Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убийства, грабежи, изнасилвания, отвличания, престрелки. Съществуват места по света, в които всички тези престъпления са всекидневие, а властите отдавна са били отбой. Местните са свикнали да ходят с пистолет в ръка, за да стрелят, в случай че ги нападнат, а туристите често се прибират под дъжд от куршуми, ако случайно кракът им стъпи на "ничията" земя. 

В някои от тези забранени територии наркозависимите умират по улиците, а други си купуват оръжия от сергията до дома им. Колкото и нереално да звучи, дори днес, в XXI век, има места, на които можеш да се сдобиеш с живи роби или да си вземеш човешки орган срещу много висока сума. В същите тези квартали мафията изхвърля труповете на сметището, а имената на убитите остават неясни. В престъпните банди членуват дори 9-годишни деца, които нямат никаква идея какво означава думата "училището".

Tериториите, отдавна забравени от държавата, можеш да се сблъскаш с убийци и професионални крадци, издирвани за изключително тежки престъпления. До тях не можем да наредим никой български квартал. Според властите у нас най-много престъпления се извършват в София, но никое от тях не може да се сравни с жестокостта в кварталите, за които ще ви разкажем.

Във венецуелския “Катия” изхвърлят труповете на убитите по хълмовете

Столицата на Венецуела - Каракас, отдавна оглавява класацията за най-опасните градове в света. Според различни изследвания седмично в нея се случват около 50 убийства, което я нарежда и сред най-смъртоносните места за живеене. Въпреки това не са никак малко туристите, които изявяват желание да посетят забележителностите в района. Те обаче са лишени от правото си да видят някои от кварталите на града. Особено тези, които се намират в западната му част и се наричат "бариоси" - бедняшки.

Причината е, че дори полицията не може да ги спаси от случаен куршум в главата или отвличане. Дори властите в страната отдавна са решили, че е по-добре да не влизат в тях, защото е безсмислено. Едно от тези мистериозни места е кварталът "Катия". По данни на венецуелската полиция една трета от "екзекуциите" се случват именно в него. Голяма част от труповете дори са откривани изхвърлени на сметище, намиращо се върху хълмовете. Почти нищожна е цифрата на задържаните за бруталните престъпления.

Особено развита нелегална дейност в района е джебчийството. Местни сами разказват митове за това как някой новодошъл може да бъде съблечен гол, а дрехите му - открадните за секунди, без той дори да усети това.

Сред особено опасните квартали в Каракас е и бедняшкият "Петаре". По данни на полицията почти всяко момче, навършило 13 години, се включва в подземния свят, започвайки криминалната си кариера с кражби и побоища. Детето задължително става част от малка банда, каквито има много в "Петаре". Най-често младежите в нея нападат хора, които излизат от хранителни магазини с пликове в ръце.

Според проучвания на властите групите се състоят от 15-16 души, но само двама-трима от тях успяват да доживеят до 30-годишна възраст. Другите биват разстреляни от конкуренти. Въпреки крехката си възраст бандите от момчета са използвани и за разпространение на наркотици.

Публичните екзекуции изобщо не помагат за намаляването на броя на престъпниците, а присъствието на полицаи само настървява още повече криминалния контингент.

Така кварталът се превръща в едно от първите места, за които венецуелското правителство решава да разположи армия, за да се справи с престъпността в него. От години в района може да бъдат срещнати въоръжени войници.

На входовете и изходите на "Петаре" дори са поставени и контролно-пропускателни пунктове. Тази мярка беше въведена още през 2013 г., когато се установи, че броят на убитите по улиците младежи е прескочил фаталните граници.

Според властите след вкарването на армията в квартала, ситуацията се е подобрила. Те са отчели, че убийствата и кражбите са намалели с почти 40 процента. Това обаче се оспорва от много неправителствени организации, които са сигурни, че нивата на престъпност са абсолютно същите.

Във фавелите на Рио де Жанейро обсипват колите на новодошли с куршуми

За всички Рио де Жанейро е безкрайни плажове, танци, карнавал, светлини, статуята на Исус Христос, хълмът Корковадо и "живият музей" на Петрополис. За някои уникалният екзотичен град не може да бъде сравнен с никой друг. Монетата обаче винаги има две страни.

Туристите, които отдъхват в скъпи хотели, нямат идея, че на метри от тях тъмни неосветени улици водят към мрачни предградия, наречени фавели. Според преброяване от 2014 г. там живеят близо 12 млн. души.

Всяко влизане на полицаи се посреща от гетата с куршуми, осигурени от бразилската мафия, която тотално е завзела района. В най-опасните бразилски квартали действат три престъпни организации, наречени "Трета команда", "Червената команда" и "Приятели на приятелите". Между тях и в момента се води ожесточена битка за това кой да управлява фавелите, разположени в западната част на Рио.

Войната се оказва изключително кървава за фавелата Complexo do Mare, в която продажбата на наркотици е в своя разцвет. Случаите на кражби и грабежи там са всекидневие, а разстрелите - нещо съвсем нормално. Няма официална статистика за това точно колко убийства са извършени, тъй като повечето трупове така и не са открити.

Преди три години световните медии гръмко съобщиха, че англичанка е простреляна два пъти в корема, след като заедно със семейството си се отклонили от маршрута за туристи и попаднали във фавелата "Ангра дос Рейс", която се намира на брега срещу остров Илха Гранде.

Според властите, преди куршуменият дъжд да връхлети почиващите, група от няколко души се приближила до колата им и ги посъветвала незабавно да напуснат района. Проблемът обаче бил, че почти никой от местните, които живеят в гетата, не знае английски език. Точно поради тази причина туристите не ги разбрали. Само няколко минути по-късно започва и стрелбата. Жената е приета веднага в болница без опасност за живота. Задържани няма и до днес.

През 2015 г. пък възрастна дама е застреляна пред очите на съпруга си, след като двамата отново объркват посоката и се озовават във фавелата "Карамухо". Съпругът й така и не успява да й помогне. Медици само констатират смъртта.

Колкото и учудващо да звучи, някои от фавелите все пак може да бъдат посетени от туристи, без да се стига до фатален край за тях. Това са "Видигал" или "Росиня". Двете към днешна дата са почти безопасни заради засиленото полицейско присъствие, което правителството бе принудено да наложи, за да се справи с престъпността в тях.

През март 2020 г. бразилската мафия успя да влезе отново в информационния поток, след като наложи вечерен час заради нарасналия страх от коронавирус у най-бедните граждани, населяващи фавелата "Градът на Бога". Гaнгcтeритe обявиха, чe вcички трябвa дa cи ocтaнaт пo дoмoвeтe cлeд 20,30 ч., a тeзи, кoитo нe ce пoдчинят, щe бъдaт нaкaзвани.

В мексиканския квартал "Тепито" се продават роби

В сърцето на Мексико Сити цари истинско беззаконие. Точно там се намира кварталът "Тепито", по-известен като "Ел Барио Браво". Най-голямата "забележителност", ако изобщо може да се нарече така, е пазарът, който обхваща по-голямата част от района. И въпреки че за местните в града ще излезе много по-евтино да пазаруват оттам, те не стъпват в прекалено опасния според властите район. На пръв поглед пазарната улица не се отличава по нищо от всяка друга. Продават се пресни плодове и зеленчуци, може да се купят и дрехи. Но това далече не е всичко! Купувачът може да намери оръжия, човешки органи и дори застрашени видове животни.

Особено смущаващи са информациите, че ако знаеш кой е "правилният продавач", от него можеш да си вземеш срещу немалка сума и живи роби на всякаква възраст. Всичко това обаче се намира зад сергиите, които създават впечатление на най-обикновен пазар, обграден от жилищни блокове. "Тепито" е известен и като квартала - склад за всички наркотици, предназначени за разпространение в Мексико Сити. Разследващи от дълги години знаят, че именно това място захранва дилърите на дрога. По данни на полицията в района около блоковете, намиращи се около пазара, били създадени и лаборатории, от които излизал чист кокаин, а също и лекарства със съмнително действие.

За самия пазар се носят легенди. Според тях абсолютно всички стоки като дрехи, домашни потреби и електроника били предоставяни на продавачите от банди, които се занимавали с разбиването на камионите, които ги транспортирали. Проучвания сочат, че седем от десет незаконни продукта, които са консумирани в цяло Мексико, минават именно през "Тепито". Парадокс е, че незаконните дейности вървят с пълна сила въпреки факта, че съвсем близо до пазара се намира прокуратурата General de la Republica.

Фалшификати и пиратство, изнудване, корупция, кражби и дори отвличания са установявани десетки пъти от мексиканските власти в квартала.

Преди няколко години Мексико Сити бе изправен пред сериозен проблем. В града започнаха масови отвличания на млади хора, по-голямата част от които живеят именно в "Тепито". Оказа се, че единият от изчезналите е шестнадесетгодишният Ерзи Ортис - син на бивш лидер на престъпна банда, действаща в квартала. Тогава полицаите заложиха на версията, че отвличанията са заради разчистване на наркосметки. Малко по-късно в града имаше и големи демонстрации от страна на жителите.

Случаите на убийства също не са никаква рядкост за "Тепито". Стряскащо е, че жертви са ставали и някои от продавачите на известния пазар. За тях обаче е ясно, че са били свързани с нелегални дейности.

И до днес е почти невъзможно необезпокоявано туристи в Мексико Сити да обиколят търговската улица в "Тепито". Препоръчително е те да се движат в по-големи групи и да носят колкото се може по-малко пари у себе си. Желателно е да бъдат придружени и от местен мексиканец, който е познат на голяма част от работещите там.

Камората е превърнала неаполския "Скампия" в склад за наркотици

Мизерни блокове, улици без осветление и множество разбити магазини. "Скампия" е крайният квартал на Неапол, в който живеят "най-бедните и окаяни" хора в цяла Италия. Според статистика три от всеки десет деца не успяват да завършат училище, а нивото на безработица достига до 62 процента. Създаването на квартала отнема немалко години. Той обаче е разработен най-вече през 1980 г., когато земетресение разрушава домовете на множество неаполитанци. За тях в "Скампия" са построени жилищни блокове. Заради формата им те получават названието "Платноходките на Скампия", а също и Vele di Scampia.

Паралелно с техния строеж в същия квартал Камората решава да построи няколко къщи, които превръща в складове за огромни количества наркотици. Години наред, бавно, но сигурно престъпният синдикат някак успява да изгони властите от "Скампия", за да го превърне в истинско свърталище на престъпници от всякакъв ранг.

Към днешна дата пред някои от къщите са поставени огромни метални порти. Какво се случва зад тях, остава пълна загадка. Според полицията ниската безработица кара всеки втори да изкарва препитанието си с нелегална дейност.

По данни на италианските власти хероинът и кокаинът по улиците на "Скампия" се продават и използват на открито.

През годините кварталът се счита за подвластен на Камората, но в частност на престъпния клан Ди Лауро, начело на който е Паоло ди Лауро. Босът беше арестуван на 16 септември 2005 г. и осъден на 30 години затвор за трафик на наркотици. През 2000 г. италианските власти шокираха страната, като обявиха, че според тях приходите от трафик на наркотици на криминалната организация, която командва няколко неаполски квартала, достигат 200 млн. евро годишно. На 12 юли 2019 г. полицията конфискува 300 милиона евро, включително 600 къщи, земи, 16 коли и банкови сметки, принадлежащи на бизнесмена Антонио, за когото се твърдеше, че е свързан с групата Ди Лауро.

Така "Платноходките на Скампия" се превръщат в един от символите на италианската мафия. Съществуват митове, според които всеки местен притежавал оръжие, а ако външно лице реши да мине през квартала, зад него мигновено се появявали двама мотористи с маски, които го следели до излизането от района.

През 2016 г. за блоковете, които са пряко свързани с нелегалната Камора, се появи решение за разрушаване. Три години по-късно жителите започнаха да се преселват в нови апартаменти, построени съвсем наблизо до тях. Официалното разрушаване на "Платноходките" започна на 20 февруари 2020 г. Дали обаче с това властите ще успеят да изгонят мафията, или просто ще я ядосат, тепърва ще става ясно.

Наркозависими обикалят улиците на "Хънтс Пойнт"

27-годишната Камила започва да употребява хероин преди четири години. Запознава се с местен дилър, който й предлага да стане продавач на дрога по улиците на нюйорския район Бронкс. Момичето се съгласява, тъй като няма никакво образование, а техните не могат да я издържат финансово. Месеци след това тя решава да опита стоката и се пристрастява. Става и проститутка, за да може да си купува наркотици. Попада в комуна и се лекува известно време. Пред американски репортер казва, че би продала абсолютно всичко, дори тялото си, само да не чувства тази дяволска зависимост. Твърди, че щяла да направи каквото трябва, за да се изчисти.

Съдбата на Камила към днешна дата е неизвестна. Предполага се, че тя отново обикаля улиците на един от най-опасните квартали в Ню Йорк, за да си намира препитание. Историята й обаче не е прецедент. Особено за район Бронкс и в частност за квартал "Хънтс Пойнт", където процентът на чернокожо населението е изключително висок. Камила всъщност е една от стотиците наркомани, които може да бъдат срещнати там. Част от тях в най-добрия случай приключват в център за лечение на наркозависимост. Останалите - мъртви след хероинова свръхдоза в някоя канавка.

И до днес Бронкс продължава да оглавява различни класации за едни от най-лошите места за живеене в Ню Йорк, Америка. "Хънтс Пойнт", който се намира в него, пък е на челната позиция за 2020 г. за най-опасните американски квартали.

Продажбата на наркотици е само едно от престъпленията, с които властите опитват да се борят. Дрогата се дава по домовете, по-често дори от женския пол. С оръжие пък можеш да се сдобиеш бързо и евтино. Пистолетите се продават по улиците, а в някои части на гетото преди години дори са засичани и сергии. Почти всеки месец полицията задържа местни банди, които се занимават с грабежи. Кражбите пък са всекидневие. За последните години се оказва, че почти с пет пъти са се повишили и случаите на изнасилвания.

Убийствата също не са рядкост. Престрелките между малки улични групи, които изкарват препитанието си от нелегални дейности, са чести. Заради лесното сдобиване с оръжие смърността е на много високи нива. Само преди броени дни част от тази статистика стана 35-годишен мъж, който беше открит прострелян на улица в квартала. До момента няма нито един задържан или заподозрян за покушението над него. Близките му отричат той да е имал кавги с някого и не могат да посочат защо може да е станал мишена на посегателството. Властите предполагат, че стрелбата е била с цел грабеж.

Въпреки всички престъпления, които се случват в "Хънтс Пойнт", а извършители са главно чернокожи, в квартала все пак има и представители на бялото население. Криминалният контингент обаче не разделя мишените си по цвят на кожата. Както бели, така и чернокожи постоянно стават жертви на набези от страна на бандитите.

"Хънтс Пойнт" се оказва особено опасно място за децата. До определена възраст те се водят на училище само от близък и се вземат задължително от такъв. Да обикалят сами по улиците, по презумпция означава, че ще бъдат нападнати и ограбени. Средата, в която ще се движат, също е изключително важна. Някои от тях започват да употребяват наркотици още от 10-годишни. Именно поради тази причина в "Хънтс Пойнт" се намира и един от големите американски центрове за наркозависими.

В крайните квартали на Хондурас задържат 9-годишни за членуване в банди

В слабо осветените крайни квартали на Сан Педро Сула всички са прекалено наясно с неписаните закони. Местните знаят добре, че има места, на които могат да отидат само ако им позволят, и такива, на които е по-добре да не стъпват, за да останат живи. В някои части на най-големия град в Хондурас жителите заключват домовете си преди залез, за да оставят улиците свободни за дилъри, наемни убийци и крадци.

Според различни публикации в Сан Педро Сула живеят близо 230 хил. души, а в 189-те му квартала работят едва 50 полицаи. Най-много престъпления се извършват в три от тях - "Планета", "Ломас дел Кармен" и "Ла Ривера Ернандес". Оказва се, че процентът на бандите, занимаващи се с нелегални дейности, там е изключително голям. По-притеснително е, че членове на тези групи стават дори деца. Може да звучи и комично, но е факт, че полицейските инспектори са задържали 9-годишни момчета, за които имали сведения, че са част от организациите.

През последните години властите в Хондурас твърдят, че убийствата на национално ниво са спаднали с доста голям процент. Само шест години по-рано, през 2014-а, Сан Педро Сула оглавяваше всички класации за градовете, в които стават най-много разстрели. Днес, за съжаление, екзекуциите продължават. Така например през 2019 г. пред магазин за авточасти беше убит бивш кандидат за президент на опозицията. Около този случай се разшумя само защото ставаше въпрос за политик. Имената на други стотици, дори хиляди убити остават неясни.

Преди известно време престъпността в страната наистина отбеляза спад, след като близо 800 членове на банди бяха преместени от един затвор в друг, който е много по-строг. В първия стана ясно, че те безпроблемно са продължили да говорят по телефон и да движат престъпните си сделки.

Това, с което страната опитва да се бори и до днес, е корупцията и връзките между различни босове и бизнесмени от високата класа. За голяма част от задържаните престъпници има сведения, че са имали връзки в различни полицейски управления.

Чужди агенции посочват Столипиново за "най-мрачната" точка на планетата

Има ли толкова опасни места в България, в които не е препоръчително да живеете или да се разхождате като турист? От гледна точка на извършени престъпления в страната столицата продължава да бъде на челна позиция в тази класация. Според статистика най-често регистрирани са кражбите, като най-ниска разкриваемост има при взломните и автокражбите.

На въпрос има ли конкретен столичен квартал, който може да бъде определен като "най-криминален", от МВР обясниха, че не могат да посочат такъв. Престъпления ставали в най-различни райони.

Най-предпочитаните квартали за домови кражби в столицата за 2019 г. са били районите на "Младост" и "Студентски град". За миналата година там са регистрирани повече от 400 взломни обира. Те са следвани от "Слатина" и "Изгрев", които изостават от челната позиция с приблизително 70 случая. Потърпевши, разбира се, са и хората, живеещи в по-богати квартали, като "Борово". Той обаче се нареждат на трето място в класацията. Жертви на същото престъпление има и в "Драгалевци", "Бояна" и "Симеоново". Според МВР това се дължало на факта, че там има много нови сгради, в които се настаняват заможни млади семейства.

Сред кварталите с най-много автокражби са тези в района на 6-о РПУ. Това са "Драгалевци", "Борово", "Манастирски ливади", "Овча купел", "Бели брези" и други. Изглежда за миналата година в района на Шесто са изчезнали 161 коли, като е имало и 29 палежа. По данни на МВР най-търсената марка от автоапашите продължава да бъде "Мерцедес", следвана от "Ауди", "Фолксваген", "Порше", "Шкода", "БМВ" и "Тойота".

След София най-много автомобили се крадат в другите големи градове като Варна, Бургас и Пловдив. В това число попадат и морските курорти по време на туристически сезон. От ведомството сигнализират, че по-голямата част от автоапашите през лятото и зимата логично предпочитат да посещават градовете, в които са ситуирани много чужденци. Основната цел на автокражбите според институцията остават разглобяването и продаването на части.

От МВР допълват, че престъпността в ромските квартали не е висока, тъй като местните избягвали да нападат "свои хора".

Ако трябва обаче да се посочи едно място, на което не е желателно никой турист или местен да стъпва, повечето специалисти смятат, че това е пловдивският квартал "Столипиново". Само преди три години американската агенция The Huffington Post направи констатация, че "най-мрачната" точка на планетата е именно този BG квартал. Медията дори определи обстановката там като "криминална", допълвайки, че кварталът е пълен с различни предствители на престъпния контингент. Последваха и множество коментари от рода на рай за наркотиците и крадените вещи.

Агенцията написа още, че това е мястото в България, до което не бива да припарват никакви туристи. В същата тази класация The Huffington Post постави и няколко колумбийски квартала.

През годините в "Столипиново" полицаи са провеждали десетки акции. Кварталът беше спряган и за най-голямото разпределително депо на хероин в Южна България. От арестите е станало ясно, че в този район може безпроблемно да бъдат открити още амфетамини, кокаин и разбира се, марихуана.