Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кодът за оцеляването се оказва генът на любопитството

Преди 46 хил. прадедите ни владеят огъня до съвършенство, а любопитството ги отвежда в Австралия, днес този път в неизвестното води към Космоса

Свръхмодерни методи и технологии за датиране на ДНК от преди 46 хил. години, извличане на генетичен материал от зъб и дори от глина, доведоха до едно епохално откритие. Видът Homo sapiens, чиито наследници сме ние,е съжителствал мирно с неандерталците цели 8 хил. години. Доскоро се предполагаше, че те са изчезнали с нашето появяване, но изследванията в пещерата “Бачо Киро” доказват, че двата вида са живеели в динамично равновесие. От време на време са воювали, от време на време са се влюбвали и са имали деца. След което по някаква причина едните просто изчезват, а ние оцеляваме.

Остава новата култура

с нов подход към изработването на каменни сечива, с ново поведение и готовност за работа в екип.

На какво се дължи тази аномалия? Има ли генетични и биологични причини или всичко дължим на своята адаптивност към средата?

Това бе една от задачите на международния изследователски екип, ръководен от Николай Сираков и Свобода Сиракова от Националния археологически институт и от Жан-Жак Юблен, Ценка Цанова и Шенън Макферон от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг, които провеждат разкопки в пещерата “Бачо Киро” край Дряново от 2015 г.

Кои са деветте разлики за победата нашият вид да надделее над неандерталците, четете в новия брой 5/2020 на списание "Космос". От него ще научите още:

Коя е жената, помогнала на САЩ да покорят Космоса?

Защо пингвините намаляват?

8 теории: Сами ли сме във Вселената? Къде са всички?

Какъв е бил флотът на Древен Египет?

Как индианците в амазонската джунгла се справят с COVID-19

Кой е мафиотът Хенри Хил, вдъхновил Скорсезе?

ДНК технологии разкриха 111 убийци

Мит ли е глухотата на Бетовен

Стерилната среда разболява

Животът продължава в потопено село във Филипините

Вирусът порази спорта

Мария Калас срещу Джаки Кенеди