Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камион цистерна се вряза в демонстранти на междущатската магистрала 35 Уест в Минеаполис, но никой от тях не е пострадал, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидци.

След инцидента шофьорът на камиона излязъл от кабината и бил бит от протестиращите.

Пътната полиция на Минесота съобщи в Туитър, че шофьорът изглежда е действал преднамерено. Той бил ранен при побоя от демонстрантите и бил откаран в болница, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Демонстрантите протестирали срещу полицейското насилие, довело до смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд в Минеаполис на 25 май.

Един човек е загинал, петима са получили огнестрелни рани
по време на протестите в Чикаго

Един човек е загинал, петима са получи огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис на 25 май. Това съобщи вчера телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията, предаде ТАСС.

По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.
Масови протести и безредици започнаха миналата седмица в Минесота и редица други щати след като в интернет беше публикуван видеозапис на задържането на Флойд, заподозрян за използване на фалшива банкнота. На записа се вижда как белите полицаи му слагат белезници и го повалят на земята.

Един от тях натиска с коляно шията на задържания, без да обръща внимание на виковете на Флойд, че не може да диша, и скоро афроамериканецът умира в една от болниците в града. На 26 май всички участвали в инцидента полицаи бяха уволнени, а един е задържан по обвинение в непредумишлено убийство.

Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия. По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1,7 хиляди души.

Полицейски час във Вашингтон

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви, че въвежда полицейски час в американската столица, след нови протестни демонстрации близо до Белия дом, предадоха Франс прес и БТА.

Полицейският час е в сила от 23.00 часа в неделя до 06.00 часа в понеделник, уточни тя в Туитър и добави, че е наредила разполагането на Националната гвардия в града в помощ на полицията.
Няколко стотин души се бяха събрали в неделя вечерта пред Белия дом, поставен под засилена охрана. Някои демонстранти хвърляха бутилки с вода срещу силите на реда.

Освен във Вашингтон, полицейски час беше въведен също в Лос Анджелис, Чикаго и Детройт, а щатът Аризона обяви едноседмичен полицейски час по цялата територия на щата, след като демонстранти се сбиха с полицията, която отговори със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Дъщерята на кмета на Ню Йорк, 25-годишната Киара де Блазио, била арестувана миналата нощ по време на протестна акция, съобщи снощи нюйорската телевизия Ей Уай 1, предаде ТАСС. Кметската дъщеря се намирал сред тълпа от стотина души, окупирали кръстовището между Бродуей и 12-а улица. Демонстрантите не се подчинили на нареждането на полицията да се разотидат и били арестувани. Киара де Блазио, по данни на телевизията, вече е освободена от ареста.

Полицията във Вашингтон задържа вчера 17 души по време на безредиците в американската столица, избухнали след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис на 25 май, предаде ТАСС.

"Полицията задържа 17 души. На 14 лица са повдигнати обвинения за участие в безредици, двама са заподозрени в грабеж, а един - в нападение", заяви на пресконференция началникът на столичната полиция Питър Нюсъм. Той отбеляза, че са пострадали 11 полицаи и са нанесени щети на 29 полицейски автомобила.

По думите му, властите подкрепят мирните протести, но не приемат разрушаването на собственост и нападенията срещу хора.
По данни на Сикрет сървис в периода от петък вечерта до неделя сутринта /местно време/ над 60 полицаи във Вашингтон са били ранени от хвърлени срещу тях различни предмети от участниците в безредиците.

Байдън посети демонстрация в Делауеър, Помпейо изрази съболезнования на семейството на Флойд

Бившият американски вицепрезидент и кандидат на демократите за президентските избори през ноември Джо Байдън обяви вчера, че е посетил демонстрация против расизма в щата Делауеър, съобщи Франс прес. Демонстрацията беше организиране в рамките на протестите в цялата страна след смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис на 25 май.

"Ние сме една нация, която в момента страда, но ние не трябва да позволим тази болка да ни унищожи. В качеството си на президент, ще помогна за воденето на този разговор - и най-вече, ще слушам, както сторих днес, когато посетих демонстрация миналата нощ в Уилмингтън", написа Байдън в Туитър.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изрази личните си съболезнования на семейството на Флойд, съобщи ТАСС. "Позволете ми да започна с това, че лично изразявам съболезнования на семейството на господин Флойд и на всички хора, пострадали в резултат на безредиците и насилието", заяви Помпейо в интервю за телевизия "Фокс нюз", излъчено вчера. "Това е ужасно, това е трагедия", добави той.

Помпейо подчерта, че правителството предприема решителни действия за възможно най-скорошно приключване на разследването по този случай. "Действията на полицаите /извършили ареста на Флойд/ са отвратително", посочи държавният секретар.

Кадри от Минеаполис:Ройтерс
Кадри от Минеаполис:Ройтерс
Снимки: Ройтерс
Снимки: Ройтерс