Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Под риск са вторите пенсии на първите около 17 хил. жени, които наесен ще са първите с право на нея през септември 2021 г.

Причината била загубите на частните пенсионни фондове заради коронакризата и сривовете на борсите в началото на годината, стана ясно от обяснение на министърката на труда и социалната политика Деница Сачева.

“Кризата ощети и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са 685 млн. лв. За момента ще бъде трудно наваксването поне за тези, които предстои да се пенсионират много скоро. Ще търсим обаче варианти хората да не бъдат ощетени”, обясни министър Сачева.

За универсалните фондове, където осигуряването е задължително за всички родени след 1959 г.,

загубите са

на стойност

480 млн.лв.

С около 92 млн. лв. са намалели активите в доброволните фондове за допълнително пенсионно осигуряване, а останалите са в професионалните фондове, даде данни тя пред bTV.

В момента тези 17 хил. жени, които първи ще получат втора пенсия, нямат право да прехвърлят партидите си в Националния осигурителен институт. Според Кодекса за социално осигуряване това може да става до 5 години преди навършване на възрастта за пенсия.

Ако останат в частните фондове, пенсиите им от НОИ ще бъдат намалени с около 20%. В същото време намаляването на личните партиди заради кризата на финансовите пазари, което не е сигурно, че фондовете ще успеят да наваксат до есента на следващата година.

Данните за доходността на фондовете от юни обаче показват, че те би трябвало да са успели вече да възстановят поне наполовина загубеното до края на март.

Заради това държавата ще опита да даде втори шанс на тези 17 хил. жени да прехвърлят партидите си към НОИ.

Да се даде и прозорец от 3 месеца, в който хората да могат да преместят партидите си от частните фондове в НОИ, е една от идеите в Кодекса за социалното осигуряване, които трябва да са готови през есента, обясни Сачева.

“В момента работна група отново обсъжда промени в текстовете на Кодекса за социално осигуряване за изплащането на вторите пенсии. Причините са, че се натрупаха няколко проблемни теми. Все още нямало ясни актюерски разчети за първите пенсионери с втора пенсия”, обясни още министърката.

Сред проблемните теми е именно процентът, с който да се намалява пенсиято от НОИ, ако партидата не е прехвърлена. Държавата настоява намалението да е 20 на сто, докато според фондовете това е несправедливо.

При жените

намалението

трябва да е

по-малко,

защото те имат периоди като майчинството, когато не се осигуряват в частните фондове. При първите пенсионери пък в универсалните фондове са отишли едва около 7% от осигуровките за целия им трудов живот, аргументират позицията си пенсионните фондове.

Ако не бъдат приети изменения в КСО, фондовете пък няма да могат да предложат различни варианти за пенсии - доживотна, срочна или еднократна. В момента КСО предвижда само доживотно плащане, което обаче при малките партиди означава мизерни пенсии.

“Хората обаче трябва да знаят, че мислим за това как да получат справедливи пенсии”, каза още министърът.

В петък пък ще могат да се подават заявления по новия дизайн на мярката 60/40. А от сряда държавата ще плаща минимална заплата - 610 лв. за месеца, ако фирмите наемат безработни. Фирми с до 10 служители ще могат да наемат до 2-ма безработни. С до 50 – до 10, тези със служители до 250 - 30, а тези с над 251 служители – до 60.