Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стив Рене, мениджър на Fortitude Ranch и участник в операция "Пустинна буря", се подготвя да се скрие за дълго време в бункера.
Стив Рене, мениджър на Fortitude Ranch и участник в операция "Пустинна буря", се подготвя да се скрие за дълго време в бункера.

Отдалечен лагер, в който да се чувстват в безопасност, подготвят богаташи в Западна Вирджиния. Предлагат на кандидатите за оцеляване шанса да се скрият от пандемията с коронавируса. Бункерът може да приюти до 500 души за четвърт век в щата, който все още е недокоснат от заразата.

"Това е като полица за животозастраховане, която защитава живота ви, не като онази, която сключвате, за да ви погребат", казва пред агенция Франс прес Стив Рене, мениджър на Fortitude Ranch и участник в операция "Пустинна буря".

Срещу 1000 долара годишна такса

може да се подслоните в съоръжение с площ 404 дка, снабдено с бетонни бункери, слънчеви системи и дори канавка за изгаряне на заразени трупове.

Ако това не е достатъчно за привържениците на т.нар. зомби апокалипсис, Fortitude Ranch разполага и с четири наблюдателни кули, оборудвани с пушки. Те са толкова мощни, че са в състояние да разбият бронирана кола.

И макар нападение да е "малко вероятно", Рене признава, че "отчаяните хора правят отчаяни неща", особено когато провизиите намаляват, пише в. "Ню Йорк пост".

Потенциалните кандидати според него е по-добре да побързат и да си резервират място. След като комисия от петима души оцени ситуацията като "катастрофална", режимът в базираното в Апалачите съоръжение се затяга. Членовете ще могат да влязат само с тайна парола и след като им премерят температурата с безконтактен термометър, съобщава АФП.

След като влязат вътре, избягалите от заразяване имат достъп до кладенци, оранжерии, добитък и достатъчно храна, маски за лице и тоалетна хартия, които да задоволят нуждите им в продължение на 25 години. Въпреки че звучи като мечта на апокалиптик, Рене твърди, че Fortitude Ranch просто предлага убежище за хората, които искат да се защитят от пандемията на коронавирус. "Ако не сте подготвени по някакъв начин, вие просто няма къде да отидете и какво да направите", казва Рене, който твърди, че е помогнал и на жертвите на ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г.

Fortitude Ranch е основан от

бившия експерт

по разузнаване

от Студената война

и от университета от Харвард "Дрю Милър". Той има за цел да разкрие още приюти срещу COVID-19 в САЩ. "Това не е идея на луди хора, че утре светът свършва", казва Рене. Ветеранът твърди, че

към убежището му има огромен интерес

от страна на притеснени хора вследствие на пандемията на коронавирус, която продължава да ескалира.

Кандидатите за оцеляване от Западна Вирджиния не са единствените, които се насочват към хълмовете, за да избягат от вирусите в града.

Наскоро елитът на Ню Йорк се опита да заобиколи бича COVID-19, като избяга в Хамптънс.

Страстта за закупуване

на бункери

като защита от апокалипсис не е нова, но заради пандемията с COVID-19 този вид недвижими имоти стават все по-актуални.

Луксозният бункер изглежда като петзвезден хотел.
Луксозният бункер изглежда като петзвезден хотел.

Докато повечето от нас превъртат социалните медии и не отделят вниманието си от новините и кабела, Питър Тийл, един от основателите на системата за онлайн разплащания PayPal, се е сдобил със скривалище в Нова Зеландия, а основателят на Amazon Джеф Безос, който сега трупа още по-големи печалби заради коронавируса и процъфтяващата електронна търговия, управлява над 300 000 декара в Западен Тексас.

През 2017 г. съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман каза пред "Ню Йоркър", че според него над 50% от милиардерите в Силициевата долина вече са закупили някаква застраховка за апокалипсис - сигурна стая, бункер или бягство в чужбина, пише "Венити феър".

Робърт Вичино, основателят на Vivos Group, която създава подобни бункери убежища, твърди, че наблюдава увеличение на продажбите и запитванията след появата на коронавируса в Китай в края на миналата година. Преди това фирмата преобразува редица стари убежища на американската армия близо до Едемон, Южна Дакота, в селище за цивилни, наречено Vivos xPoint. Бункерите са проектирани така, че да издържат "на всякаква катастрофа". Тези 575 бетонни съоръжения, които започват с цена от 27 000 паунда и 99-годишен лизинг, могат да скрият около 5000 души, което прави комплекса "най-голямата общност за оцеляване на Земята. "

Един от най-добрите варианти за убежище в САЩ е в Средна Америка. Там може да се скриете

под земята в ремонтиран

ракетен силоз

на военновъздушните сили в Канзас, който се рекламира на пазара като вариант за оцеляване. Тук има аквакултура, киносалон, парк за кучета, стена за катерене върху скала, басейн, спа център, воден парк, дори бивши зелени барети и морски тюлени, които да гарантират сигуността. Пространство от 920 квадратни метра струва около 1,5 милиона долара; а 1840 кв. м - 3 милиона долара. Авторът на проекта Лари Хол твърди, че бетонните стени на сградата с епоксидно покритие могат да издържат на директни ядрени удари, както и на COVID-19.

Един от тези заможни хора, които вече са си запазили място, е Тайлър Алън, 51-годишен предприемач от Флорида, който е собственик на множество "укрепени места", както той ги нарича. Засега той остава "нащрек" у дома, но е готов да се присъедини към потенциалните си съседи в силоза - "известни хора от Силициевата долина, републиканци, демократи, без значение",

когато му дойде времето

Алън описва пред "Венити феър" мечтата си за живота в подземен лукс. "Започнах да мисля за оцеляването си още около атентатите на 11 септември. Изследвах икономиката и срива на долара. По-притеснен съм от социалните вълнения, от заплахата за непрекъснатостта на бизнеса.

Да вземем например Флорида. Идва ураган, а той води след себе си и други проблеми. Силата ти изгасва, тревожиш се за децата си. Опитвате се да работите, но никой не може да се захване на работа - това е истински проблем.

Ако знаем, че към Флорида идва ураган, може да се отправим към "каютата", да заведем там ръководителите на екипа си и семейството си - като в хотел "Хилтън". Има всякакъв лукс - басейн, кино. Знаете ли, това не е нищо повече от опит да се подготвите за бедствие със семейството си и да преминете през него, без да пострадате", казва той.

Най-големият въпрос, който всеки задава, е: какво ще правите, ако нещо се случи, как ще стигнете дотам?

Трябва да имате реалистичен план

Ако мислите за оцеляване, имате пет дни като повечето хора. "Например задава се ураган в Маями, аз живея в Орландо. Повечето хора седят там и гледат телевизора, чакат да видят какво ще се случи. Предпочитам да се кача в колата, да напусна Флорида, преди да се стигне до последните два часа. Трябва да имате време да стигнете до мястото, където ще останете при криза", споделя Алън.

Като фен на стратегията за оцеляването той признава, че притежава място и в други подобни "крепости". "Някои от моите съоръжения имат бункер, но той

не е защитен от биологична инфекция,

нито от радиация. А в ракетния силоз има няколко слоя; има всичко."

Според него коронавирусът изглежда силно заразен. "Оставам нащрек. Гледам колко време отнема да се обяви карантина в различни области, кога се забранява пътуването, дали рафтовете в магазините се изпразват. Следя индекса на заплаха и когато има нужда, ще се отправя за приятно пребиваване в едно от съоръженията, вероятно на Лари, защото е биологично укрепен. Ще доведа екипа си и ще се забавляваме, ще гледаме филми и ще отидем до водния парк. Няма да се притеснявам, защото имам това съоръжение."

Тайлър Алън признава, че коронавирусът го дразни, защото е пренаредил пазара и е изпразнил рафтовете на магазините поради паниката на хората.

Но се радва на своята инвестиция - много готино е да я притежаваш.