Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Великият Пеле рядко раздава похвали, но точно към този младок е изключително благосклонен. Краля на футбола дори помага на тийнейджъра да подпише договор със Сантош, когато е само на 18 години. Неговото име е Робсън де Соуза, наричан още Робиньо. Със страхотен дрибъл, отличен завършващ удар и ефективност в създаването на голови положения младият нападател навремето бе спряган за бъдещето на световния футбол.

Всички погледи бяха вперени в него и Робиньо поне в началото се опитваше да оправдае очакванията, когато през 2002 г. изведе "Сантош" до титлата в Бразилия. Благодарение на блестящото си представяне с отбора, все

още ненавършил

20 години,

играчът завоюва

значителен брой индивидуални награди и е част от националния тим на Бразилия. Попада в идеалния отбор на Южна Америка в три поредни години, а през 2004 г. извежда "Сантош" до нова титла.

Сякаш е предначертано Робиньо да стигне футболния връх, а мнозина започват да правят сравнения дори с великия Пеле. Така през 2005 г. галактическият "Реал" (Мадрид), наричан така по това време заради големия брой звезди, които са в клуба, решава, че Робсън де Соуза ще е поредната перла в тима на президента Флорентино Перес. Преговорите продължават дълго и трудно, тъй като "Сантош" иска да задържи най-добрия си играч, но в крайна сметка бразилската перла е продаден на кралския клуб за 24 милиона евро.

Голаджията

получава фланелката

с номер 10,

принадлежала до предишния сезон от носителя на "Златната топка" Луиш Фиго. По това време треньор на отбора е сънародникът на Робиньо - Вандерлей Люксембурго, което предвещаваше по-лесна адаптация за футболиста. Нападателят дебютира още в първия кръг на Ла Лига, а първото му попадение е в четвъртия срещу "Атлетик" (Билбао).

През първия си сезон на "Сантяго Бернабеу" той успя да отбележи 12 гола и стана неизменна част от титулярния състав през следващите два. Това, че Робиньо можеше да се превърне в новия Пеле, не изглеждаше толкова нереалистично, когато звездата направи блестящо представяне на Копа Америка през 2007 г.

Тогава Бразилия триумфира в надпреварата, а Робиньо успя да се окичи както с приза за голмайстор на турнира, така и с наградата за най-добър футболист. Всичко върви по вода за младия голаджия, докато не претърпява тежка контузия, която го изкарва от терените за няколко месеца. След завръщането си безпощадният някога стрелец не успява да покаже най-доброто от себе си. Робиньо е част от отбора, спечелил двете поредни титли за "кралете" през сезони 2006/2007 и 2007/2008, но отказва да подпише нов договор с "Реал". Причината е, че по това време се спекулира за сглобяване на нов "галактико", в който

главна роля ще играе Кристиано Роналдо

Изгубил добрата си форма, Робиньо решава, че титулярното му място е силно застрашено, и решава да напусне шампиона на Испания.

Бразилецът преминава в "Манчестър Сити", а за да си осигурят услугите му, "гражданите" заплащат 40 милиона евро на "белия балет". Първата кампания е успешна за него, но през втория сезон получава нова тежка травма, която го вади от терените. Робиньо записва едва 12 мача за цял сезон. Липсата на игрова практика е компенсирана от футболиста с чести посещения на нощни клубове, което води до проблем с ръководството на тима. Млада жена твърди, че е нападната от звездата в бар в Лийдс, за което Робиньо е задържан, но до обвинение не се стига. Така някогашният топнападател бе изпратен под наем в родния си клуб "Сантош".

Дори в стария си отбор играчът не е на обичайното ниво и записва едва две шампионатни срещи. След изтичане на наема

спряганият някога за бъдещ номер едно

в света е натирен

набързо от Манчестър. Следва трансфер в "Милан" и историята в голяма степен се повтаря. Успешен първи сезон, през който си партнира в атаката на "росонерите" със Златан Ибрахимович, но посредствен втори и

поредна контузия, която го вади

от терена

После нещата стават още по-лоши - разочароващи игри на нападателя, който първоначално е преотстъпен за пореден път на "Сантош", а след това играе за китайския "Гуанджоу".

Футболистът подобрява изявите си със следващия трансфер в "Атлетико" (Минейро), но точно тогава избухва сериозен скандал около него. Робиньо е обвинен и

осъден на девет години лишаване

от свобода

заради случка, разиграла се по време на престоя му в "Милан". Според обвиненията през януари 2013 г. бразилецът заедно с петима свои приятели е злоупотребил с албанско момиче в нощен клуб. Тя се запознала с нападателя в ресторант, където той бил със съпругата си и своите авери.

18-годишната девойка очевидно

е привлякла вниманието

на мъжката част от компанията. Робиньо първо изпратил жена си до тях, а след това се върнал с приятелите си за среща с момичето. Не е ясно кога и как точно ситуацията излязла от контрол и поне според момичето Робиньо и приятелите му я подложили на продължителни сексуални гаври.

Жертвата подава своята жалба 6 месеца след инцидента. Според миланския всекидневник "Кориере дела сера", Робиньо и неговите познати накарали младата жена да пие до степен да не знае къде се намира, а след това се възползвали сексуално от нея.

Футболистът отрича вината си и обжалва тежката присъда,

като по време на съдебната битка не само не спира с футбола, а подписва договор с турския "Сивасспор".

Представянето на играча отново не е кой знае колко впечатляващо, но въпреки това успява да вкара 12 гола през сезона. Заради няколко важни попадения и най-вече заради името си, което още носи статут на звезда, бразилецът е привлечен в "Истанбул Башахшехир" - отбор, чиито амбиции са свързани с пробив в европейските клубни турнири, както и с титлата в Турция.

Играчът не пътува до Рим за гостуването на "Рома" от Лига Европа, тъй като съществува голяма вероятност да бъде задържан и вкаран в затвора заради присъдата.

Съдебните неволи просто няма как да не се отразят върху и без това белязаната от проблеми кариера на Робиньо.

Бразилецът не може да стъпи в Италия,

тъй като моментално ще го арестуват, за да си изтърпи присъдата. Бившата суперзвезда явно флиртува със закона, след като се престрашава да заиграе в южната ни съседка. Все по-малко вероятно изглежда турските власти да оковат с белезници китките на нападателя и да го качат на самолет за Апенините, тъй като той играе там вече две години.

И докато осъденият Робиньо умело избягва затвора, неговият "Истанбул Башахшехир" изпълни главната цел и триумфира като шампион на страната.