Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

COVID-19 е страничен резултат от опит за създаване на ваксина срещу ХИВ. Това би било просто поредната странна теория за коронавируса, ако не беше споделена от Люк Монтание – учен, носител на Нобелова награда за медицина, удостоен с престижното отличие именно защото самият той е

откривател

на вируса на ХИВ

Прочутият френски вирусолог е известен по цял свят не само с големите си постижения в науката, но и със спорните си твърдения, предизвикващи противоположни реакции.

В интервю за френската телевизия CNews той изрази мнението, че дори и коронавирусите да са с естествен произход, то при SARS-CoV-2 се наблюдава манипулация, тъй като съдържа елементи на вируса ХИВ. Затова ученият изказва съмнение, че COVID-19 е следствие на опити, при които микробиолози са използвали модел на коронавирус, но изкуствено са добавили тези елементи. На въпроса с каква цел, професор Монтание поддържа хипотеза, че е възможно да е ставало дума за разработка на ваксина против ХИВ.

Мнението на учения бе прието доста остро от научната общност не само във Франция, но и по света. Професорът е

свикнал името му

да се замесва

в скандали

През последните години той е изразявал крайни теории за ваксините, за хомеопатията, за лечението с вода и често е пренебрегван в научните среди. Според негови колеги ученият от миналото категорично е минал към по-езотерични течения и съвременните му теории трябва да бъдат приемани с едно на ум. Факт е, че във Франция дори има подписка с искане да бъдат ограничени медицинските права на професор Монтание. Обвиняват го, че използва славата си, за да разпространява "опасни за здравето твърдения, които са в разрез с медицинската етика и не се базират на никакви научни доказателства".

Но все пак Монтание не е кой да е. Той е носител на Нобелова награда за медицина. От 1972 г. работи в парижкия институт "Пастьор", а от 1975 г. е професор по вирусология. През 1983 г. е запален от теорията на френския лекар Уили Розенбаум, че

причина за мистериозната болест

(години по-късно наречена СПИН), от която умират хора по целия свят, се дължи на вирус. Мнението на Розенбаум е прието скептично, но не и от Монтание, който решава да работи в тази посока. Заедно с Франсоаз Баре-Синуси успяват да изолират ХИВ - вируса на СПИН.

По същото време или малко след това американски учени също правят откритието. Става дума за екипа на Робърт Гало. Между учените се заражда огромен спор кой пръв е постигнал изолирането на вируса. Признанието в крайна сметка се дава на французите, които през 2008 г. получават Нобелова награда за физиология и медицина.

Монтание става съосновател на Глобалния фонд за изследване и превенция на СПИН и години по-късно изиграва важна роля и за България. Той е един от първите, които се застъпват за обвинените български медици в Либия. Именно неговият екип намира категорични научни доказателства за невинността им. Неговите показания мобилизират научните среди и политиците и помагат българите да бъдат освободени. Това е и причината професорът да бъде удостоен с почетния знак на Министерството на външните работи на България "Златна лаврова клонка" за особено големи заслуги.

В свое интервю за Българското национално радио през 2018 г. професор Монтание обяснява, че историята с

обвинението на нашите медици остава загадка

и то най-вече не заради медицинска невъзможност да се намерят отговори, а заради режима, който е потулил истината:

"Съществуват още тъмни моменти относно това как тази епидемия е започнала в една-единствена детска болница в Бенгази. Кой е човекът, който е внесъл тази зараза в болницата, как заразата е могла да се разпространи при деца.

Т.е. това си остава мистерия, защото не можаха да бъдат направени всичките проучвания, които изисквахме, поради факта, че тогавашното правителство на Кадафи проявяваше нежелание да ни дава информациите, пазеше ги. За съжаление не можем да намерим всички отговори, защото режимът помете всичко."

Професорът, който вече е на 88 години, признава, че най-голямата му страст в живота е науката, а най-любимото място – лабораторията. Години наред той посвещава именно на изследване на най-новите вируси. Преди две години при участието си в международен научен форум в София Люк Монтание предупреждава, че една от най-големите опасности за човечеството днес е именно появата на нови болести и епидемии.

Той подчертава, че рискът днес е, че живеем в глобален свят, където вече няма географски бариери за вирусите и бактериите: "Не бива да почиваме върху мечти. Трябва да си даваме сметка, че

се намираме в крехко равновесие

- внезапно може да възникне значителна икономическа регресия поради климатични промени. Може да имаме нови здравни проблеми поради появата на нови епидемии и хронични заболявания, които засягат голяма част от населението."

Една от горещите теми, в които професорът изразява различно от колегите си мнение, е тази за ваксините. През последните години Монтание е застъпник на теорията, че ваксинациите не трябва да бъдат задължителни в демократичните държави. При гостуването си в България през октомври 2017 г. той заявява в интервю за предаването "120 минути" на БНТ:

"Трябва да бъдем разумни. Антибиотиците и ваксините са много важен път за превенция на заболяванията, но не трябва да се мисли, че тези сегашни ваксини нямат нежелани въздействия по няколко причини. Те използват една

субстанция, която увеличава

имунната мощ срещу микробите,

но такива добавки обикновено съдържат алуминий. И този алуминий, чрез ваксината, преминава и влиза в нашия мозък, което може да бъде вредно.

Някои тежки неврологични заболявания, аутизмът по-специално, може би и алцхаймер, също се влияят от съдържанието на алуминий. Така че такива ваксини трябва да се избягват." Именно с крайното си мнение за имунизациите Монтание си навлича присмеха на много световни вирусолози. Някои го обвиняват, че защитава чужди интереси, а други обявяват твърденията му за "старческо слабоумие". Именно борбата на професора за отпадане на задължителните ваксинации във Франция става причина срещу него да се направи подписка с искане за отнемане на правото му да практикува медицина.

Противно на много свои колеги, Монтание се застъпва и за хомеопатията. В интервю за сп. "Сианс" той е категоричен, че високите разреждания имат ефект върху човешкия организъм, тъй като "те са водни структури, които имитират оригиналните молекули". В друго интервю твърди, че

електромагнитните вълни влияят зле

на човешката ДНК,

освен това предизвикват оксидативен стрес, който компрометира работата на имунната система. Ученият изказва също мнението, че с целенасочено третиране и правилно дозиране на антибиотици може да се лекува аутизъм.

През последните години се посвещава и на множество разработки и публикации за свойствата на водата. Категоричен е, че водата има способност да съхранява генетична информация и след това да я предава. Вярва, че някои хронични болести може да са следствие именно на предаване на такава информация на ниво микроби и вируси. Всички тези противоречиви теории предизвикват гнева на някои консервативни учени, но пък превръщат професор Монтание в един от най-популярните вирусолози днес.

През 2018 г. пред Българската национална телевизия той предупреждава: "Светът е глобализиран. Производството на храна и храненето са превърнати в индустрия почти навсякъде. Ето защо

епидемиите се разпространяват навсякъде,

тъй като причините за тях вече са еднакви навсякъде. Това са глобалното затопляне, прекомерната употреба на пестициди, на инсектициди, на хербициди. Те променят онова, с което се хранят животните. А ние се храним с тези животни, поели новите фуражи, модифицирани от хербициди и инсектициди.

Ние сме изправени пред много труден период. Разбира се, технологичното развитие е налице. По света живеят над 7 милиарда души. Но положението е опасно крехко. Ако не се справим с климатичните промени и с хербицидите, ние просто ще се отровим и ще изчезнем."