Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мародери грабят луксозни стоки от разбита витрина на луксозен магазин на протест в Манхатън.
Мародери грабят луксозни стоки от разбита витрина на луксозен магазин на протест в Манхатън.

Демонстранти палят коли и мародерстват в магазини

Български полицай е бил ранен при масовите безредици в САЩ заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест. Това съобщи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) във фейсбук. Там допълват, че българинът, чието име не се разкрива, бил наранен със стъклена бутилка, но ще се възстанови напълно.

“Във връзка с престъпните орди, които страхливо крият себе си зад названието протестанти и сеят смут и хаос в големите градове на Америка, Б.А.П.А. иска да ви уведоми, че ние също сме в средата на тези събития и правим всичко възможно да опазим реда”, се казва в публикацията на българските полицаи в САЩ.

Протести с насилие възникнаха и пред Белия дом, като президентът Доналд Тръмп бил принуден да се крие в бункера си в петък вечерта. Американският лидер останал почти час в подземното си скривалище, докато 50 служители на Сикрет сървис били ранени. Полицията използва сълзотворен газ близо до Белия дом, за да разпръсне протестиращи, които бяха потрошили прозорците на държавни сгради, преобърнали коли и запалили пожари.

Белият дом

потъна в мрак,

като угаси почти цялото си външно осветление.

Тръмп заяви, че ще обяви протестното движение “Антифа” за терористична организация. Президентът осъди размириците и се закани да ги спре. Според него “Антифа” е мрежа от групи на крайнолеви политически активисти, често изповядващи войнствен анархизъм.

САЩ са обхванати от най-големите граждански протести и бунтове от 1968 г. Това стана след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира, което разпали протестите. Те са най-големите граждански бунтове от убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г., когато страната е разтърсена от мащабни демонстрации за граждански права на фона на Виетнамската война. 

Спецчасти охраняват Белия дом от демонстранти.
Спецчасти охраняват Белия дом от демонстранти.

7 поредни нощи големи и малки американски градове се превърнаха в сцена на сблъсъци между протестиращи и силите за борба с безредиците. Най-малко 4000 души са арестувани от началото на безредиците. Сред задържаните е и дъщерята на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио. Въпреки наложения

полицейски час

в 40 града

част от жителите им не се съобразиха с ограниченията и излязоха по улиците и в неделя вечер. До сериозни сблъсъци с органите на реда се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис, където полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите. Демонстрантите палиха полицейски коли, хвърляха камъни, чупиха витрини и разграбваха магазини. В Минеаполис цистерна се вряза в тълпа от демонстранти. Те извадиха насила шофьора и се саморазправиха с него. 

Имаше мародерства във Филаделфия, Бостън, Чикаго и други градове из цялата страна. Протестното движение придоби международни измерения, след като демонстранти се събраха на протести и пред посолствата на САЩ в Лондон, Берлин и Копенхаген.