Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руска компания ще получи контрол над една четвърт от находищата в Сирия, които предстои да бъдат иззети от екстремистите.

Ислямска държава” контролира много нефтени и газови находища в Сирия. Сирийското правителство се стреми да си върне управлението над тях с помощта на руснаците. Каква е ролята в този процес на “готвача на Путин”?, пита “Ди Пресе”.

Евгений Пригожин, днес известен и като “личния готвач на Путин”, е от Санкт Петербург. В съветско време през 80-те е бил осъден на няколко години за кражба и мошеничество. По-късно той основава първото казино в Санкт Петербург - “Конти”, заедно с известния бизнесмен Михаил Мирилашвили.

През 1990 г. предприемчивият Пригожин се ориентира към друг бизнес - продажба на хотдози. След като се запознава с англичанина Тони Гир, той открива първия елитен ресторант в Санкт Петербург - "Старата митница", а след това ресторантите "Руски кич" и "Строгановски дворец". През 1995 г. отваря бар-магазин “Винен клуб” на Василевския остров, а през 1997 г. създава верига магазини за хранителни стоки.

Същата година започва да развива кетъринг услуги и открива ресторант на парахода “Ню айланд”, където до продажбата му през 2015 г. правят свои събития руски топ чиновници и Владимир Путин чества рождените си дни. Дейността на кораба се оказва ключова за кариерата на Пригожин.

През 2001 г. Путин посреща в този ресторант президента на Франция Жак Ширак и Пригожин лично им сервира, а през 2002 г. приема на борда на “Ню айланд” президента Джордж Буш и съпругата му Лора.

През 2009 г. дружеството „Конкорд“ на Евгений Пригожин открива частния ресторант “Кабинет 1237” в Министерския съвет на Руската федерация и оттогава е наричан “готвачът на Путин”. Бизнесменът организира доставката на храна за Петербургския икономически форум и тържествени вечери на бившия губернатор на Сант Петербург Валентина Матвиенко и по повод клетвата на президента Дмитрий Медведев. През 2010 г. група “Конкорд” отваря първия комбинат за доставка на храна за училища.

На откриването на фабриката му идва премиерът Путин. Височайшото внимание се обяснява с факта, че 30 млн. евро за изграждането на фабриката са отпуснати от Внешекономбанк, чийто надзорен съвет по това време се ръководи от Путин, но след година проектът е спрян, тъй като Пригожин не успява да спечели поръчки за изхранване на училищата.

Въпреки някои свои неуспехи благодарение на връзките си с Кремъл ресторантьорът Пригожин значително разширява своя бизнес: през последните години компанията му осигурява храна за руската армия за 50 млрд. рубли. През 2012 г. повечето малки фирми - доставчици на кетъринг услуги, са отстранени от армията и през 2013 г. 92% от доставките за храна на военните получава дъщерно дружество на фирмата на Пригожин, "Конкорд" твърди сайтът "Нюзру".

Според Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални договорите на “готвача” за изхранването на Министерството на отбраната и за обслужването на войсковите части към Генщаба в периода 2012-2015 г. са спечелени по спорен начин. Милиони му носи и снабдяването за Министерството на извънредните ситуации.

Днес ресторантьорът Пригожин е на 106-о място по богатство (7,14 млрд. рубли) в класацията „Рейтинг на милиардерите – 2016 г. и e носител на ордена " За заслуги към Отечеството" - I и II степен. Опозиционерът Алексей Навални спомена името му във връзка с дирижираната от Петербург "фабрика за интернет тролове", където се раждат коментари в духа на официалната руска политика, пише "Ди Пресе". Според “Бъз фийд” и “Новая газета” с Пригожин се свързва и “фабрика за тролове”, на които е била поставена задачата да пишат прокремълски коментари за водещи сайтове: “Фокс нюз”, “Хъфингтън пост”, "Блейз", “Политико” и “Уърлд нет дейли”.

Амбициите на Пригожин обаче не са насочени само към бизнес в Русия. Свързаната с Пригожин компания “Евро Полис” се стреми към рентабилен бизнес в чужбина. Според някои руски сайтове тази компания ще получи контрол над четвърт от нефтените и газовите находища в тези райони на Сирия, които предстои да бъдат иззети от ръцете на ИДИЛ.

Информацията е получена от източник от Министерството на енергетиката в Русия, твърдят руски журналисти. "Евро Полис" е подписала меморандум с Министерството на нефта и минералните ресурси на Сирия за срок от 5 години. Според документа компанията се задължава да освободи нефтените и газовите находища, а след това да ги охранява. Според руския сайт "Фонтанка" генерален директор на “Евро полис” е Валерий Чекалов, който също така е директор на ООО “Колектив Сървис”, а телефоните на тази фирма съвпадат с други телефони на свързани с Евгений Пригожин компании.

За съществуването на меморандума са потвърдили пред руския бизнес вестник РБК както от обкръжението на Пригожин, така и от това на организацията "Вагнер", неформална военна организация, която от 2014 г. действа в Източна Украйна, а от 2015 г. - в Сирия, където участва и в освобождението на Палмира.

Руската компания ще получава 25 процента от добитите нефт и и газ. Освен това властите ще платят на "Евро Полис" и разходите за военни действия, твърди “Фонтанка”. Според изданието "Евро Полис" вече е задействала в Сирия възстановяването на нефтените обекти и като пожарникари. Министерството на енергетиката отказва коментар, като се позовава на търговска тайна.

Самият Пригожин и неговите компании са в списъка за санкции на САЩ. По данни на американското финансово министерство той е в близки отношения с руското Министерство на отбраната. Една от компаниите му строи военни бази до украинската граница.