Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коронавирусът СНИМКА: Ройтерс
Коронавирусът СНИМКА: Ройтерс

При пълна мобилизация на институциите и научния ни потенциал има шанс до 2 месеца да има българско лекарство срещу коронавируса. Това съобщи ексклузивно пред "168 часа" шефът на "Микар иновейшън" Филип Фратев.

По света има около 1000 компании в света, които търсят и синтезират подходящи молекули. Още с възникването на SARS те започват да правят опити с различни варианти, но тъй като той затихва, фармацевтичният бизнес губи интерес към идеята за специфичен медикамент. Постепенно патогенът мутира и резултатът е, че сега в него се появяват и 4 белтъка, характерни за ХИВ.

Това е възможно само ако държавата ни помогне, сами не можем да организираме целия този процес - ако премиерът помогне, ще стане

Ваксините са безсмислени, ако до септември 70% от населението е заразено

- Г-н Фратев, на какъв етап сте?

- Както и много компании в света, така и ние понеже няма разработено лечение, се насочихме към първото - анти-ХИВ средствата. Механизмът на сливане на един вирус с клетката прилича на механизма на друг вирус с клетката. Въпросът е доколко прилича. Това вече се изясни и необходимата информация я има. Колегите по света изказаха предположение, че има доста голяма прилика между ХИВ и този на Ковид-19, поради което имаме набор от инхибитори, по-специално една молекула, която се свърза СRP 5, защото да влезе в клетката той трябва да се свърже с два протеина. При ХИВ1 това е преобладаващо, той влиза в клетките и хората се разболяват от СПИН.

Всякакви хора твърдят кой разбира и кой не, но искам да подчертая - ние сме пределно наясно, че при коронавирусът има разлика и е хубаво, че имаме такава молекула, но при Ковид-19 се оказва, че вторият протеин не е преобладаващо СRP 5, а АСЕ2.

За този протеин няма одобрени лекарства, но има една молекула, която е за експериментални биологични цели. Ние тази молекула може да се ангажираме буквално до дни да я актуализираме така че да стане лекарствена молекула, тоест за медикамент, стига да получим подкрепа от държавата.

Снощи прегледах всичко и съм убеден, че това е много реалистичен вариант. Ако ние до две седмици получим тази молекула тя директно може да бъде тествана върху вируса. Аз също работя за американски университет и казвам какво реално може да се направи, няма нужда от общи приказки. Аз лично с това се ангажирам и нося отговорност, ако премиерът Борисов ми даде зелена светлина. Написали сме писмо, което се разглежда от министъра на икономиката, търсим съдействие не пряко от премиера, в разговори сме с вицепремиера Томислав Дончев, защото бе обявена пандемия. Именно това позволява директно финансиране от европейските фондове, отделно Еврокомисията задели 25 млрд. евро и мисля, че не е проблем подобно начинание да се финансира.

Представете си, че тази молекула е на масата на един проектант, но някой трябва да построи сградата. Има Институт по органична химия, но БАН има проблем с финансирането. Борисов е казал, ако трябва да се предостави целия Техпарк за целта. Но аз нямам в момента специалисти, които да синтезират това съединение на прах. Това е първият проблем, той е извън мен. Аз ще генерирам примерно 10 молекули, но някой трябва да ги синтезира.

Вместо всякакви вирусолози и специалисти да ходят по медиите, нека да влязат в контакт с нас или с Техпарка и да кажат могат ли да предоставят хора и условия, за да тестваме веднага тези молекули върху въпросния вирус.

Ако кажете на БАН, че нещо трябва да се синтезира, обикновено това се случва след 2 години. Но ако Борисов им нареди, ще го направят за 1 седмица. В момента всичко зависи от нас. Премиерът има свои механизми и може да им даде срок. Тогава отиваме на стъпка 2 и започваме да проверяваме как това ще въздейства на вируса. Това е нормалният начин, по който работят и в САЩ в подобна извънредна ситуация.

Само преди една седмица шефът на Американската агенция по лекарствата на САЩ каза, че много по-бързо ще се разработи лекарство отколкото ваксина, следва логичния въпрос - ако се очаква пик през септември, а тогава няма да има ваксина, а Ангела Меркел знае, че 60-70% от немското население ще бъде заразено, питам кой ще предпазваме с тази ваксина след септември?

Това ще е безсмислено и не го казвам аз, а шефът на американската агенция пред "Ню Йорк таймс".

Следователно ние се нуждаем много повече от лекарство. Синтезират се молекулите по най-бръз начин, през тези две седмици би трябвало нашите учени от Института по молекулярна биология към БАН и други колеги да влязат в Техпарка, ще им осигурим техника, за да се види дали могат да направят тези тестове тук. Аз до момента съм работил единствено със здравната организация на САЩ, там тези тестове са безплатни, сега дори се правят ускорено, но по принцип те слагат в епруветките вирус плюс молекула и гледат дали те го убиват. В нашия случай ние трябва имаме заразена клетка и да видим как й въздейства нашата молекула. Един вирусолог тези дни каза: "Едно е в лаборатория, друго е в човешкия организъм."

Но ние няма как да не започнем от епруветката. Не мога директно да пробвам това на хора. Но ако видим, че унищожава вируса, защото не? Това е механизмът. Само да вметна - в Ковид-19 има един трети протеин - с едно сложно име SLC6A19. Ние имаме готова молекула за него, публикувана в едно от най-авторитетните издания в света през миналата година. Казвам го, защото не сме изникнали от нищото, публикуваме в тези международни списания години наред. Разполагаме с молекулата за хомоложния протеин, но не за 19, а за 6, имаме и за хомоложния 14, много лесно е да я преправим, ако изобщо се налага, защото не сме я тествали. Възможно е тази, която имаме, също да свърши работа.

Ние имаме две водещи молекули за две потенциални цели във вируса. Липсва ни една, която можем да направим до седмица, описахме цикъла и стигнахме до тестовете в епруветка. Ще е безкрайно неприятно, ако аз трябва да си сътруднича със САЩ, защото Министерство на здравеопазването може да многократно да ускори този процес - в САЩ да изпратим молекулите и ще знаем дали са активни или не. Както каза премиерът това е въпрос на чест. Аз съм сигурен, че ще работят.

Над 80% от лекарствата са създадени в периода между 50-те и 80-те години, тогава нямахме познание за нито един от тези протеини, които сега дават тежки странични ефекти. Мислите ли, че не можем да съобразим тази готова молекула да има стандартни панели, което няма да е много скъпо - 50-100 хил. евро. Ще тестваме над 2500 протеина в организма, като зад всеки един стои физиологичен процес и следователно страничен ефект. Тоест ние предварително ще знаем дали тази молекула ще има странични ефекти.

- Не е маловажен този въпрос?

- За мен малко са прекомерни тези опасения и дългите изпитания, защото молекулата ще е абсолютно безопасна. Още повече това не е дългосрочно лечение, а краткосрочно.

- Как точно трябва да съдейства държавата?

- Стигаме до последния компонент, който зависи от Министерство на здравеопазването и Бойко Борисов. Ние имаме Национална агенция по лекарствените средства - НИЛС. Ако министерството й разпореди, те могат да разработят протоколи за ускорено клинично изпитание в болниците. Ние сме независима държава и както Китай си решава сам, така и ние може да го направим и след одобрението на препарата. Това е решение на НИЛС - да се направят протоколи и оценка на безопасността, като тя се съобрази, че тук става дума за един критичен случай, в който трябва да се направят базови оценки. Още повече ние предварително ще имаме много добра информация и по всички показатели медикаментът не би трябвало да е токсичен. В чужбина и у нас има десетки компании, провеждащи клинични изследвания и това не бива да е проблем.

Пак повтарям това не е фантасмагория. Ние действително можем да го направим, виждате положението става сериозно, затварят се граници. Ами добре - сега е времето да покажем наистина какво можем.

Бойко Борисов изрази голяма подкрепа, но може би ще трябва още една намеса от негова страна, за да се даде зелена светлина на този проект. Имаме план с конкретни суми и срокове, но нека и държавата да подпомогне този процес. Тогава защо да не се опитаме и да го направим?

Ако Борисов даде зелена светлина моментално започваме. Моите колеги са работили по ХИВ. В момента основният ни проект е за метастази на рака в лимфните възли и там сме в преговори с най-големите фармацевтични компании. Честно казано дори нямаме интерес да се занимаваме с коронавируса, но аз започнах да се интересувам от това миналата неделя. Науката е дискусия, но сега няма време, знам, че ние можем да го направим.

- Какъв е оптимистичният сценарий?

- Ако имаме картбланш от наша страна работата ще отнеме 2-3 седмици. Ако тук или другаде по света се организира въпросният синтез и да кажем: "Това е молекулата, направете я!", ще са необходими още две седмици. Така стават 40 дни, това е предостатъчно време да се организират успоредно и контактите с лабораториите, които ще правят тестовете. Един тест отнема няколко дни. В най-оптимистичния вариант цикълът ще е готов. След това трябва да се проведат тестове за безопасност, фармакогенетика, фармадинамика, което може да се прави успоредно. Тоест в рамките на 10 дни ще имаме всички базови параметри. Ще се тества в кръвта, за колко време се разгражда, за да имаме точната дозировка, ще се провери за безопасност.

Така стигаме максимум до 2 месеца и можем да влезем в клинични изпитания. Но съгласете се, че една малка фирма не може да организира подобен мащабен процес в сравнение с мултимилиардните компании или с институти като Харвардския, без съдействие на всички колеги в държавата. Забележете, не говорим за никакво дългосрочно финансиране.