разследването се твърди, че причина за това е лошото качество на храната, доставяна в училищата и детските градини от компания на Пригожин.

"Ще регистрираме друго юридическо лице и нека им приседне на Путин и Пригожин", пише Навални.