Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откриха нови 200 теракотени войници, но археолозите не бързат да проникнат в огромния комплекс

Археолозите се натъкнаха на доказателства за чудовищна Вартоломеева нощ веднага след смъртта на първия китайски император

Цин Шъхуан цял живот търсел еликсира на вечния живот и избил десетки алхимици, които не могли да му помогнат

Къде е тайната зала с несметните богатства на първия китайски император Цин Шъхуанди, познат като Шъхуан или само Хуанди, създал Великата китайска стена и погребан с над 8000 теракотени войници? От години археолозите опитват да открият залата със съкровищата в огромния подземен комплекс, но засега попаднаха само на нови 200 глинени фигури от безсмъртната армия на Хуангди.

Учените вече са сигурни, че погребалният комплекс, разположен на внушителната площ от 98 кв. километра, е умалено копие на земното царство на императора. Причината - гробницата е в неговия център, а около нея са разположени замъци, зали, конюшни, казарми и др. Тъй като императорът е пожелал да бъде погребан с всичко, с което е разполагал в земния си живот, е логично да е разпоредил в отвъдния свят да го придружат и несметните му богатства. Периодично археолозите попадат на нефритени и златни предмети, но това са случайни находки. Каквато е и изящната бронзова колесница на императора, но ако той е искал да разполага с всички удобства в отвъдния свят, е логично, че е отнесъл там част от несметните си богатства.

Китайските учени обаче засега не бързат да ги открият, тъй като в момента са като в минно поле. Всички разкопки са суперрискови, защото теракотените войници много бързо се разпадат при досега с въздуха и светлината. Боята е първото нещо, което изчезва, а фигурите рухват за минути. Въоръжен с този неприятен опит, екипът е доста предпазлив и провежда разкопки само когато е сигурен, че може да съхрани тези уникални артефакти. Така благодарение на напредъка на науката наскоро бяха консервирани нови 200 теракотени войници, но като тях има още много - предположенията са, че са общо 8000. Археолозите нарочно се бавят, защото под земята те са в безопасност. Още повече, в огромния комплекс не е само теракотената армия. Там има най-различни предмети, но научните открития до момента не позволяват те да бъдат съхранени, затова археолозите предпочитат да ги оставят под земята до намирането на подходящи технологии и иновативни решения за изваждането им.

На каква ужасяваща и кървава трагедия са свидетели теракотените войници, четете в новия брой на сп. "Космос".