Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На мястото на Народното събрание е имало цигански колиби, пише Иван Вазов.
На мястото на Народното събрание е имало цигански колиби, пише Иван Вазов.

Под старата сграда е имало римски и турски траурни парцели

Депутатите първо заседавали в дъсчена барака на театрална трупа в Градската градина

Там е заровен Васил Левски, но още на сутринта трупът му изчезва

Полуразрушено е при бомбардировките на 10 януари 1944 г., после му монтират подслушватели

"Тук има много негативна енергия, постоянно ме боли главата - това повтарят почти всички, стъпили в сградата, в която 135 години депутатите творят закони и решения и където последният звънец удари на 31 юли. Отрицателните и вредните излъчвания може и да са внушение, но е факт, че историята на постройката е свързана със смърт, разрушения, ранени, подслушване и протести. Иначе тя е паметник на културата от национално значение.

Теренът е предоставен от някогашното Софийско градско общинско управление, но преди векове на това място се е намирало старо римско, а впоследствие и т.нар. турско позорно гробище за престъпници. В древна Сердика тук са погребвали мъртвите. Някои изследователи твърдят, че

центърът на траурния парцел е бил точно под кабинета на председателя

на парламента, който е разположен в източното крило (до градинката срещу Софийския университет). Векове по-късно екзекутираните като престъпници са били заравяни от османците до северния вход, където е делничният вход за народните представители (към храм-паметника "Св. Александър Невски").

Теренът е близо до мястото, където е било бесилото на Васил Левски на днешния площад "Паметника Левски". След обесването на Апостола турските власти са го откарали в позорното гробище.

Васил Левски
Васил Левски
Но още на следващия ден дупката се е оказала празна и оттам нататък пътят на костите му се губи. И версиите за това къде са се озовали, са много.

До края на XIX век мястото на некропола, където е бил трупът на Васил Кунчев и където попада доскорошната сграда на парламента, е било извън София. Когато градът става столица, новата власт започва да мисли за строеж на обществени и административни сгради.

В този момент вместо парламент на пл. "Народно събрание" има ромски катун. Ето какво пише Иван Вазов: "Мястото, дето днес горделиво се извисява зданието на Народното събрание, тогава беше купище извън града.

"Няколко цигански колиби бяха разпънати там";

През февруари 1884 г. второто правителство на Петко Каравелов (Либералната партия) взема решение да се построи здание за Народното събрание.

Проектът е изпълнен само за няколко месеца - от първата копка на 4 юли до тържественото освещаване на 25 ноември. За целта от бюджета са отпуснали 220 хиляди френски франка. По онова време левът е бил приравнен към франка, чиято днешна стойност е 3,27 евро. Така излиза, че

за построяването на емблематичната сграда са отишли 1,4 млн. лв.

сегашни пари. А за облицовката й са поръчани материали от Австро-Унгария.

Преди да бъде издигнато познатото здание, депутатите заседават във Велико Търново, Свищов, а после в Клуба на руските офицери (Военния клуб) в София, както и в гимназия на ъгъла между улиците "Московска" и "Дунав".

Иван Вазов разказва, че

първото обиталище на депутатите е дъсчена барака на театрална трупа в Градската градина.

"Народното събрание се събираше в бараката, в която амбулантната трупа на Георгя Попова даваше представленията си." Паянтовата постройка изгаря до основи.

Амбициозната задача да сътвори дом за законодателите на нова България правителството поставя на следвалия в Австрия и Швейцария и проектирал Скупщината в Белград архитект Константин Йованович. Той решава да я декорира в неоренесансов стил, който следва и при втория етап, в който е изградено двуетажното северно крило (1896-1899 г.). Третият (1925-1927 г.) е дело на архитекта на Съдебната палата - Пенчо Койчев. Негово е решението за разширението откъм северната страна, където е построен отделен вход, от който днес влизат депутатите, фоайе, внушителни колони, кулоарите, стаите на парламентарните групи и библиотеката.

През 1885 г. - няколко месеца след като е издигната, сградата е била превърната в лазарет, където са били лекувани ранените по време на Сръбско-българската война. Следват периоди на бурни политически сблъсъци и войни, когато поредни състави на Народното събрание оцеляват по няколко месеца след избирането си и са принудени да се разпускат заради скандали с правителството или княза. Идват Деветоюнският, а после и Деветнайсетомайският преврат - парламентът не заседава, а партиите - забранени.

Така сградата опустява в продължение на 4 години.

Въпреки липсата на законодателна дейност девизът "Съединението прави силата" е заличен

и сменен с "В единението е силата". Старият надпис е възстановен след 1944 г.

Но малко преди това - по време на голямата бомбардировка над София от страна на съюзническите сили на 10 януари, части от парламента са били разрушени.

Разрушенията от бомбардировките през 1944 г.
Разрушенията от бомбардировките през 1944 г.
След 9 септември в продължение на 45 години сградата е на особена почит. Но след 1989 г. става ясно, че не всичко е толкова безоблачно, както изглежда. Свидетели разказват, че вътре е имало монтирани бръмбари. Народната власт е нямала доверие дори на своите избраници.

Бивши депутати разказаха пред "168 часа", че са

видели как са демонтирали старите подслушвателни устройства по плана, по който са били вградени

- в кулоарите, в меките фотьойли и в кабинетите. Свалянето на старата техника станало през 2000 г. по време на ваканцията, малко след скандала с бръмбарите в жилището на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

"Целите тавани бяха надупчени и оттам стърчаха кабели. Като че бомба беше паднала. Преброих ги - в кулоара бяха 15, а в нашата стая - 5. Дори и схемата на разположението на подслушвателите бяха оставили навън и я видях с очите си. По нея демонтираха бръмбарите", разказа бивш депутат. Според него инсталацията е била разположена в специална стая. Нарочен служител отговарял за техниката.

Възможно е бръмбарите да са били монтирани по време на частичните преустройства по времето на Тодор Живков. През 1962 г. в зданието е инсталирана дървена ламперия от славонски дъб, през 1977 г. и 1985 г. са реновирали обзавеждането.

През 80-те години властта е начертала план за евакуация на народните представители. Може би са се опасявали от безредици.

Подготвили схема за строеж на подземия, които да свържат Народното събрание със Софийския университет

и дори започнали работа. Но идеята не е била осъществена, защото идва демокрацията и сменя дневния ред. Понеже сградата няма дълбоки основи, не е имало как да се прокопае добре укрепен тунел. Именно това е причината наченките му да бъдат разрушени при строителството на метрото.

Ако имаше действащ проход към Ректората, последните избраници от времето на Тодор Живков нямаше да бъдат блокирани в сградата при един от първите митинги на 14 декември 1989 г. и може би историята щеше да е друга. Тогава протестиращите правят жива верига около Народното събрание, за да принудят депутатите да отменят член Първи от конституцията - за ръководната роля на партията. Пред входа се появява Петър Младенов и изрича фаталните думи

"Най-добре е танковете да дойдат",

запечатани от камерата на режисьора Евгени Михайлов.

Пак край емблематичната законодателна сграда се събират недоволните от управлението на БСП през 1997 година, щурмуват я и след това започва меле, в което пострадват много хора, включително и Филип Димитров. Отново там се случиха събитията, известни като нощта на белия автобус от 2013 г., когато депутатите бяха изведени от сградата, а превозното средство - нападнато. Участниците в днешните протести също се спираха с викове "оставка" пред зданието на парламента, докато в него все още заседаваха депутатите.

Охулвана, обграждана, подслушвана, бомбардирана и замервана - това е историята на постройката, в чиито основи е зазидано посланието: "Да послужи за увековечаване на свободата и равноправността в България и за прослава на българския народ.

При освещаването й през 1885 г. митрополит Климент (писателят Васил Друмев) изрича пророческите думи - че в това ново, свято и страшно място ще се решават съдбините на българския народ.