Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Учени от университета в Саутхемптън откриха, че климатът на Земята е на път да се върне с няколко милиона години в миналото.

До 2025 г. нивата на въглероден диоксид в атмосферата ще достигнат рекордно високи стойности през последните 3.3 милиона години. Причината за това е дейността на човечеството, се казва в статия, публикувана в списанието Scientific Reports.

Изследователите са анализирали химичния състав на вкаменелости, събрани от седиментите от дъното на Карибите. Получените данни са използвани за реконструкция на концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера преди около три милиона години, през епохата на плиоцен (от 5,3 до 2,8 милиона години), когато Земята е била с три градуса по-топла от сега. Тогава полярните шапки са заемали по-малка площ, а нивото на световния океан е било по-високо, предава БГНЕС.

За да оценят древната концентрация на въглероден диоксид, учените определят съотношението на изотопите на бор в останките на черупки. Изотопният състав зависи от киселинността на морската вода, а това от своя страна зависи от съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата.

Оказа се, че в най-топлия период на плиоцен концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата достига 380-420 части на милион. Това се равнява с текущата стойност от 415 ppm и показва, че човечеството вече е достигнало ниво, при което настъпват значителни климатични промени.

Счита се, че до 2025 г. съдържанието на въглероден диоксид ще надвиши всички стойности през последните три милиона години. Това също означава, че в бъдеще ще бъдат достигнати рекордни нива за последните 15 милиона години.